Productia mondiala de energie eoliana

Trimis la data: 2011-05-30
Materia: Geografie
Nivel: Liceu
Pagini: 5
Nota: 7.06 / 10
Downloads: 1476
Autor: Ion nicoleta
Dimensiune: 16kb
Voturi: 52
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Principalul avantaj al energiei eoliene este emisia zero de substante poluante si gaze cu efect de sera, datorita faptului ca nu se ard combustibili.Nu se produc deseuri. Producerea de energie eoliana nu implica producerea a niciunui fel de deseuri.Costuri reduse pe unitate de energie produsa. (In 2004, pretul energiei eoliene ajunsese deja la o cincime fata de cel din anii '80, iar previziunile sunt de continuare a scaderii acestora, deoarece se pun in functiune tot mai multe unitati eoliene cu putere instalata de mai multi megawati.)
La inceput, un important dezavantaj al productiei de energie eoliana a fost pretul destul de mare de producere si fiabilitatea relativ redusa a turbinelor. In ultimii ani insa pretul de productie pe unitate de energie electrica a scazut drastic, ajungand pana la cifre de ordinul 3-4 eurocenti pe kilowatt ora, prin imbunatatirea parametrilor tehnici ai turbinelor.

Un alt dezavantaj este si "poluarea vizuala" - adica, au o aparitie neplacuta - si, de asemenea, produc "poluare sonora" (sunt prea galagioase). Altii sustin ca turbinele afecteaza mediul si ecosistemele din imprejurimi, omorand pasari si necesitand terenuri mari virane pentru instalarea lor.

Argumente impotriva acestora sunt ca turbinele moderne de vant au o aparitie atractiva stilizata, ca masinile omoara mai multe pasari pe an decat turbinele si ca alte surse de energie, precum generarea de electricitate folosind carbunele, sunt cu mult mai daunatoare pentru mediu, deoarece creeaza poluare si produc efectul de sera.

Un dezavantaj practic este variatia in viteza vantului. Multe locuri pe Pamant nu pot produce destula electricitate folosind puterea eoliana. Guvernele a sase tari emergente - Brazilia, Rusia, India, Mexic, China si Africa de Sud - au cheltuit in 2008 mai multi bani pe cercetare, dezvoltare si proiecte demonstrative in domeniul tehnologiilor energetice decat au alocat in total, catre acelasi sector, cele mai bogate 20 de state ale lumii.
Surprinzatoarea descoperire a fost facuta, in cadrul unui studiu, de o echipa de cercetare a politicilor de inovare in tehnologii energetice de la Harvard Kennedy School din SUA. Potrivit studiului, cel putin 13,8 miliarde de dolari au fost investite in 2008 de catre guvernele centrale si de catre companiile de stat din cele 6 tari, cunoscute sub numele de grupul statelor BRIMCS. Majoritatea fondurilor (82%) au fost investite de companiile chineze detinute integral de stat.

Productia mondiala de energie eoliana a crescut cu 28,8 % in 2008 si cu 41,7% in 2009, o crestere medie de 31,7% la suta pe an in cursul ultimilor 13 ani. Statele Unite au inregistrat un progres considerabil, reusind sa devina primul producator de energie eoliana din lume.

Productia mondiala de energie eoliana a atins, la sfarsitul anului 2009, aproximativ 160 000 de megawati (MW), potrivit Consiliului Mondial pentru Energie Eoliana.

Europa a produs peste jumatate din capacitatile globale. In ceea ce priveste dezvoltarea energiei eoliene, cele mai mari progrese au fost observate in China, unde productia s-a dublat, atingand 33.800 MW.

"Cifrele vorbesc de la sine: la nivel global, exista o cerere imensa si in continua crestere pentru acest tip de energie care poate fi instalata repede si aproape peste tot in lume", a afirmat secretarul general al Consiliului pentru Energie Eoliana, Steve Sawyer.

Primul cumparator mondial de tehnologii pentru acest sector este China, care se clasa in 2009 pe locul doi la capacitatea de productie de electricitate eoliana. "China va continua sa fie cea mai mare piata" in urmatorii ani, a declarat Sawyer in timpul unei conferinte de presa de prezentare a studiului, ce a avut loc la Shanghai.

Conform unui scenariu optimist, capacitatea totala a eolienelor instalate in 2020 va fi de 2.600 terawati/ora (TWh), adica intre 11,5% si 12,3% din cererea mondiala de electricitate. In 2030, aceasta forma de energie ar putea produce 5.400 TWh, adica intre 18,8% si 21,8% din cererea mondiala, se arata in studiu.

Un alt scenariu mai conservator, bazat pe proiectiile Agentiei Internationale pentru Energie a ONU, estimeaza un procent de 4,8% din electricitatea mondiala produsa de sectorul eolian in 2020, ceea ce inseamna de trei ori productia actuala. In fine, un scenariu median prevede ca energia eoliana va furniza 9,5% din electricitatea produsa in lume la finalul urmatorului deceniu.

Se crede ca potentialul tehnic mondial al energiei eoliene poate sa asigure de cinci ori mai multa energie decat este consumata acum. Acest nivel de exploatare ar necesita ca 12,7% din suprafata Pamantului (excluzand oceanele) sa fie acoperite de parcuri de turbine, presupunand ca terenul ar fi acoperit cu sase turbine mari de vant pe kilometru patrat. Aceste cifre nu iau in considerare imbunatatirea randamentului turbinelor si a solutiilor tehnice utilizate.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.