Procesul decizional in administratia publica

Trimis la data: 2014-09-05
Materia: Administratie
Nivel: Facultate
Pagini: 8
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 3
Autor: Liliana_D
Dimensiune: 30kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Cunoasterea mecanismelor si procedurilor prin intermediul carora se ia decizia in procesul de formare si aplicare a politicilor publice este importanta dat fiind faptul ca prin intermediul acestui demers putem identifica si analiza comportamentul actorilor politici implicati.
Etapa de decizie din cadrul procesului de elaborare a politicilor publice a capatat o atentie deosebita din partea analistilor de politici incepand cu a doua jumatate a secolului trecut, cand, de altfel, au fost puse in prim plan si principalele modele ale deciziei in domeniu , inspirate din modelele de elaborare a deciziilor in cadrul organizatiilor complexe:
In anii '70 s-au intensificat eforturile de elaborare a unor modele alternative de luare a deciziei. Prin urmare, cercetatorii administratiei publice si organizatiilor de afaceri au incercat chiar realizarea unei sinteze intre cele doua modele amintite (rational si incremental) ori s-au concentrat asupra elementelor irationale de comportament la nivel organizational (inclusiv modelul "lada de gunoi" ), pentru a se ajunge astfel la o a treia cale, dincolo de rationalism si incrementalism .

Decizia constituie un element esential al managementului (inclusiv al administratiei publice), avand in vedere ca nivelul calitativ al conducerii unei unitati/institutii/organizatii se evidentiaza cel mai bine prin deciziile elaborate, adoptate si aplicate.
In literatura de specialitate exista numeroase definitii date deciziei care, la modul restrans, reprezinta cursul de actiune ales pentru realizarea unuia sau mai multor obiective. Ceea ce inseamna ca decizia implica in mod obligatoriu mai multe elemente :
unul sau mai multe obiective;

identificarea (elaborarea) mai multor variante pentru realizarea obiectivelor; alegerea (selectarea), proces constient de optare pentru una din posibilitatile de realizare avute la dispozitie si evaluate.
La randul ei, decizia manageriala este acea optiune aleasa pentru realizarea unui obiectiv (sau a mai multor) si care are urmari nemijlocite asupra deciziilor, actiunilor si comportamentelor a cel putin unei alte persoane . In cazul politicilor publice vorbim de colectivitati de persoane, grupuri, categorii si clase sociale, chiar si de natiune (cum este cazul Strategiei de securitate nationala si a Strategiei de postaderare la Uniunea Europeana).

Decizia manageriala este deosebita de cotidiana decizie personala care se rasfrange tot asupra persoanei care a luat-o.
Decizia manageriala implica: decidentul: persoana care face optiunea si hotaraste;persoanele, executantii sau alte cadre de conducere care participa la aplicarea sau concretizarea deciziei; grupul afectat in mod direct de luarea unei decizii si asupra caruia aceasta se aplica sau actioneaza.Referitor la decizia din ciclul politicii administrative putem afirma ca aceasta:
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.