Productivitatea

Trimis la data: 2006-03-07 Materia: Economie Nivel: Facultate Pagini: 6 Nota: / 10 Downloads: 28
Autor: Ioana-maria Dimensiune: 18kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Productivitatea
Progresul oricărei societăţi depinde într-o măsură decisivă de eficienţa cu care sunt folosite resursele umane, naturale şi financiare de care dispune. Întotdeauna, oamenii s-au străduit ca din fiecare unitate de muncă, de resurse umane sau de bani ce se cheltuiesc, să asigure o creştere cât mai mare a volumului şi a calităţii producţiei, să obţină cantităţi sporite de bunuri materiale şi servicii, deoarece numai pe o asemenea bază poate fi asigurată o creştere economică intensă, crearea unei economii avansate şi implicit condiţii în vederea ridicării bunăstării materiale şi spirituale a populaţiei.

Productivitatea
Întreprinderile sunt agenţii economici ce transformă factorii de producţie în bunuri şi servicii. În procesul combinării factorilor de producţie are loc consumarea acestora, obţinându-se bunurile economice. Întreprinzătorul raţional va compara permanent rezultate obţinute cu factorii de producţie utilizaţi. Acest lucru se realizează mai ales prin intermediul productivităţii. Prin productivitate se înţelege rodnicia, randamentul factorilor de producţie utilizaţi. Acest lucru se poate aprecia cu ajutorul nivelului productivităţii, calculat ca raport între bunurile economice obţinute şi factorii de producţie implicaţi în realizarea lor, şi se determină cu ajutorul următoarei formule:

Productivitatea
W =
Nivelul productivităţii se poate determina pe:
• Firmă – obţinerea unui nivel cât mai ridicat al productivităţii înseamnă creşterea eficienţei, obţinerea unor efecte mai mari cu acelaşi volum de factori de producţie
• Ramură
• Economia naţională – se produce mai multă bogăţie cu acelaşi volum de factori, ceea ce permite satisfacerea mai bună a trebuinţelor.

Productivitatea
Nivelul şi evoluţia productivităţii depind de mai multe împrejurări economice şi extraeconomice: calitatea factorilor de producţie utilizaţi, calitatea organizării şi conducerii activităţii economice, motivaţia economică a posesorilor factorilor de producţie şi măsura în care aceasta este realizată, condiţiile naturale (frigul), climatul social şi psihologic. În teoria şi practica economică sunt consacrate două forme ale productivităţii:

Productivitate
• Productivitatea parţială – exprimă eficienţa unui singur factor de producţie; după caz poate fi productivitate a muncii, productivitate a capitalului şi productivitate a pământului.
• Productivitatea globală – exprimă eficienţa tuturor factorilor de producţie implicaţi în obţinerea unui rezultat.
Productivitatea muncii reprezintă un indicator sintetic de bază care ilustrează eficienţa muncii. Accelerarea ritmului de creştere a productivităţii muncii este legată de înţelegerea conţinutului şi semnificaţiei sale, a factorilor prioritari de influenţă şi a modului de valorificare.

Productivitatea
Sporirea productivităţii muncii reducerea sistematică a cheltuielilor de muncă vie, ceea ce contribuie direct la micşorarea costurilor şi sporirea eficienţei muncii desfăşurate. Factorii care influenţează gradul de creştere a productivităţii muncii sunt: progresul tehnic; perfecţionarea organizării conducerii, producţiei şi muncii; calificarea, perfecţionarea profesională şi creşterea îndemânării executanţilor.

Productivitatea
Forţa de muncă – executanţii – şi utilizarea raţională a acesteia reprezintă factori hotărâtori în sporirea continuă a rodniciei muncii şi, evident, a productivităţii muncii. La sporirea productivităţii muncii concură un număr variat de factori :

Productivitatea
• Factorii tehnici care au în vedere nivelul atins de ştiinţă, tehnică, tehnologie la un moment dat ;
• Factorii economici şi sociali sunt cei legaţi de organizarea producţiei şi a muncii atât la nivel micro cât şi la nivel macroeconomic, condiţiile de muncă şi viaţă;
• Factorii umani şi psihologici, cei legaţi de pregătirea şcolară, nivelul de cultură, adaptabilitate la condiţiile de muncă, satisfacţia pe care le-o oferă aceasta, viaţa de familie, influenţa religiei şi a tradiţiei în alegerea meseriei;
• Factori naturali referitori la condiţiile de climă, fertilitatea solului, accesibilitatea resurselor naturale;

Productivitatea
• Factori de structură care influenţează nivelul productivităţii muncii prin schimbările survenite în structura pe ramuri şi subramuri a economiei naţionale.
Dintre căile de mărire a productivităţii muncii mai importante sunt:
• automatizarea, robotizarea, promovarea tehnicilor noi – coordonate esenţiale ale progresului tehnic contemporan, acestea atrag după sine sporirea productivităţii deoarece asigură obţinerea unei productivităţi mai mari cu aceleaşi cheltuieli de muncă, favorizează diminuarea celorlalte cheltuieli pe produse în general, realizarea de economii.

Productivitatea
• înnoirea producţiei - prin perfecţionarea carcateristicilor constructive, funcţionale, estetice, ergonomice, în vederea satisfacerii la un nivel înalt calitativ are implicaţii şi asupra creşterii productivităţii muncii. Maşinile şi utilajele se înnoiesc la 5-6 ani în medie. Menţinerea în fabricaţie a unor produse cu un nivel tehnic scăzut, realizate cu tehnologii învechite conduce la scăderea gradului de competitivitate.

Productivitatea
• perfecţionarea organizării producţiei şi a muncii - reprezintă un proces complex, cu caracter dinamic şi de continuitate, care presupune adaptarea de către conducerile unităţilor economice a unui ansamblu de măsuri şi folosirea de metode şi tehnici stabilite pe baze de studii şi calcule tehnico-economice, care ţin seama de noile descoperiri ale ştiinţei, în cadrul asigurării unui cadru optim funcţional, de folosire de către personalul ocupat a factorilor de producţie, în astfel de producţii cantitative şi calitative care să asigure utilizarea maximă a lor şi creşterea pe această bază a productivităţii muncii.

Productivitatea
Asigurarea unor fluxuri continue de fabricaţie, sincronizarea efectuării în timp a diferitelor activităţi, încărcarea optimă a utilajelor, folosirea raţională a timpului de lucru, organizarea în condiţii optime a activităţilor cu caracter auxiliar, îmbunătăţirea activităţii de reparaţie şi întreţinere, asigurarea energiei necesare, aprovizionarea cu scule şi dispozitive a locurilor de muncă, perfecţionarea activităţii de transport intern şi depozitare, pregătirea de noi produse sau perfecţionarea celor existente (conceperea unor modele superioare atât în faza de proiectare şi execuţie a produselor, cum ar fi extinderea informaticii în proiectare), programarea producţiei, (folosirea unor metode eficiente de lansare a produselor în fabricaţie, de urmărire şi control calitativ al realizării programelor de producţie), îmbunătăţirea organizării muncii (adoptarea unor măsuri şi metode care să asigure reducerea volumului de muncă, folosirea raţională a acestuia, precum: cooperarea în producţie, organizarea locurilor de producţie, normarea muncii, condiţii optime sub raportul tehnicii securităţii muncii).

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.