Producerea si comercializarea fainii,painii,si produselor de panificatie - legislatie

Trimis la data: 2016-01-26
Materia: Agronomie
Nivel: Facultate
Pagini: 12
Nota: 9.40 / 10
Downloads: 0
Autor: anelis
Dimensiune: 25kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Legea privind producerea si comercializarea fainii,painii,si produselor de panificatie
*Dispozitii generale
Art. 1- Prezenta lege are scopul de a defini si stabili conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca si responsabilitatile ce revin agentilor economici care produc si/sau comercializeaza faina, paine si produse de panificatie. In lege sunt precizate: conditiile de fabricare si caracteristicile calitative pe care trebuie sa le indeplineasca faina, painea si produsele de panificatie pentru a asigura consumatorilor produse igienice, sigure si echilibrate din punct de vedere nutritional precum si evidenta contabila pe care trebuie sa o mentina un agent economic care desfasoara activitate in domeniu.
Art. 2- in sensul prevederilor prezentei legi, termenii si expresiile de mai jos au urmatoarea semnificatie:
1. producator - reprezinta agentul economic care produce paine si produse de panificatie, precum si diferite tipuri de fainuri, grisuri, ingredienti si aditivi destinati panificatiei, comercializarii ca atare si altor scopuri industriale si culinare.

2. comerciant - reprezinta agentul economic care se ocupa cu schimbul de produse (faina, gris, paine, produse de panificatie, ingrediente, aditivi alimentari etc.) prin cumpararea si vanzarea lor.

3.faina - reprezinta produsul rezultat prin macinarea boabelor de cereale mature, sanatoase, negerminate si care indeplinesc conditiile de calitate conform standardelor in vigoare

4.paine - reprezinta produsul obtinut prin framantarea, fermentarea si coacerea in conditii adecvate a tipurilor de faina de grau, secara, triticale sau porumb, utilizate singure sau in amestec, apa potabila si drojdie si/sau culturi acidolactice, cu sau fara sare si posibilitatea de a adauga si alte ingrediente, inclusiv aditivi si auxiliari tehnologici, in conditiile prevazute de lege.

5.produs de panificatie - reprezinta produsul obtinut, in conditiile stabilite prin lege, din aluaturi framhntate, dospite, cu posibil adaos de ingrediente, aditivi si auxiliari tehnologici si care indeplinesc conditiile de calitate conform standardelor si normelor in vigoare.

Asigurarea securitatii si sigurantei alimentare privind faina,painea si produsele de panificatie

Art. 3.- (1) in Romania painea si produsele de panificatie se fabrica din faina de grau si/sau secara, triticale sau porumb, rezultate in urma procesului de macinare, utilizate singure sau in amestec, care satisfac economic cerintele nutritive si active. Painea si produsele de panificatie sunt alimente principale.

(2) Principiile nutritive ale bobului de grau se regasesc in painea obtinuta din faina integrala si faina neagra, denumita paine echilibrata nutritional.
Art. 4.- Statutul de aliment principal impune stabilirea de masuri si conditii minimale privind siguranta si securitatea producerii si comercializarii fainii, painii si produselor de panificatie.

Art. 5.- (1) Prin masuri si conditii minimale privind siguranta si securitatea producerii si comercializarii fainii, painii si produselor de panificatie se inteleg in principiu urmatoarele:
a) masuri de asigurare a necesarului de grau destinat fabricarii fainurilor pentru paine si produse de panificatie;
b) masuri de asigurare a conditiilor minime de calitate conform standardelor in vigoare, pentru graul si secara de panificatie;
c) conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca, pentru a functiona, categoriile de agenti economici care desfasoara activitati de morarit si/sau panificatie;
d) conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca, pentru a functiona, categoriile de agenti economici care desfasoara activitati de transport si comercializare a fainii, painii si produselor de panificatie.

(2) Concretizarea masurilor si conditiilor minime prevazute la alin (1) se reglementeaza prin hotarare a Guvernului, cu consultarea organizatiilor profesionale in domeniu.


Producerea de faina,paine si produse de panificatie

Art. 6.- Agentii economici au dreptul de a produce faina, paine si produse de panificatie daca indeplinesc urmatoarele conditii:
a) au obtinut autorizatiile de functionare eliberate de organismele abilitate, conform legislatiei in vigoare;
b) au obtinut licenta de fabricatie;
c) se angajeaza printr-o declaratie pe propria raspundere data potrivit modelului prevazut in anexa;
d) prezinta documente doveditoare pentru aplicarea si respectarea principiilor HACCP, conform legislatiei in vigoare.

Art. 7.- Faina, painea si produsele de panificatie fabricate si/sau comercializate de agentii economici trebuie sa se incadreze in clasificarile existente in legislatia in vigoare.

Art. 8.- Conditiile de calitate minime pe care trebuie sa le indeplineasca faina de grau si/sau secara destinate fabricarii painii si produselor de panificatie, painea si produsele de panificatie sunt cele stabilite prin standarde, norme si alte reglementari legale, in vigoare.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.