Profiturile si riscurile bancare,componente ale performantelor bancare

Trimis la data: 2009-10-04 Materia: Economie Nivel: Facultate Pagini: 59 Nota: / 10 Downloads: 126
Autor: Pascu Amalia Dimensiune: 60kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Unitatile din reteaua bancii au continuat politica de atragere a resurselor in lei si valuta de la persoane fizice si juridice, indeosebi prin agentiile de gradul I - IV, ca unitati de baza stabilite prin politica bancii in domeniul retelei pentru atragerea de resurse si obtinerea de venituri din excedentul plasat la nivelul centralei bancii. Mentionam ca in anul 1999, cresterea soldului resurselor in lei si valuta la nivelul retelei a fost de 9469 miliarde lei, din care 865 miliarde lei au fost atrase de agentii (9,1% din total crestere).

Activitatea Bancii Comerciale Romane in anul 1999, desfasurata in contextul unor dificultati care au marcat cel de-al treilea an consecutiv de declin al economiei romanesti, activitate influentata si de absorbtia Bancorex de catre B.C.R., s-a materializat in obtinerea unor rezultate superioare in termeni nominali anului 1998, care i-au permis consolidarea pozitiei de lider al pietei bancare interne.

In aplicarea prevederilor Ordonantei Guvernului nr. 39/1999, la 10 septembrie 1999 B.C.R. a absorbit Bancorex, preluand de la aceasta active de 8.716,1 miliarde lei si pasive de 11.073,9 miliarde lei. Diferenta de 2.357,8 miliarde lei, reprezentand pierderea contabila a Bancorex, a fost acoperita de Ministerul Finantelor cu titluri de stat, care au fost utilizate de B.C.R. pentru rambursarea partiala a creditului special de 4.319,8 miliarde lei acordat Bancorex de Banca Nationala.

In urma analizei efectuate de Banca Comerciala Romana, au fost predate la A.V.A.B., diverse ministere si R.A.A.P.P.S. credite si alte active preluate de la Bancorex si re 21421f51v fuzate de banca, pentru care s-au primit titluri de stat in suma de 807,1 miliarde lei si 191,4 milioane U.S.D.. De asemenea, au fost predate F.P.S. participatii preluate de la Bancorex in suma de 82,0 miliarde lei si 6,8 milioane U.S.D., care au fost compensate in cursul anului 2000 cu dividendele cuvenite F.P.S..

Ca urmare a dezvoltarii activitatii si a influentelor determinate de absorbtia Bancorex da catre B.C.R. , activele bilantiere ale bancii la 31 decembrie 1999 insumau 50.054,6 miliarde lei, mai mari cu 23.638,8 miliarde lei (+89,5%) fata de cele de la 31 decembrie 1998. Politica conducerii bancii de disipare a riscului plasamentelor este reflectata de ponderea echilibrata a diverselor active in totalul bilantului:
In cursul anului 1999 au fost acordate clientelei credite in suma de 55.319,6 miliarde lei si au fost rambursate credite in suma de 48.267,2 miliarde lei.

In aceeasi perioada, au fost scoase in afara bilantului creante neperformante in suma de 2.273,9 miliarde lei. In acelasi timp, in cursul anului au fost recuperate creante scoase in afara bilantului in suma de 242,8 miliarde lei. La finele perioadei, provizioanele constituite pentru credite reprezentau 2.038,4 miliarde lei, iar cele pentru dobanzi 677,0 miliarde lei.

In cadrul pasivelor bilantiere, ponderea o reprezinta resursele atrase de la clientela (70,8%) urmate de capitalurile proprii ale bancii (14,5%), resursele atrase de la banci (12,1%) si operatiunile cu titluri si diverse (2,6%). Capitalurile proprii ale bancii, in suma de 7.231,4 miliarde lei, au crescut cu 4.299,3 miliarde lei (+146,6%) fata de anul anterior ca urmare a repartizarilor din profit si a reevaluarii unor active imobilizate, in conditiile in care fuziunea cu Bancorex nu a adus nici un aport la capitalurile bancii.

Strategia a stabilit necesitatea adoptarii unor politici de evaluare a performantelor unitatilor bancare, in functie de care conducerea bancii poate adopta decizii mai bine fundamentate pentru aprecierea evolutiei si posibilitatile de dimensionare a retelei proprii. Instituirea unui sistem de indicatori de ordin calitativ pentru evaluarea performantei se coreleaza cu decizia strategica privind organizarea sucursalelor, astfel incat evaluarea pe baza criteriilor de performanta contribuie la analiza calitativa a resurselor fiecarei sucursale, pentru veniturile, cheltuielile si rezultatele obtinute comparativ cu activitatea celorlalte sucursale.

Evaluarea se efectueaza utilizand unii indicatori si are ca scop controlul si coordonarea procesului de optimizare privind dimensionarea si modernizarea retelei bancii, in functie de contributia efectiva la realizarea profitului inregistrat pentru o perioada determinata, de catre societatea bancara analizata. Strategia bancii prevede instituirea unui sistem propriu de determinare a profitabilitatii in trei etape: la nivelul sucursalelor, pentru centre de profit si apoi pe produse, servicii si clientii bancii. Acest proces este complex si el poate ajunge in faza finala, in masura aplicarii programului de informatizare totala a bancii.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.