Productia de hidrogen

Trimis la data: 2011-08-18 Materia: Chimie Nivel: Facultate Pagini: 20 Nota: / 10 Downloads: 5
Autor: Stefan ioan Dimensiune: 84kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Deoarece utilizarea hidrogenului a devenit mai raspandita in rafinarii , productia de hidrogen a trecut de la statutul de operatie speciala de inalta tehnologie la statutul de trasatura integrala a majoritatii rafinariilor.Aceasta a fost facuta necesara de cresterea capacitatilor de hidrotratare si hidrocracare incluzand tratamentul MP mai grele.Reformarea cu abur este metoda dominanta pentru productia de hidrogen.Aceasta este de obicei combinata cu PSA pentru a purifica hidrogenul pana la valori mai mari de 99% volum.Deoarece productia de hidrogen creste , o intelegere mai buna a capacitatilor si cerintelor instalatiilor moderne de hidrogen devine si mai folositoare rafinatorului.

A avut loc o crestere continua in cererea de hidrogen in rafinarii in ultimile cateva decade.Aceasta este un rezultat a 2 forte externe ce actioneaza asupra industriei de rafinare:reglementarile de mediu si micsorarea resurselor de MP.Acestea conduc industria de rafinare la conversia de la distilare catre conversie a petrolului.Schimbarile in ceea ce priveste produsii , in special in afara SUA , sunt deasemenea importante.

Rafinatorii raman cu o cantitate suplimentara de titeiuri grele cu continut ridicat de sulf si pentru a le face mai usoare , mai curate si mai comerciale , acestea necesita aditia de hidrogen sau repulsia de carbon.In aceasta tendinta exista multi factori individuali ce depind de locatia si complexitatea rafinariei.In cazul unei MP fara azot cum ar fi GPL sau nafta se poate obtine foarte usor o puritate de 99,99%.In acest caz , CO este de obicei componenta care impune limitele.

Din moment ce CO trebuie eliminat pana la nivele de ppm , celelalte impuritati , CO2 si H2O sunt eliminate pana la nivele nedetectabile.Un rezidu tipic de aprox. 100ppm CH4 ramane datorita ineficientelor sistemului de purja.Utilizarea timpurie a hidrogenului avea loc in hidrotratarea nafetelor, in pre-tratarea MP pentru reformare catalitica (care in schimba avea hidrogenul ca produs secundar). Deoarece legislatia de mediu a devenit mai restrictiva, tehnologia a avansat si s-au hidrotratat fluxuri mai grele.

Acestea includ distilate usoare si grele si chiar reziduu de vid.Hidrotratarea a fost de asemenea folosita la saturarea olefinelor si stabilizarea produsilor. De exemplu, lichidele de la cocsare de obicei necesita hidrotratarea pentru a preveni formarea de polimeri.In acelasi timp cererea pentru distilat mai pur a crescut iar cea pentru combustibili grei a scazut. Acestea au condus la o utilizare mai mare a hidrocracarii, ceea ce cauzeaza cresterea in continuare a cererii de hidrogen.

In trecut hidrogenul era produs in reformarea catalitica ca produs secundar in urma productiei de aromatice cu CO mare folosite in benzine. Schimbarile acestui proces au avut un impact puternic asupra echilibrului de hidrogen din rafinarie.Datorita faptului ca reformarea a trecut de la strat fix la ciclicitate iar mai apoi la regenerare continua, presiunea a scazut si productia de hidrogen pe baril de reformat a crescut.

Schimbarile recente din compozitia benzinei, datoate restrictiilor de mediu, au avut tendinta de a reduce produxtia de hidrogen. Pe langa restrictiile asupra aromaticelor, nevoia de oxigenati in benzina a rezultat in reducerea severitatii asupra reformarii, deoarece oxigenatii cu CO mare au luat locul reformatului in totalul de benzine. Singura afirmatie sigura este aceea ca situatia se va schimba.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.