Productia si consumul de radicali liberi in tesuturi si celule

Trimis la data: 2014-07-03 Materia: Biologie Nivel: Facultate Pagini: 3 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Paula_G Dimensiune: 23kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Cea mai importanta sursa de specii reactive de O2 este O2 activat care scapa din mitocondrii in timpul fosforilarii oxidative. Trebuie remarcat faptul ca la o serie de mutante de Escherichia coli la care sistemul enzimatic al lantului transportor citocromic este inactiv s-a constatat prezenta peroxidului de H2 (H2O2)=> ca in celulele si tesuturile acestor mutante sunt alte enzime decat enzimele lantului citocromic implicate in producerea de radicali liberi.

Se considera ca o serie de flavoproteine redox active sunt responsabile printre alte enzime in productia speciilor reactive de O2. O serie de alte enzime pot fi implicate in productia de anionperoxid: xantin-oxidazele, sistemul complex oxidazic al cytocromP450, NADPH oxidazele care sunt implicate in productia de anion superoxid (specie reactiva de O2 cu o putere mica de oxidare [mai mare decat a O2 molecular]), implicarea lui in procesele oxidative consta in aceea ca anionul oxid participa pt o serie de enzime producatoare de radicali liberi si pot => radicali mult mai reactivi (OH- radical hidroxid, unul din cei mai agresivi radicali liberi de O).

Peroxidul de H (H2O2) se caracterizeaza prin solubilitatea f mare in lipide, datorita acestei proprietati poate difuza in toate tesuturile corporale, chiar daca initial e produs doar intr-un tesut unde constituie substrat pt enzime care genereaza radicali liberi mult mai agresivi (OH-).
Desi radicalii liberi au efect negativ asupra functiilor celulelor si tesuturilor, in cantitati mici pot sa intervina in procesul de semnalizare celulara (activarea sistemului imunitar cand fagocitele activate recurg la producerea de radicali liberi prin care lupta impotriva agentilor patogeni).

In cazul unor toxine, oxidanti se manifesta la nivelul celulelor si tesuturilor asa zisul fenomen de hormeza, ce consta in aceea ca, cantitati mici de toxine/radicali liberi pot avea efect benefic asupra celulei, de ex prevenind fenomenul de imbatranire a acestora.
Fenomenul de hormeza poate fi echivalat in termenul de eustres ce exprima efectul pozitiv al unor radicali liberi daca sunt in cantitate mica.

Fenomenul definit si alte functii ale radicalilor liberi, decat aceea de dusman al celulei si tesutului: pot fi implicati in semnalizarea celulara, stimularea producerii de enzime ale sistemului antioxidant al celulelor si tesuturilor.
Stresul oxidativ apare atunci cand antioxidantul ce sintetizeaza proteina dureaza ceva timp (se depasesc capacitatile de contracarare a celulei = radicalii liberi depasesc tesuturile).

Pt mentinerea unei homeostazii functionale la nivelul celulelor e absolut necesar mentinerea unui echilibru intre sistemul care produce radicali liberi si sistemul care consuma acesti radicali.
In sistemul antioxidant cele mai importante sunt sistemele antioxidante ale unor enzime SOD (superoxid dismutaza), CT (catalaza), GT (glutation peroxidaza). Sistemul anitoxidant al celulelor este completat prin activitatea altor enzime responsabile de sistemul de consum al radicalilor liberi: sulf-reductazele, peroxireductazele care se asociaza SOD, CT, GT in consumul radicalilor liberi.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.