Producatori primari

Trimis la data: 2016-01-26 Materia: Agronomie Nivel: Facultate Pagini: 10 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: anelis Dimensiune: 24kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Producatorii sunt organismele autotrofe.Cele mai importante sunt plantele verzi terestre. Producatorii, datorita fotosintezei ,produc substante organice din substante anorganice.Aceasta productie de substanta organica constituie elementul de baza in nutritia majoritatii organismelor;de aceea,plantele verzi se numesc producatori. Producatorii sunt consumati direct sau ajung indirect in hrana animalelor(in hrana omului ajung direct prin consumul de cereale, fructe, legume si indirect,prin consumul de lapte,carne etc. care provin de la animale ce s-au hranit cu producatorii)

Plantele produc prin fotosinteza hrana care constituie sursa de materie si energie pentru celelalte specii. La randul lor, plantele depind de conditiile de mediu: umiditate, temperatura, lumina, fertilitatea solului etc. Aspectul exterior al unui ecosistem este puternic influentat de speciile de plante care il populeaza.

ECOSISTEMUL
Ecosistemul este un sistem complex format din vietuitoaresi mediul lor de viata fizico-chimic. Vietuitoarele, reprezentate de ansamblul de organisme vegetalesi animale care traiesc pe un teritoriu determinat, alcatuiesc biocenoza.

Conditiile de mediu incluzand spatiul in care traiesc aceste vietuitoare cu factorii de mediu fizicisi chimici (lumina, temperatura, umiditatea, sarurile minerale, etc.), care influenteaza viata acestora, constituiebiotopul.

Functionarea ecosistemului depinde de relatiile dintre speciile biocenozei, cat si de interactiunea dintre acesteasi factorii de biotop. Pe baza acestor relatii, ecosistemul poate asigura desfasurarea a trei functii esentiale: functia energetica, functia de circulatie a materieisi functia de autoreglare. Prin urmare, se poate considera ecosistem doar prin combinatia viata - mediu in care intre formele de viata si mediu au loc permanente schimburi de energiesi materie.

Aceasta circulatie interna realizata prin intrarisi iesiri continue de substanta si energie, asigura o anumita stabilitate a sistemului. Intrarile sunt alcatuite in principal din energia solara, precipitatiisi substante organicesi minerale. Iesirile sunt reprezentate in principal de: caldura, dioxid de carbon, oxigensi materiile pe care le antreneaza apa.

In acest sens se poate spune ca: orice unitate care include toate organismele de pe un teritoriu dat, care interactioneaza cu mediulsi care are o anumita structura trofica, o diversitate de speciisi un circuit de energiesi substante in teritoriul sistemului, reprezinta un ecosistem .

Invelisul viu al Pamantului, biosfera, este format dintr-o retea de ecosisteme care se intrepatrundsi se influenteaza unele pe altele. Ecosistemele nu sunt sisteme izolate (inchise), ci sunt legate prin interconditionari reciproce. Aceste legaturi fac ca efectele negative aparute intr-un ecosistem sa se propage in lant si in ecosistemele alaturate. Legaturile ecosistemului cu biosfera ca intreg sunt realizate prin fluxul de materiesi energie care formeaza ciclurile biogeochimice. Aceste cicluri leaga componenta vie (biocenoza) de componenta nevie (biotopul) a unui ecosistem.

Uneori delimitarea a doua ecosisteme este destul de evidenta, asa cum se delimiteaza ecosistemul unui lac fata de ecosistemul pajistilor din jur. Alteori, delimitarea a doua sau chiar mai multe ecosisteme este foarte greu de facut, ca urmare a modificarii treptate a biotopuluisi a interferentei mai
multor ecosisteme vecine. Un astfel de exemplu il constituie ecosistemele de campie.

CLASIFICARE:
Ecosistemele se pot clasifica in doua grupe: ecosistemele naturale si ecosisteme artificiale sau antropice.

Ecosistemele naturale sunt extrem de putine deoarece ele reprezinta locurile neexplorate de om in care nu este sesizabila influenta umana. Acest tip de ecosisteme sunt prezente in padurile tropicale umede, in abisul oceanelor, intinuturile inzapezite ale Groenlandei si Antarcticei.

Ecosistemele artificiale (antropogene) sunt acele ecosisteme in care interventia omului este resimtita partial sau total. Ele au fost transformate de oameni prin modificarea biotopului natural pentru a crea conditii corespunzatoare anumitor soiuri de cultura sau anumitor specii de animale. Atunci cand omultine sub control toate legaturile dintre componentele viisi mediul inconjurator (cazul unei ferme zootehnice), interventia omului asupra modificarii biotopului este totala.

Componentele ecosistemelor
Din cele prezentate anterior sestie deja ca ecosistemul este alcatuit din doua structuri functionale: structura de biotop (mediul neviu sau componenta abiotica)si structura de biocenoza (mediul viu sau componenta biotica).


Cuprins:
Introducere..................................3
Ecosistemul/clasificare......................3
Componentele ecosistemelor..................4
Structura trofica a ecosistemelor............6
Influenta poluarii...........................7
Concluzii....................................9
Nivelul cunoasterii tematicii la nivel national si international......10

Bibliografie.................................11

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.