Procurorul - parte in procesul civil

Trimis la data: 2014-09-10 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 19 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: ioanagirl10 Dimensiune: 45kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Definirea naturii juridice a Ministerului Public este dificila deoarece acesta este situat in structura unui minister, dar are si un rol in activitatea de distribuire a justitiei, precum si unele elemente de independenta functionala.Potrivit diferitelor opinii doctrinare, Ministerul Public ar face parte fie din autoritatea judecatoreasca, fie din autoritatea executiva. O a treia opinie sustine ca Ministerul Public constituie o "institutie de putere unica in felul ei, de natura executiva si judecatoreasca". Aceasta calificare se arata, rezulta din statutul procurorilor, care e partial diferit, fiind neconform cu realitatea sa se sustina ca procurorii infaptuiesc justitia. In realitate, ei participa printr-o serie de atributii si in mod specific la infaptuirea justitiei .

O alta opinie arata ca Ministerul Public face parte din autoritatea judecatoreasca. In favoarea acestei teze pledeaza argumentul formal al situarii problematicii Ministerului Public in partea privitoare la "Autoritatea judecatoreasca", fiind definit, astfel, ca una dintre cele trei autoritati ale puterii judecatoresti, alaturi de instantele judecatoresti si Consiliul Superior al Magistraturii se prezinta argumentul ca procurorul se poate afla pe o pozitie contrara celei exprimate de Guvern, in acte individuale, de administratie sau chiar in raport cu caracterul normativ al acestuia.

Un exemplu este acela cand in fata Curtii Constitutionale se judeca exceptia de neconstitutionalitate a unei ordonante emise de Guvern si cand procurorul are libertatea sa puna concluziile pe care le crede de cuviinta, eventual de admitere a exceptiei de neconstitutionalitate a ordonantei Guvernului. In finalul argumentatiei sale, Cochinescu declara ca nu poate adera la teza dublei naturi a Ministerului Public pentru motivul ca in sistemul separatiei puterilor in stat este vorba despre structuri de natura diferita.

Un alt autor sustine ca, in sensul larg al termenului, "instantele judecatoresti, Ministerul Public si consiliul superior al Magistraturii formeaza puterea judecatoreaca".Conform autorilor E. Horovanu , si P. Vasilescu , procurorii fac parte din "Autoritatea judecatoreaca", exercitand o "magistratura speciala" pe langa instantele judecatoresti, fara a indeplini insa atributii de natura jurisdictionala. Spre aceasta opinie inclina si profesorul Ion Deleanu,

precizand ca procurorii sunt supusi ierarhiei ca si functionarii administrativi, ministrul justitiei fiind seful ierarhiei si indeplinind o actiune continua, cautand sa descopere infractiunile la legea penala, pentru a cere aplicarea legilor fata de cei vinovati, fara a fi nevoie sa fie sesizati, actiunea lor fiind spontana ca si a administratorilor . Conform autorului E. Poenaru, "legislatia in acest domeniu a evoluat intr-un singur sens, si anume acela al unei tot mai evidente subordonari a procurorului fata de Ministerul Justitiei, respectiv fata de un organ al administratiei de stat" .

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.