Procesul decizional

Trimis la data: 2013-07-26 Materia: Drept Nivel: Liceu Pagini: 27 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Pisica irina Dimensiune: 54kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Din perspectiva pragmatica, managementul se exercita, respectiv se aplica in mod curent in mai multe planuri la nivelul organizatiilor de afaceri; unul dintre planurile majore in care regasim managementul aplicat la nivel de firma este dat de activitatea/atributul managerilor de adoptare si aplicare a deciziilor (unii autori numesc acest plan sistemul decizional al firmei, sistem ce functioneaza alaturi de cel tehnologic, organizatoric, informational etc. ).
Prin insasi natura ei, decizia, ca alegere rationala intre doua sau mai multe variante de urmat, este un act/atribut specific activitatii umane din viata de zi cu zi, respectiv specific fiecarui individ considerat a fi rational; asadar, se iau sau se adopta decizii in mod permanent in viata de zi cu zi pentru a solutiona diverse probleme ce survin aleatoriu sau in mod repetitiv.

Prin definitie, decizia de management reprezinta alegerea rationala intre doua sau mai multe variante de urmat, pentru a atinge un obiectiv Oi , in anumite conditii de resurse, prin care se influenteaza comportamentul/activitatea altei/altor persoane din organizatie. Adoptarea de decizii manageriale este determinata de diversi factori ce influenteaza evolutia curenta a firmei in afaceri; intre astfel de factori ce impun adoptarea de decizii de catre firme , teoria discuta de doua categorii de factori:

factorii interni organizatiei de afaceri, cum ar fi obiectivele propuse, directiile stabilite de stakeholders, calificarea salariatilor, resursele disponibile etc.;factorii externi firmei cum ar fi conditiile de pe piata pe care activeaza, globalizarea afacerilor, conjunctura economica, activitatea concurentilor, restrictiile juridice etc. Decizia manageriala reprezinta, asa cum am invocat anterior, solutia aleasa din mai multe alternative posibile (Vi); ea trebuie luata atunci cand managerul este pus in fata unei probleme de rezolvat (vom nota aceasta problema cu Pi, ea avand drept echivalent obiectivul (Oi); accentuam ideea lui Drucker ca o decizie se adopta doar atunci cand este cu adevarat necesara, impusa de situatia pe care o traverseaza firma.

Cum are loc sau cum trebuie sa se procedeze in selectarea unei variante optime de decizie, adica acea solutie care atunci cand este implementata, conduce la efecte maxime? Intelegem intuitiv ca, in cazul organizatiilor de afaceri, intreaga problematica de selectare a unei variante Vi ca solutie optima de actiune se complica foarte mult (se identifica mai intai problema Pi, se culeg toate informatiile ce sunt disponibile, se formuleaza diverse variante de actiune Vi, se incearca a estima efectul scontat al fiecarei variante de actiune, se adopta decizia, se aplica solutia adoptata etc.).

Procesul decizional constituie succesiunea etapelor prin care se identifica problema Pi (sau obiectivul Oi), se stabileste numarul de variante de urmat, se selecteaza o varianta din multimea alternativelor de actiune posibile pentru rezolvarea problemei si se evalueaza rezultatele obtinute. In cazul organizatiilor de afaceri problemele apar atunci cand se inregistreaza o deviatie de la rezultatele dorite (de exemplu: scade cota de piata, rezulta un numar de produse cu defecte de calitate, se pierde un litigiu cu un furnizor, se inregistreaza o pierdere financiara pe semestrul trecut etc.).

Atunci cand problemele sunt repetitive - de exemplu, evaluarea subordonatilor in anul anterior, intocmirea unor situatii financiare, atentionarea unui furnizor ce incalca frecvent contractul etc. - pot fi luate aceleasi decizii, intelegand ca este vorba de decizii similare, de catre manager; se poate spune ca avem de-a face cu decizii repetitive, bazate pe rutina; aceasta categorie presupune reeditarea unor decizii luate in trecut in probleme/conditii asemanatoare si au un rol pozitiv incontestabil. Unii autori numesc aceste decizii acte decizionale, deoarece situatiile decizionale sunt de complexitate redusa, iar variabilele implicate sunt bine cunoscute de decident.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.