Profilul psihopedagogic al adolescentului

Trimis la data: 2006-03-08 Materia: Pedagogie Nivel: Facultate Pagini: 8 Nota: / 10 Downloads: 17
Autor: Alexandra Dimensiune: 16kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Referat despre Profilul psihopedagogic al adolescentului
Pentru societatea de astăzi, multe din problemele individului tind să devină din ce în ce mai mult probleme ale societăţii. Efectele extinse ale transformărilor care au loc în dinamica socială determinând această schimbare de atitudine. În acelaşi timp, problemele majore ale societăţii, în special problemele cu caracter prospectiv, se înscriu ca probleme ale formării personalitătii individului. Respectarea individualitătii elevului, formarea si dezvoltarea în concordantă cu liniile proprii de dezvoltare ale acestuia devin deziderate cu tendintă de accentuare permanentă.

Referat despre Profilul psihopedagogic al adolescentului
Se are în vedere faptul că fiecare copil are un fond propriu ereditar şi că dezvoltarea lui are loc în condiţiile specifice de mediu, faţă de care acesta depune efort continu de adaptare. O cunoaştere corectă a copilului în vederea întelegerii lui şi a organizarii unei acţiuni de conducere, implică o prelucrare, în ansamblu, a datelor obţinute prin investigaţii profunde şi formularea unor concluzii fundamentale pe aprecierea obiectiva a tutror factorilor implicaţi în dezvoltarea copilului.

Elevul este considerat sub aspectul caracteristicilor sale de personalitate, ea fiind rezultatul interacţiunii dintre fondul sau ereditar, condiţiile de mediu în care se dezvoltă şi acţiunile educative exercitate asupra sa. Cercetările psihologice evidenţiază necesitatea de a cerceta copilul în dependentă cu conditiile în interiorul cărora se desăvîrseste procesul de maturizare.

Copilul si mediul său alcătuiesc o unitate dinamică în interiorul cărora se desăvîrseste procesul de maturizare, pe 2 linii de evolutie:
-a procesului de socializare-prin care mica fiintă asimileaza experienta social-istorică;
-a procesului de individualizare-de structurare specifică a caracteristicilor de personalitate.

Necesitatea de a întelege copilul în ansamblul personalitătii sale impune în investigatie adoptarea unui punct de vedere functional ca o consecintă a dependentei individului de mediul in care se dezvolta precum si a metodei longitudinale, conform cărei evolutia copilului este urmarita in succesiunea anilor. Se adopta astfel un punct de vedere dinamic, copilul fiind privit in interdependenta factorilor care alcatuiesc personalitatea sau prin caracteristicile vietii sale de relatii sociale.

Caracterizările formulate cu privire la copil in urma experientei zilnice, dar întîmplătoare trebuie considerate simple ipoteze care urmează a fi supuse actiunii de verificare. Observatiile profesorului trebuie confruntate cu părerile celorlalti profesori, cu familia, cu elevii clasei. Aceste informatiiurmeaza a fi prelucrate, comparate, analizate, supuse unor deductii, confruntări, indicatii.

Conversatia reprezintă un mijloc de a cunoaste motivatia intima a actelor săvîrsite de elevi, a preferintelor stărilor emotionale, a nivelului său de informatie. Corecta desfăsurare a conversatiei presupune o anumită legătură intre elev si profesor: incredere, apreciere, intimitate, după cum necesită si un anumit cadru in care să se desfăsoare

Chestionarul ca metodă de investigatie solicită subiectul să dezvăluie modurile sale constante de conduită, interese, forme de reactiune, aspiratii, aspecte structurale ale personalitătii.Autobiografia este o metodă simplă la îndemîna oricărui cadru didactic, care oferă posibilitatea de a cunoaste evenimentele mai importante din viata elevilor. Cu o valoare echivalentă pot fi folosite autocaracterizările.

