Procesul decizional in UE

Trimis la data: 2014-11-18
Materia: Stiinte Politice
Nivel: Facultate
Pagini: 32
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Andrei_F
Dimensiune: 47kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
"Un lobby eficient se bazeaza pe cunoasterea structurilor, procedurilor si a procesului decizional din cadrul sistemelor politice si economice" (Prorok in Logon Report 2002, p. 29) iar, "Gradul de cunoastere si intelegere a masinarii UE reprezinta frecvent marea diferenta intre participantii eficienti si cei ineficienti de pe scena lobbyului" (PE 329.438, p. iv).
Plecand de la aceasta ipoteza, vom prezenta in continuare structura si functionarea Uniunii Europene, din perspectiva unui lobbyst.
Caracterul original al acestei prezentari a procesului politic in cadrul UE sta tocmai in faptul ca se urmareste perspectiva lobbystului asupra sistemului. Aceasta inseamna ca se insista pe descrierea acelor locus-uri ale puterii politice la care un lobbyst poate avea acces. Astfel, in cadrul Comisiei accentul este pus pe comitetele consultative, pe sedintele sefilor de cabinet si pe comitologie. In Parlamentul European sunt prezentate mai ales comisiile parlamentare, iar in descrierea Consiliului este recunoscuta importanta COREPER-ului.

Dintre procedurile legislative, co-decizia este explicata detaliat tocmai pentru ca presupune participarea tuturor institutiilor, precum si datorita numeroaselor rezultate la care se poate ajunge folosind aceasta metoda de deliberare. Unele informatii, ca de exemplu, enumerarea comisarilor, a nationalitatii si a portofoliilor acestora, prezentarea actiunilor in anulare, precum si mentionarea perioadei de timp pe care o comisie parlamentara o are la dispozitie pentru a prezenta o pozitie sau faptul ca reuniunile Comisiei au loc, de obicei, miercurea, pot aparea, la o prima vedere, drept un exces de rigurozitate.

In realitate, informatii de acest gen pot face diferenta intr-o campanie de lobby. Astfel, asa cum vom arata si in capitolele urmatoare, actiunea in anulare reprezinta o cale de recurs atunci cand norma legislativa este nefavorabila; nationalitatea comisarilor este importanta cel putin din punct de vedere a deschiderii fata de activitatea de lobby in general; iar informatiile temporale arata cat timp ai la dispozitie pentru a-ti structura campania de lobby.

Doua lamuriri suplimentare mai sunt necesare inainte de a incepe acest capitol. In primul rand, in analiza ce urmeaza a fi facuta procesului decizional al Uniunii Europene vor fi incluse nu doar elementele ce tin de elaborarea si adoptarea deciziilor ci, si pe acelea ce se refera la implementarea si contestarea acestora. Motivul acestei abordari este dat de structura si caracteristicile unice al Uniunii Europene care, ofera grupurilor de interese numeroase posibilitati de a influenta deciziile europene.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.