Productivitatea in transportul maritim

Trimis la data: 2010-03-19
Materia: Transporturi
Nivel: Facultate
Pagini: 13
Nota: 8.02 / 10
Downloads: 69
Autor: Lavinia Banu
Dimensiune: 21kb
Voturi: 3
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Productivitatea factorilor de productie stabileste o relatie cantitativa intre productia obtinuta (Q) intr-o anumita perioada si factorii de productie utilizati (FP) pentru obtinerea acestora.Sporirea productivitatii muncii are ca scop obtinerea maximului de efecte utile (maximizarea profitului) cu un minim de resurse atrase in procesele de productie (costuri de productie).
In transportul maritim productivitatea factorilor de productie se poate exprima ca fiind raportul dintre cantitatea de marfa transportata (valoric) si cantitatea de resurse atrase (costul factorilor de productie). Din punctul de vedere al evolutiei cererii de transport distingem doua modalitati de calcul:

a) daca se constata cresterea cererii de transport si asistam la realizarea unei cereri elastice (modificarea relativa a cererii de transport este mai mare decat modificarea relativa a navlului) atunci obiectivului armatorului va fi de maximizare a efectelor utile.Deci in aceasta situatie, productivitatea factorilor de productie va exprima cantitatea de marfa transportata (exprimata valoric) raportata la unitatea de resurse atrase si utilizate in transportul maritim.

b) daca se constata scaderea cererii de transport si asistam la realizarea unei cereri inelastice (modificarea relativa a cererii de transport este mai mica decat modificarea navlului) atunci obiectivul armatorului va fi de minimizare a consumurilor de resurse atrase si consumate in transport.In aceasta situatie, productivitatea factorilor de productie va exprima cantitatea de factori de productie consumata, raportata la cantitatea de marfa transportata.

Cresterea productivitatii factorilor de productie va determina reducerea costurilor de productie medii deci in cazul cresterii productivitatii navei vom asista la scaderea costurilor pe tona transportata.

3.2 Tendintele costului total mediu pe termen lung
Analiza costului total mediu pe termen scurt (CTMS) permite determinarea volumului cantitatii de marfa transportate, astfel incat costul sa fie cel mai scazut, in conditiile in care unul sau mai multi factori de productie sunt ficsi.

Analiza costului total mediu pe termen lung (CTML) pe care o vom face in continuare, arata cum se determina volumul optim de marfa operata, atunci cand toti factorii de productie sunt variabili.Pe termen lung managerii firmelor se confrunta cu o problema vitala: determinarea optima a marimii intreprinderii, adica acea combinatie de factori de productie care sa permita:obtinerea unei cantittati de marfa maxime un nivel dat al costului total;
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.