Program de valorificare a potentialului turistic a unui judet - Sibiu

Trimis la data: 2014-01-07
Materia: Turism
Nivel: Facultate
Pagini: 33
Nota: 9.44 / 10
Downloads: 0
Autor: smylee
Dimensiune: 1472kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Sibiul, cunoscut si sub denumirea germane Hermannstadt a fost si este unul din cele mai representative orase din Romania, atat din punct de vedere touristic, cultural dar si economic. Aici exista cel mai important centru al minoritatii germane din Transilvania, de asemenea si alte minoritati [ maghiari, tigani, slovaci si ucrainieni]. Desigur ponderea cea mai mare o are populatia de origine romana [ peste 95 la suta] care a stiut sa pastreze sis a imbine celelalte culture de sus.
In prezent, sibiul reprezinta un important centru turistic si comercial, o adevarata capitala turistica si culturala din centrul tarii, atragand in continuare prin farmecul sau aparte, prin traditia conservata atat de bine, dar si printr-un decor natural si istoric deosebit. In acest oras exista si multiple locuri de recreere si distractie unde se poate juca poker si alte activitati pline de adrenalina si divertisment.

1.1 Scurt istoric:
Prima mentiune documentara referitoare la tinuturile sibiene dateaza din 20 decembrie 1191, cand Papa Celestin al III-lea confirma existenta prepoziturii libere a germanilor din Transilvania, prepozitura care si-a avut sediul la Sibiu.Mentionat sub numele de Hermannsdorf in anul 1321, in a doua jumatate a secolului XIV Sibiul obtine calitatea de civitas, intr-un document din 1366 fiind pomenit numele localitatii prima data sub forma Hermannstadt.

Spre sfarsitul secolului al XV-lea se formeaza institutia numita Universitatea Saseasca, aflata in fruntea ierarhiei administrative a tuturor sasilor, condusa de un jude regal, mai tarziu comite al sasilor.
Perioada medievala se caracterizeaza in Sibiu printr-o dezvoltare economica continua, marcata de activitatea breslelor. Primele statute ale acestora (1376) enumereaza 19 bresle (dintre care 13 activau in Sibiu) cu 25 meserii; Numarul breslelor a crescut treptat, in a doua jumatate a secolului al XVI-lea existand 29 de bresle, iar spre 1780 erau atestate 40, intr-o perioada in care deja crescuse considerabil rolul manufacturilor.

Sibiul s-a dezvoltat in mod constant, devenind in secolele XV - XVIII cea mai puternica cetate a Transilvaniei si unul din orasele cele mai infloritoare si prospere. Cetatea Sibiului a fost invincibila vreme de sute de ani, ea facand fata atacurilor venite din partea otomanilor, cele mai importante avand loc in 1432, 1437, 1442 si 1493.Sfarsitul secolului al XVI-lea si inceputul celui urmator au fost marcate de conflictele militare care vor influenta si evolutia vietii economice si sociale din Sibiu.

Ne referim aici, mai intai, la evenimentele legate de campaniile lui Mihai Viteazul, la batalia de la Selimbar (1599) si la asediul la care este supus Sibiul intre 1601-1603 de catre trupele lui Sigismund Bathory. Peste mai putin de un deceniu (1610) Sibiul este ocupat de armata principelui Gabriel Bathory.Odata cu infrangerea turcilor de catre austrieci la sfarsitul secolului al XVII-lea, Transilvania devine mare principat in cadrul Imperiului Habsburgic cu capitala la Sibiu.

Incepand cu 1688 in Sibiu se instaleaza Comandantul militar al Transilvaniei care isi va avea sediul aici pana in 7 noiembrie 1918.
Puterea administrativa a noii provincii era exercitata de catre un guvern (gubern) care si-a avut sediul la Sibiu intre 1692 - 1791 si intre 1850-1867.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.