Produsul traditional romanesc

Trimis la data: 2005-10-26
Materia: Agronomie
Nivel: Facultate
Pagini: 2
Nota: 7.49 / 10
Downloads: 1159
Autor: Traian Martinescu
Dimensiune: 8kb
Voturi: 49
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Societatea modernă nu mai are timp nici pentru ritualuri, nici pentru ritmuri; omul modern îşi serveşte masa în mare grabă la fast food-ul aflat în imediata apropiere a locului de muncă, înconjurat, dar nu împreună cu colegii săi. Omul modern este lipsit de timp căci, pentru a se bucura de consideraţia aproapelui său, se cuvine să fie grăbit, preocupat şi copleşit de numărul problemelor sale.
În trecut, în România tradiţională, ritualul luării mesei era unanim acceptat şi, de la vlădică la opincă, era consemnat în ritmul firesc al vieţii familiale Astăzi, din grabă, preocupare şi copleşire lăudăroşită, dezlocuim cele trei mese cu rapidele ronţăieli şi ciuguleli, cu consecinţe nu tocmai bune asupra stării de sănătate.

Deopotrivă, atât românul marilor aglomeraţii urbane, cât şi cel al spaţiului rural, nu mai au timp nici măcar pentru una din cele trei mese; ei consumă produse cu etichete frumos colorate şi codificate, căci nu ştiu cum altfel s-ar putea vorbi despre: emulsificatori, agenţi de sapiditate, excipienţi, coloranţi, stabilizatori, o grămadă de E-uri şi o altă grămadă de acizi menţionaţi pe eticheta ambalajului.

În realitate, indiferent dacă mediul de referinţă este urban sau rural, trebuie să recunoaştem că nici măcar nu ştim cu ce ne hrănim: alimentul, pufos, crocant sau lichid a devenit un bun cu o istorie cunoscută doar după reclama TV şi brand.

Semipreparatele, alimentele congelate, plicurile cu alimente deshidratat-atomizate (cu best-seller-urile de tipul două într-una sau trei într-una) de care se bucură românul, fructele apetisante îmbibate cu pesticide şi fertilizatori, unse cu silicon şi insipide, vinurile tratate cu sulf, îndoite cu apă şi îndulcite cu zahăr sau carnea fără gust, culoare şi fermitate ş.a. l-au determinat deja pe consumatorul european să-şi schimbe preferinţele.

Alternativa şi opţiunea acestuia este produsul cu obţinere, procesare şi valorificare controlate, pentru că acestor produse li se asigură calitatea şi li se cunoaşte originea, traseul şi istoria.

Luând doar exemplul Franţei, Germaniei sau Olandei, devine evident faptul că Europa îşi savurează produsele tradiţionale şi se îndreaptă spre produsele procesate în fermă, cumpărate din fermă şi cu însemnele fermei. Europa îşi caută asiduu tradiţia: Da! }ările Uniunii Europene se întoarc la tradiţie în mod natural, neforţat, pe calea economicească... şi nimic nu pare a le sta împotrivă. Nu ştiu în ce măsura realizează ca au pierdut ceva.

Nu ştiu dacă au senzaţia ameţitoare a nimicului de jos sau frica nimicului de deasupra. Nu ştiu în ce măsura produsul lor tradiţional este rodul unei politici sau politica este rodul acestui fapt; cert este că obiectivele fundamentale exprimate prin Politica Agricolă Comună sunt: creşterea productivităţii agricole; asigurarea unui standard acceptabil de viaţă pentru fermier; stabilizarea pieţelor; garantarea unor subvenţii pentru produsele agricole şi asigurarea unor preţuri rezonabile a hranei pentru consumatori.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.