Profilul demografic al Romaniei

Trimis la data: 2007-05-05 Materia: Geografie Nivel: Liceu Pagini: 15 Nota: / 10 Downloads: 12
Autor: Stefan Alina Dimensiune: 110kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Populaţia, împreună cu caracteristicile fizicoeconomice, trasează principalele coordonate ale unei ţări. Uneori, nu nivelul dezvoltării este important, ci mai importante sunt posibilităţile de dezvoltare şi de adaptare la context. Între acestea, caracteristicile populaţiei sunt primordiale.

Numărul, ritmul de creştere, evoluţia componentelor sporului natural şi a emigraţiei externe, structura demografică, durata medie a vieţii, nivelul de instruire, dau profilul demografic al unei populaţii. Între acestea, evoluţia componentelor sporului natural este determinantă pentru numărul şi structura pe vârste a populaţiei precum şi a duratei medii a vieţii (dependentă de mortalitatea specifică, pe vârste şi sexe).

Evoluţia variabilelor demografice în România nu face excepţie de la tendinţa generală în populaţiile europene. Aici, pe de o parte, natalitatea, mortalitatea, nupţialitatea au valori din ce în ce mai mici. Pe de altă parte, vârsta medie la căsătorie, la prima căsătorie, la naşterea primului copil, frecvenţa disoluţiei familiilor, a uniunilor consensuale sunt în creştere.

Ceea ce diferenţiază, însă, populaţiile europene sunt ritmul în care au loc aceste evoluţii şi profunzimea schimbărilor. Ca urmare, ele se diferenţiază şi prin rapiditatea şi amploarea cu care sunt confruntate de problemele sociale cauzate de aceste evoluţii. În influenţarea lor, determinismul socioeconomic este foarte important.

La începutul anilor ’60, exista o cvasiuniformitate în nivelul variabilelor demografice pe continentul european (Council of Europe, 2001). Dar foarte curând, societăţile vest-europene au evoluat către alt model demografic, în care naşterile sunt mai rare şi la vârste mai înaintate, uniunile consensuale mai frecvente la vârste tinere şi mai puţin frecvente la vârste mature, celibatul definitiv şi divorţurile mai frecvente, durata medie a vieţii mai mare.

Deşi aflată într-un context politic diferit şi într-o anume izolare de ţările vest-europene, evoluţia populaţiei şi a fenomenelor demografice din România a urmat constant tendinţa celor din ţările vestice ale continentului.

În 1960, România s-a aflat în grupa ţărilor cu cele mai înalte niveluri ale natalităţii, a frecvenţei căsătoriilor şi cu cele mai mici valori ale ratei divorţurilor, a naşterilor extraconjugale, a vârstei medii la căsătorie şi la prima căsătorie, a naşterii primului copil. Evoluţia nivelului acestor indicatori a fost constant către o ‘aliniere la tabloul vest-european’, rămânând totdeauna în grupa ţărilor codaşe, chiar şi în anul 2000.

Dar anul 1990 a însemnat şi din punct de vedere demografic o discontinuitate, pentru că evoluţia ulterioară a situaţiei demografice a fost mai rapidă şi, ca amploare, neaşteptată. La unele variabile, tendinţa a avut un ritm chiar de două ori mai mare decât cel înregistrat în trei decenii anterioare de evoluţie.

Desigur noul context socioeconomic, total schimbat şi brusc deteriorat nu a fost neutru. Nici acumulările negative anterioare în frustrări de tot felul, privind alimentaţia şi condiţiile de locuit şi de viaţă în general nu au putut să nu aibă urmări în noul context deteriorat. Mărimea acestor influenţe, intensitatea acţiunii lor individuale sunt greu de măsurat cu mijloacele actuale.

Totuşi, influenţa lor asupra ritmului şi mărimii schimbărilor nu poate fi negată. Ţările foste socialiste care au trecut mai repede şi mai hotărât peste şocul schimbării nu au înregistrat crize demografice de amploarea şi durata celei din România. Natalitatea este mică în multe ţări europene şi a scăzut şi în toate ţările în tranziţie. Mortalitatea însă nu a cunoscut recrudescenţa înregistrată în ţări în care tranziţia a fost grea şi lentă, ca în România.

Pierderea de vieţi omeneşti, capital uman pentru care societatea a investit şi a cărui înlocuire la acelaşi nivel este irecuperabilă, este cel mai negativ aspect dintre toate evoluţiile demografice de după 1989. Iar aceste pierderi au fost şi încă mai sunt considerabile. Acţiunea politică trebuie să ţintească acest aspect cu cea mai mare urgenţă pentru a stopa continuarea evoluţiilor negative şi a efectelor conexe.

Situaţia demografică a României, caracterizată de specialişti drept ‘complexă şi îngrijorătoare’ (Gheţău, 2001) este considerată mai mult decât atât după apariţia primului set de rezultate ale Recensământului populaţiei şi locuinţelor din 18 martie 2002.
Redresarea natalităţii este o problemă complexă, căreia nici o politică demografică nu i-a răspuns adecvat. Politica imigraţiei selective a fost principalul sprijin în echilibrarea structurii demografice şi a deficitului de forţă de muncă.

Situaţia economică, şi nu numai, nu îi permite României să ia în sprijin un asemenea pilon. De aceea, cunoscând evoluţiile fenomenelor demografice, însănătoşirea demograficului, în sensul valorizării individului şi a protecţiei vieţii sale este prima urgenţă. Pe măsura obţinerii acestuia şi a finei cunoaşteri a evoluţiei demografice şi sociale se pot stabili noi obiective.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.