Producerea materialului saditor si inmultirea prin butasi de fragmente de frunze

Trimis la data: 2015-02-05
Materia: Agronomie
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 9.98 / 10
Downloads: 0
Autor: elenita.22
Dimensiune: 16kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Butasirea este cel mai utilizat sau singurul procedeu de inmultire vegetativa pentru foarte multe dintre speciile floricole cultivate in sera sau in camp. Scopul acestei lucrari este de a inmulti plantele floricole care in conditiile tarii noastre nu produc seminte si la care acest tip de inmultire permite obtinerea rapida de noi plante. Conducerea factorilor de mediu este foarte importanta pentru declansarea proceselor de inradacinare si generare a noilor plante.
Temperatura aerului trebuie sa fie cu cateva grade mai mare fata de necesarul speciei respective iar temperatura din substrat trebuie sa fie cu 2-3˚C mai mare decat cea din atmosfera. Lumina trebuie sa fie difuza in primele zile de la plantarea butasilor in substratul de inradacinare dupa care, treptat se mareste ca intensitate si chiar se suplimenteaza prin luminat artificial, asigurandu-se intensitatea optima ceruta de fiecare specie.

Umiditatea este foarte importanta atat in substrat cat mai ales la nivelul atmosferei. In ceea ce priveste umiditatea atmosferica trebuie tinut cont de faptul ca butasii fiind lipsiti de radacini nu au posibilitatea de a inlocui apa pierduta prin transpiratie. Prin urmare, umiditatea atmosferica se va mentine constanta la valori ridicate prin pulverizari repetate ale butasilor sau prin sistemul de ceata artificiala.

Principiul obtinerii de noi plante din butasi de frunze verticale este acelasi ca pentru obtinerea lor dintr-o frunza pusa pe suprafata unui mediu umed,fara sol. Este potrivita pentru plantele capabile sa produca atat radacini cat si ramurele din nervura unei frunze. Totusi unele plante fac radacini mult mai repede din sectiuni de frunza tinute vertical pe mediul de inradacinare.
In mediul corespunzator, aceasta metoda de inmultire a plantelor produce aproape garantat noi plantule.

Alegerea frunzelor-mama se face cu foarte mare atentie. In general este cel mai bine sa se foloseasca frunzele care cresc viguros si care au ajuns recent la stadiul de maturitate. Frunzele tinere sunt mai predispuse la micoze, iar frunzele batrane nu mai produc noi plante atat de usor. La Streptocarpus, inmultirea prin butasi de fragmente de frunze se poate face in doua moduri:-taind frunza perpendicular pe nervura principala in fragmente de 5-8cm fiecare. Prin aceasta metoda se obtin mai multe plante, insa procesul este mai indelungat.

Frunzele astfel taiate trebuie puse in pamant in sensul in care ele au crescut.-taind frunza de-a lungul nervurii principale. Aceasta metoda e mai dificila deoarece frunzele astfel taiate sunt mai predispuse la putrezire, insa in cazul reusitei,rezultatele vor fi spectaculoase-un numar foarte mare de noi plante. De asemenea,s-a constatat ca la aceasta specie, temperaturile mai joase favorizeaza inmultirea. Dupa aproximativ o luna, bucatile de frunze fac radacini si dupa inca 3-4 saptamani apar noii puieti. In timp, frunza mama se usuca iar din acest moment pot fi separati puietii, dar nu inainte ca ei sa aiba macar o frunza de cel putin 3cm.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.