Producerea cimentului

Trimis la data: 2008-03-28
Materia: Chimie
Nivel: Liceu
Pagini: 6
Nota: 7.52 / 10
Downloads: 3020
Autor: Leonard Chiritescu
Dimensiune: 439kb
Voturi: 281
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Avand in vedere faptul ca anul trecut, piata cimentului a atins un nivel de 7,7 milioane de tone, iar la sfarsitului acestui an, va creste cu 30%, la 10,2 milioane de tone, avansul fiind determinat atat de majorarea cererii, cat si de cresterea preturilor si de faptul ca producatorii estimeaza ca piata va ajunge, in urmatorii cinci ani, la 18-20 milioane de euro,m-am gandit sa prezint in acest referat,cimentul.
Materii prime

Principalele materii prime necesare pentru producerea cimentului (calcarul, argila) sunt extrase din cariere , unde după concasarea primară , sunt transportate pe amplasamentul fabricii pentru depozitare şi pregătire ulterioară . Argila are umiditate mare la exploatare astfel incat necesita uscare. Alte materii prime, minereul de fier (cenusa de pirita), zgura granulata de furnal etc sunt aprovizionate de la furnizori externi. Amestecul de materii prime se realizeaza in proportia stabilita prin retetele de fabricatie realizate in urma analizelor oxidice efectuate asupra materiilor prime

4. Procedura de obtinere a cimentului

Materiile prime în proporţiile stabilite dozate si cântărite cu ajutorul cântarelor de bandă sunt măcinate şi uscate in mori cu bile sub forma unei pulberi fine numite faina bruta, folosindu-se mai ales gazele provenite de la instalaţia de exhaustare a cuptorului. Făina este omogenizată şi depozitată în silozuri dupa care este introdusa in sistemul cuptorului rotativ.

Materialul se alimenteaza pe la partea superioara a cicloanelor si circula in sens descendent in contracurent cu gazele rezultate din procesul de ardere care circula prin cicloanele separatorului de la treptele inferioare spre cele superioare. In acest fel gazele se racesc pe masura ce faina bruta se preincalzeste si incepe procesul de decarbonatare.

Materia prima aflata in suspensie se separa de gaze in fiecare treapta a schimbatorului si reintalneste gazele in treapta descendenta. Repetarea acestui proces (separare – amestecare) la fiecare treapta a schimbatorului pana la descarcarea fainii in cuptor asigura un bun transfer termic. Procesul de clincherizare (transformarea fainii brute in clincher, produsul intermediar din care se produce cimentul) are loc in cuptorul rotativ . Temperatura existenta in cuptor pentru ca acest proces sa aiba loc este de 1450 0C, iar temperatura flacarii de aproximativ 2000 0C.

Clincherul care paraseste cuptorul intra in răcitorul gratar care are doua funcţii: să recupereze o cantitate cat mai mare de energie din clincherul fierbinte astfel încât să fie utilizata in cadrul procesului; si să reducă temperatura clincherului la un nivel potrivit pentru folosirea lui ulterioară ca semifabricat la producerea cimentului.

Cimentul Portland este produs prin macinarea clincherului impreuna cu gipsul in morile de ciment . În cimenturile compozite există alţi compuşi (aditivi) precum zgura granulată de furnal care este macinata impreuna cu clincherul. Pentru ca este aprovizionata cu umiditate mare, zgura este uscata in uscatoare rotative ce utilizeaza gaze calde de la cuptor sau racitorul gratar dar utilizeaza si pacura sau gaze.

5. Ambalare
Cimentul produs este insilozat si expediat vrac sau ambalat in saci auto sau pe calea ferata. Termen de valabilitate este de 60 de zile de la data livrarii cu respectarea conditiilor de transport si de depozitare specificate de normele in vigoare.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.