Produse supuse accizelor armonizate

Trimis la data: 2007-02-27 Materia: Finante-Banci Nivel: Facultate Pagini: 15 Nota: / 10 Downloads: 9
Autor: Simona Dimensiune: 20kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Produsele supuse accizelor armonizate sunt incadrate pe pozitiii, subpozitii si coduri tarifare (NC), potrivit nomenclaturii combinate din Tariful vamal de import al Romaniei.Astfel, in anul 2004,codurile NC aplicabile sunt cele existente in tariful vamal valabil in anul 2003,urmand ca in fiecare an sa se aplice tariful vamal afferent anului anterior. Valoarea accizelor se stabileste in echivalent euro pe unitatea de masura, plata acestora efectuandu-se in lei,pe baza conversiei in lei a sumelor exprimate in euro la cursul de schimb valutar comunicat de Banca Nationala a Romaniei pentru ultima zi a lunii care precede inceputul trimestrului calendaristic.

Sunt supuse accizelor armonizate, in toate tarile member ale Uniunii Europene, urmataorele produse:
- Bere
- Vinuri
- Bauturi fermentate,altele decat bere si vinuri
- Produse intermediare
- Alcool etilic
- Produse din tutun
- Uleiuri minerale

Astfel, cursul de schimb comunicat de Banca Nationala a Romaniei pentru 30 septembie 2006,respective 3.5334, se va utilize pe toata durata trimestrului IV.

1.2 Definitiile produselor supuse accizelor armonizate si incadrarea acestora pe pozitii si coduri tarifare

Berea
Reprezinta orice produs incadrat la codul NC 2203 00 sau orice produs care contine un amestec de bere si de bauturi nealcoolice, incadrat la codul NC 220600, avand si intr-un caz si altul o concentratie alcoolica mai mare de 0.5% in volum. Pentru berea produsa de micii producatori independenti, a caror capacitate e productie anuala este sub 20000 de hl, se aplica aciza redusa.

Vinurile
din punctual de vedere al accizelor , vinurile se impart in:
-vinuri linistite, care cuprind toate produsele incadrate in codurile NC 2204 si 2205, cu exceptia vinului spumos si care:
- au o concentratie alcoolica mai mare de 1.2% in volum,dar care nu depaseste 15% in volum, si la care alcoolul continut in produsul finit rezulta in intregime din fermentare, sau au o concentratie alcoolica mai mare de 15% in volum, dar care nu depaseste 18% in volum, au fost obtinute fara nici o imbogatire si la care alcoolul continut in produsul finit rezulta in intregime din fermentare;
-vinuri spumoase, care cuprind toate produsele incadrate la codurile: NV 2204 10,2204 21 10, 2204 29 10 si 2205 si care:
 sunt prezentate in sticle inchise, cu un dop tip ciuperca,fixat cu ajutorul legaturilor sau care sunt sub presiune dataorata dioxidului de carbon in solutie egala sau mai mare de 3 bari, si au o concentratie alcoolica care depaseste 1.2% in volum, dar care nu depaseste 15% in volum, si la care alcoolul continut in produsul finit rezulta in intregime din fermentare.

- Bauturile fermentate, altele decat berea si vinurile
Din punctual de vedere al accizelor, aceasta grupa cuprinde:
- alte bauturi fermentate linistite, acre se incadreaza la codurile NC 2204 si NC2205 si care nu sunt prevazute la “vinuri”, ca si toate produsele incadrate la codurile NC2206 00, cu exceptia “berii” si a altor bauturi fermentate spumoase,asa cum sunt definite mai jos,avand:
-o concentratie alcoolica mai mare de 1.2% in volum, dar care nu depaseste 10% in volum; sau
-o concentratie alcoolica mai mare de 10% in volum, dar care nu deopaseste 15% in volum, si la care alcoolul continut in produsul finit rezulta in intregime din fermentare;

- alte bauturi fermentate spumoase care se inadreaza la codurile NC 2206 00 31; 2206 00 39; 2204 10; 2204 21 10;2204 29 10 si 2205, care nu intra sub incidenta art.170 din Codul Fiscal si care sunt prezentate in sticle inchise cu un dop de tip ciuperca,fixat cu ajutorul legaturilor sau care sunt sub presiune datorata dioxidului de carbon in solutie egala sau mai mare de 3 bari,si care:
-au o concentratie alcoolica mai mare de 1.2% in volum, darn u depaseste 13% in volum, sau
-au o concentratie alcoolica mai mare de 13% in volum, darn u depaseste 15% in volum si la care alcoolul continut in produdul finit rezulta in intregime din fermentare.

Produsele intermediare
Reprezinta toate produsele care au o concentratie alcoolica mai mare de 1.2% in volum, darn u depaseste 22% in volum, si care se incadreaza la codurile: NC 2204,2205 si 2206 00, dar care nu intra in categoriile “bere”, “vinuri”,”bauturi fermentate altele decat bere si vinuri”.

Totodata, se considera produse intermediare si orice “alte bauturi fermentate linistite”,care au o concentratie alcoolica mai mare de 5.5% in volum si care nu rezulta in intregime din fermentare, precum si orice “alte bauturi fermentate spumoase” care au concentratie alcoolica ce depaseste 8.5% in volum si care nu rezulta in intregime din fermentare.

Alcoolul etilic
Reprezinta:
a) toate produsele care au o concentratie alcoolica ce depaseste 1.2 % in volum si care sunt incadrate la codurile NC 2207 si NC 2208, chiar atunci cand aceste produse fac parte dintr-un produs incadrat la alt capitol al nomenclaturii combinate;
b) produsele care au o concentratie alcoolica ce depaseste 22% in volum si care sunt cuprinse la codurile NC 2204, NC 2205 si NC 2206 00;
c) tuica si rachiuri de fructe;
d) orice alt produs, in solutie sau nu, care contine bauturi spirtoase potabile.

Sunt exceptate de la plata accizelor berea, vinurile, bauturile fermentate altele decat berea si vinurile, precum si tuica si rachiurile de fructe fabricate de persoanele fizice si consummate de catre acestea si membrii familiilor lor, cu conditia de a nu face obiectul vanzarii. Nivelul actual al accizelor pentru alcool si bauturi alcoolice,precum si nivelul aplicabil de la 1 ianuarie 2007 pentru aceste produse , se gasete in tabelul de mai jos:

Note :
Grad Plato- reprezinta greutatea de zahar exprimata in grame, continuta in 100 g de solutie masurata la origine, la temeperatura de 20C/4C.
HL alcool pur- reprezinta 100 litri de alcool etilic rafinat, cu concentratia de 100% alcool in volum , la temperatura de 20C, continut intr-o cantitate data de produs alcoolic.

Exemplu :
Accizele se vor calcula astfel:
1.Bere
A=C x KxR x Q
100
unde:
A= cuantumul accizei
C=numarul de grade Plato
K= acciza prevazuta de lege
Q= cantitatea in litri’
R= cursul de schimb leu/euro

Concentratia zaharometrica exprimata in grade Plato, in functie de care se calculeaza si se vireaza la bugetul de stat accizele, este cea inscrisa in specificatia tehnica elaborata pe baza standardului in vigoare pentru fiacre sortiment, care trebuie sa fie aceeasi cu cea inscrisa pe etichetele de comercializare a sortimentelor de bere.Abaterea admisa este de +0.5grade Plato.

In cazul unui producator independent de bere (a carui capacitate de productie anuala este de 180.000 de hl), care livreaza o cantitate de 10.000 de sticle a cate ½ litru, cu concentratia zaharometrica de 11 grade Plato, acciza se calculeaza astfel:

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.