Productia in Republica Modova

Trimis la data: 2004-12-04 Materia: Economie Nivel: Facultate Pagini: n/a Nota: / 10 Downloads: 402
Autor: Petre Strancu Dimensiune: 43kb Voturi: Tipul fisierelor: dot Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Productia in Republica Modova
În anul 1998, PIB real s-a redus cu 8.6%. Cu toate că acest declin este explicat de către mulţi experţi prin impactul crizei din Rusia, este important de a se lua în consideraţie şi alţi factori.
Productia in Republica Modova

Productia in Republica Modova
Mai mult de jumătate din PIB al Moldovei depinde de performanţele obţinute în agricultură şi industrie alimentară. Deoarece producţia vegetală e în strânsă dependenţă de condiţiile climaterice, ar trebui să fie o relaţie între PIB şi factorii naturali exogeni.

Productia in Republica Modova
Această informaţie poate fi confirmată prin analiza datelor cu privire la rata de creşterea PIB şi a producţiei vegetale din anii 1993-1998. Faţă de anul 1993 în anul 1998, rata de creştere a PIB s-a micşorat cu 7.4%, iar rata de creştere a producţiei vegetale s-a micşorat cu 42.4%. Astfel în 1998 rata de creştere a PIB a constituit -8.6%, iar rata de creştere a producţiei a fost semnalată la -15.8%.

Productia in Republica Modova
În decurs de 5 ani PIB-ul exprimat în preţuri curente s-a majorat cu 6982900 lei , ceea ce este echivalent cu o înmulţire a PIB din anul 1993 de cca 5 ori . Totodată faţă de anul 1997 PIB în anul 1998 s-a micşorat cu 113000 lei.

Productia in Republica Modova
Toate aceste date se referă la teritoriul Moldovei excluzând Transnistria. În ceea ce priveşte PIB pe locuitor măsurat în USD-preţuri curente îi anul 1998 el a constituit 444.0 USD, ceea ce faţă de 1993 constitue o majorare cu 95.9 USD şi o micşorare faţă de 1997 cu 79 USD. Totuşi faţă de 1993 deşi s-a înregistrat o creştere în termeni monetari cantitativi a PIB, în termeni reali PIB s-a micşorat cu 41.7%. Faţă de anul precedent, în 1998 PIB real a fost evaluat ca o micşorare de 8.6%.

Departamentul de Analize Statistice şi Sociologice calculează datele trimestriale privind PIB prin metoda de cheltuieli şi cea de producţie. Datele cu privire la PIB prin metoda cheltuielilor ne demonstrează o înrăutăţire a situaţiei. Dacă în anul 1995 ponderea consumului final a constitutit 82.9% din PIB, atunci în 1998 a fost de 102.3%. În ţară se consumă mai mult decât se produce şi diferenţa se acoperă din contul importului.

O astfel de situaţie nu mai poate fi tolerată mult timp. O balanţă comercială deficitară poate fi acceptată numai în cazul când prin intermediul investiţiilor se majorează productivitatea, dar dacă deficitul comercial se va utiliza în continuare pentru consumul final, atunci ţara nu va fi în stare să plătească datoriile sale.

PIB constituie suma dintre valoarea adăugată brută ale sectoarelor şi impozitele nete pe produse şi import. Analizând structura valorii adăugate brute pe ramuri, observăm că până în anul 1997 a fost în creţtere ponderea serviciilor. Ponderea industriei nu este mare, dacă se ia în consideraţie că cea mai mare parte provine din industria alimentară. În 1998 agricultura constituia cca 30% din PIB, industria - 15%, iar serviciile - 45% din PIB.

Republica Moldova e o ţară agrară, 54% din populaţie fiind rurală. Luând în consideraţie numărul angajaţilor din agricultură şi industria de prelucrare a producţiei agricole, se poate spune că peste 50% din populaţia ocupată din Moldova sunt, direct sau indirect, dependenţi de agricultură.

Începând cu anul 1991 volumul producţiei agricole a fost în continuă descreştere, ritmul de reducere a producţiei animale a fost mai mare decât a celei vegetale. De la începutul prioadei de trecere la economia de piaţă, această ramură a suferit de la liberalizarea preţurilor şi de la diferenţa considerabilă în preţurile la resurs şi la producţia finită. Producţia agricolă în 1998 s-a redus cu 11% faţă de anul precedent, datorită micşorării producţiei vegetale cu 16%.

Contrar, producţia animală s-a majorat cu 1%, datorită performanţelor mai bune din sectorul privat. În RM agricultura privată devine tot mai improtantă. În 1998 ponderea fermierilor individuali şi a gospodăriilor casnice în valoarea totală a producţiei agricole a fost de 61%. Ei au produs 55% din producţia vegetală şi 74% din cea animală. În acelaşi timp, e de menţionat că întreprindrile agricole mari au continuat să producă cea mai mare parte din volumul multor produse vegetale, şi anume: cca 92% - tutun, 94% - sfeclă de zahăr, 78% - floarea soarelui, 52% din fructe şi 54% din cereale.

În Moldova suprafaţa terenurilor agricole constituie 2555700 ha ori 75% din suprafaţa totală a fondului funciar. Ponderea suprafeţelor arăturilor, viilor şi livezilor constituie 70.3%, 7.3% şi 7.3% respectiv.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.