Ele permit distingerea atitudinii elevului fată de el însusi, trăăsăturile sale de personalitate, modul de apreciere a capacitătilor sale, a felului propriu de conduită în relatiile sociale. Ancheta permite obtinerea de la colegi, părinti, profesori, date importante despre elevi fie cu referire la modurile de conduită ale acestuia fie aprecieri asupra anumitor caracterisitici de personalitate. Testul sociometric de personalitate îsi propune să realizeze investigatii asupra caracterisiticilor de personalitate ale elevilor prin intermediul tehnicilor sociometrice care permit relevarea dominantelor psihice.

Utilizate cu discernămînt, testele sunt considerate instrumente ale metodei experimentale, necesare stabilirii unui diagnostic psihologic
Dintre categoriile de teste existente mentionăm:
- teste de inteligentă, (verbal sau neverbal) oferă posibilitatea de a stabili nivelul capacitătilor intelectuale ale elevilor. Apreciind că inteligenta constituie factorul principal care decide accesul copilului in diferite forme de instruire ( fără a subaprecia rolul caracterului, instruirii, etc.) se impune acordarea unei atentii deosebite diagnosticului acestei variante.
- teste analitice de diagnostic al unor aptitudini sau posibilităti.
- teste de alegere care diagnostică varietatea intereselor.
- teste de cunostinte care fără posibilitatea de a aprecia nivelul de pregătire al unui elev prin raportarea la nivelul de pregătire al tuturor elevilor care se găsesc pe acelasi plan de scolarizare.

Se atribuie denumirea de fisă acelui instrument de lucru care serveste organizării si prezentării informatiilor referitoare la o persoană, privită în totalitatea sa, sau mai frecvent la anumite aspecte ale acesteia. Printr-o bună organizare a informatiei, fisa prezintă un avantaj deosebit pentru cunoastere si in acelasi timp îndeplineste un rol de directionare a activitătii de cunoastere a persoanei.

Alături de notiunea de fisă se foloseste si notiunea de diagnostic pedagogic, care se poate defini ca fiind forme de organizare a activitătii de cunoastere a elevului, destinată necesitătilor actiunii pedagogice, adică obiectivelor de formare a personalitătii copilului, sub multitudinea aspectelor sale: dezvoltarea fizică, dezvoltarea psihică, fond informational, integrarea socială.

Fisa destinată studiului individualitătii elevului privită in interdependenta factorilor în care se integrează poate fi definită ca un document cu valente practice care permite desfăsurarea unei actiuni programate, în scopul desăvîrsirii personalitătii elevului prin intermediul procesului de invătămînt. Eficienta nu trebuie căutată în valoarea analizei psihologice sau pedagogice efectuate, ci în rolul ei de factor dinamizant al procesului de învătămînt.

Alcătuirea fisei se sprijină pe cîteva principii, dintre care mentionăm: considerarea unitară a personalitătii copilului, cercetarea variabileleor de personalitate în interdependenta lor, distingerea caracterisiticilor dominante de personalitate, de mediu si de educatie, abandonarea unui punct d vedere dinamic si functional in explicare aprocesului de formare a elevului.

Aceste principii, precum si metodele de studiere a trăsăturilor de personalitate ale elevilor au impus unele caracterisitici fisei psiho-pedagogice:
- caracteristica de fisă de concluzii, deoarece contine rezultatele prelucării informatiei, realizează cunoasterea prin trierea si ordonarea datelor, exprimă generalul si caracterisiticul din fapte;
- caracterul sintetic, priveste copilul multilateral: fiziologic, psihologic, pedagogic si social,
- evidentiază elementul caracteristic: scoate în relief ceea ce este diferentiat de ceea ce este comun, ceea ce este permanent de ceea ce este accidental, explică persoana prin dominantele sale psihologice, pedagogice, sociologice.
- permite o prezentare dinamică, contine date din analiza procesului de adaptare, integrare, familie, scoală, societate, urmăreste copilul in procesul de formare, sesizînd modul de cristalizare a anumitor trăsături, explică structura psihologică prin interelatia dintre dominante si realizarea copilului, prin factorii care intervin ( de sănătate, de mediu, de scolaritate).

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.