Procesul legislativ european

Trimis la data: 2014-11-08 Materia: Stiinte Politice Nivel: Facultate Pagini: 3 Nota: / 10 Downloads: 1
Autor: Loredana_P Dimensiune: 14kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Spre deosebire de sistenmele nationale unde decizia legislativa se formeaza la nivelul Parlamentului, in cadrul Uniunii Europene, elaborarea deciziei este impartita intre reprezentantii guvernelor statelor membre, reuniti in cadrul Consiliului Uniunii Europene si reprezentantii cetatenilor Uniunii Europene, reuniti in cadrul Parlamentului European.
In cursul evolutiei si consolidarii ordinii juridice a Comunitatilor Europene, repartizarea competentelor in cadrul procesului decizional al Comunitatilor, la inceput axat pe interesele statelor membre, a condus la un sistem decizionl mult mai echilibrat, in sensul ca atributiilre Parlamnetului European in procesul elaborarii deciziei au crescut semnificativ.

Acest aspect se concretizeaza in trecerea de la simpla consultare a Parlamentului European la o colaborare intre Parlament si Consiliu, pentru ca, apoi, rolul co-deciziei al Parlamentului european in procesul legislativ al Comunitatilor europene sa ocupe un loc tot mai important.
Introducerea procedurii de cooperare prin Actul Unic European(1986) a oferit Parlamentului competente legislative reale, Consiliul fiind nevoit sa tina seama de pozitia PE.

Tratatul asupra Uniunii Europene, semnat la Maastricht in 1992, prin introducerea procedurii de co-decizie intareste rolul institutional al Parlamentului si ii ofera posibilitatea de a respinge o propunere legilativa. Tratatul de la Amsterdam(1997) a consolidat elementul democratic al acestui proces, ridicand co-decizia Parlamentului European la rangul de "regula generala". Totusi, principiul clasic al separarii puterilor, adoptat de catre statele membre, nu este intotdeauna aplicat in sistemul legislativ al Comunitatilor europene.

Procedura legislativa comunitara se bazeaza, in mare masura pe principiul echilibrului institutional. Acest principiu garanteaza ca toate institutiile comunitre chemate sa-si exprime vointa Comunitatilor participa la procesul legislativ, intr-un mod echilibrat.
In principiu, procedura legislativa a Comunitatilor europene cunoaste patru situatii, carora li se aplica diferite proceduri.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.