Produsul

Trimis la data: 2010-02-19 Materia: Marketing Nivel: Facultate Pagini: 12 Nota: / 10 Downloads: 1268
Autor: Bianca Dimensiune: 24kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Produsul este orice lucru care satisface o nevoie sau o dorinta si care este oferit pe piata . Un produs poate fi oferit sub forma de bun material, serviciu, idee, persoana sau sub forma unei combinatii a acestora.În timp ce producatorii vad produsul ca un obiect fizic, consumatorii cumpara de fapt avantajele de care se bucura din partea bunului respectiv. În general, în definirea unui produs intervin urmatoarele elemente:-componentele corporale - se refera la proprietatile tehnice si fizice concrete ale unui produs (greutate, volum, durata de viata);

Se înţelege prin produs orice poate fi oferit pieţei spre atenţie, achiziţie, folosinţă sau consum şi care poate satisface o cerinţă, dorinţă sau o nevoie.

Conceptul de produs include obiecte fizice, servicii, locuri, organizaţii, idei etc. (o pâine, un concert, o săptămână de vacanţă, acţiuni, tuns, etc.).Articol este o unitate distinctă care se poate identifica şi/sau separa prin formă, dimensiuni, aparenţă, preţ, etc.

Produsele se pot clasifica după:
Gradul de tangibilitate:
a)produse tangibile:
- produse perisabile
- produse durabile în timp: de folosinţă convenţională, de folosinţă îndelungată, hoby-uri
b)produse intangibile- servicii:
- servicii la care prestarea se face prin implicarea directă a corpului sau/ şi minţii omului: ocrotirea sănătăţii, transportul de călători, intreţinere şi infrumuseţare, educaţie, spectacole, informare, alimentaţie publică

- servicii la care prestarea vizează bunuri tangibile: repararea şi intreţinerea echipamentelor, transportul mărfurilor, servicii de pază, ocrotirea spaţiilor verzi etc.
- servicii la care prestarea vizează bunuri intangibile: servicii bancare, servicii legale, servicii contabile, servicii de asigurări, servicii de securizare etc.

Destinaţie:
a)Produse industriale: materii prime,materiale şi componente,consumabile, echipamente auxiliare – echipament uşor,instalaţii – echipament greu,servicii industriale

Caracteristici generale ale produsului industrial:complexe (de natură tehnică),cumpărate pe bază de specificaţii (caiete de sarcini),cumpărate în urma unor negocieri sau licitaţii,utilizări multiple în cadrul aceleiaşi organizaţii,cumpărarea se face în vederea stocării şi nu a consumului imediat,semifabricatele şi materiile prime predomină,service complex după vânzare pentru echipamente( consultanţă, asistenţă tehnică),service înainte de vânzare (consultanţă, demonstraţii),ambalaj special (mai tehnic),promptitudine şi certitudine a livrării,clienţii îşi pot produce mare parte din produsele pe care le cumpără.

Caracteristici specifice produselor industriale:
Preţul: este mic pentru materii prime, consumabile; este mediu, mic pentru materiale şi componente; este mare pentru echipamente şi instalaţii.

Durata de viaţă: scurtă, foarte scurtă pentru consumabile; mică pentru materii prime; lungă pentru echipamente; foarte lungă pentru instalaţii.
Cantitatea necesară pentru un cumpărător: mare pentru materii prime, materiale, componente; nu este mare pentru echipamente şi instalaţii.
Frecvenţa cu care se cumpără: foarte frecvent materii prime, materiale, componente; frecvent consumabile; rar echipamente; foarte rar instalaţii.

Standardizarea: pentru materii prime, materiale, componente există condiţii foarte severe de standardizare; pentru echipamente şi instalaţii standardele sunt făcute de specialişti pentru domeniul respectiv.

Limitele în aprovizionarea cu produse sunt particulare pentru fiecare contract în parte şi sunt strins legate de ceea ce se urmăreşte prin procesul de cumpărare.

b)Produse destinate individului – bunuri care, după modul de cumpărare, pot fi clasificate în:bunuri de consum imediat (convenience goods) ; bunuri de larg consum (shopping goods) ; bunuri de valoare (speciality goods) ; bunuri neplanificate (unthought goods)

Caracteristici ale bunurilor:timpul de planificare a cumpărării: scurt pentru produsele de consum imediat, ieftine şi lung pentru produsele de folosinţă îndelungată ; timpul dedicat procesului de cumpărare: scurt pentru produsele de convenienţă şi mai îndelungat pentru produsele ce necesită o comparaţie cu produsele similare ; comparaţia preţ calitate: nu se face pentru produsele cumpărate frecvent, se face comparaţia pentru produsele specializate ; preţul: este mic pentru produsele ce se cumpără imediat, iar la produsele pentru care se face analiza comparativă preţul este mare ; frecvenţa de cumpărare: frecvenţa mare de cumpărare pentru produsele uzuale şi frecvenţa mică de cumpărare pentru produsele de folosinţă îndelungată ; importanţa bunului cumpărat pentru existenţă: de importanţă mică, de mare importanţă, de importanţă vitală

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.