Procurorul

Trimis la data: 2015-03-24
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 12
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: anca.sorescu
Dimensiune: 26kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
In ceea ce priveste activitatea legata de actiunile civile care se judeca alaturat celor penale, in elucidarea acestei probleme pornim de la ideea ca savarsirea unei infractiuni da nastere la o actiune penala si poate genera si o actiune civila. Obiectul actiunii penale este aplicarea pedepselor si a masurilor de siguranta, iar actiunea civila are ca obiect obligatia la plata a unei despagubiri, la restituirea lucrului, desfiintarea totala sau partiala a unui act sau orice alt mod de reparatie civila pentru pagubele materiale pricinuite prin infractiune. Daca din infractiunea savarsita se naste si o actiune civila alaturi de cea penala, este firesc ca, avand aceeasi sursa generatoare cele doua actiuni sa se afle intr-o legatura specifica^1 .
Raportul intre cele doua actiuni se manifesta in felul urmator^2 :
- cand cele doua actiuni sunt exercitate impreuna in procesul penal, actiunea penala constituie principalii iar actiunea civila accesoriul. Deci in cadrul procesului penal nu poate exista actiunea civila fara actiunea penala. Solutia data laturii penale a procesului va determina si solutia data laturii civile.

- in cazul in care actiunea civila este exercitata separat, legea interzice realizarea deodata a celor doua actiuni [in fata unei instante penale si in fata instantei civile, art. 19 alin. (2) C. proc. pen.]. In asemenea cazuri, se suspenda solutionarea procesului civil pana la solutionarea procesului penal, conform principiului penalul tine in loc civilul. In astfel de situatii, judecatorul care are de solutionat procesul civil va trebui sa constate ca exista o hotarare penala definitiva care a stins actiunea penala. Desi legea nu prevede, trebuie asimilate hotararilor penale definitive si solutiile de netrimitere in judecata date de procuror.

In cazul in care actiunea civila se exercita la instanta penala, intrucat actiunea civila se alatura celei penale ea are un caracter accesoriu. In consecinta, in masura in care nu exista actiune penala declansata sau se constata ulterior ca actiunea penala nu se putea pune in miscare datorita unui impediment initial, actiunea civila ramane fara suportul necesar care sa fi permis persoanei vatamate optiunea initiala si constituirea de parte civila.

In asemenea cazuri, chiar daca este sesizata cu o actiune civila, instanta nu are dreptul sa o solutioneze. Asa procedeaza instanta de pilda, cand pronunta achitarea pentru ca fapta dedusa judecatii nu este prevazuta de legea penala sau cand pronunta incetarea procesului penal pentru lipsa plangerii prealabile (art. 346 alin. 4 c. pr. pen.) ^3 .
Atunci cand dreptul de optiune a fost exercitat si persoana vatamata a ales calea de valorificare a pretentiilor civile, optiunea devine irevocabila, in sensul ca nu se mai poate parasi calea aleasa spre a se indrepta la cealalta cale^4 .

De la regula irevocabilitatii dreptului de optiune exista si unele exceptii justificate prin faptul ca, in anumite situatii, persoana prejudiciata material este impiedicata sa-si continue exercitarea actiunii civile in calea procesuala pentru care a optat initial.
- cand urmarirea sau judecata penala a fost suspendata (art. 19 alin. 3 Cod procedura penala);
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.