Programe de navigare prin Internet

Trimis la data: 2003-01-23
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 4
Nota: 9.54 / 10
Downloads: 4347
Autor: Carianna
Dimensiune: 6kb
Voturi: 342
Tipul fisierelor: htm
Acorda si tu o nota acestui referat:
Programe de navigare prin Internet - În această lucrare se vor introduce facilităţile oferite de programele uzuale de navigare pe Internet, cu protocolul HTTP (hyper text transfer protocol). Acest protocol este utilizat în WWW (World Wide Web) pentru a face legătura între calculatoare în vederea transmisiei informaţiei programate în limbaj HTML (Hyper Text Markup Language). Acest limbaj realizează o codare a informaţiei grafice printr-o descriere sub formă de text, utilizând anumite instrucţiuni.
Programele care pot reface forma grafică a informaţiei respective se numesc programe de navigare pe Internet sau Browser-e (engleză: to browse – a răsfoi, a scotoci prin biblioteci). La momentul actual cele mai răspândite programe pentru platformele Windows (95/98, NT, 2000) sunt Internet Explorer produs de firma Microsoft şi Netscape Navigator.

Răspândirea acestor programe se datorează în primul rând faptului că acoperă aproape toate necesităţile legate de navigarea pe Internet, dar de asemenea şi faptului că sunt oferite gratuit de către producători. Internet Explorer este instalat în acelaşi timp cu sistemul de operare, putând fi chiar integrat în acesta, iar Netscape Navigator se găseşte pe Internet şi pe multe din CD-urile incluse în revistele de informatică. Aceste lucruri fac să devină puţin probabilă dezvoltarea unor noi programe de navigare.

În ceea ce urmează ne vom referi la aceste două programe, şi anume la ultimele variante apărute: Internet Explorer 5.0 şi Netscape Navigator 4.7. Chiar dacă în laborator se vor folosi variante anterioare (3) din motive de resurse necesare pentru o rulare comodă, configurarea şi utilizarea sunt în mare parte aceleaşi, modificările ţinând mai mult de posibilitatea programelor mai noi de recunoaştere a unor informaţii în formate mai diverse, cu accentul pus pe redarea informaţiilor multimedia (filme, sunete, etc.) şi a îmbunătăţirii interacţiunii cu utilizatorul (scripturi Java).

1. Introducere

Indiferent de programul de navigare folosit, principiul utilizării Internet-ului va fi acelaşi. Pentru aflarea informaţiilor necesare se pleacă de la o anumită locaţie (pagină) urmând ca apoi, trecând de la pagină la pagină (răsfoire!) se ajunge la alte locaţii în căutarea datelor necesare. Ca indicator al faptului că o porţiune de document conţine o trimitere (link) la o altă pagină, cursorul de pe ecran ia forma unei mâini . Trimiterile se pot face de la imagini sau text, caz în care se afişează un text sugestiv despre pagina la care se face trimiterea, cu o culoare diferită (de obicei albastru) şi subliniat. O trimitere care a fost deja accesată va fi reprezentată cu o altă culoare (violet).

Informaţiile în limbaj HTML sunt oferite de servere, identificate pe Internet printr-un număr numit IP (Internet Protocol). Acesta are forma unei succesiuni de patru numere întregi cuprinse între 0 şi 255, de exemplu: 193.226.26.110. Acest număr identifică în mod unic un calculator oriunde în reţeaua Internet.

Deoarece această codificare este potrivită pentru calculatoare dar mai puţin pentru utilizatorii umani s-a introdus o posibilitate de redenumire a serverului, de obicei denumirea fiind sugestivă pentru calculatorul respectiv: www.tuiasi.ro, www.ti.com, www.microsoft.com, etc. Pentru utilizarea cu succes a acestor denumiri este necesară configurarea corectă a reţelei în Windows, în protocolul TCP/IP esenţială fiind identificarea unui DNS (Domain Name Server). Acesta este un calculator care găseşte codul numeric corespunzător unei denumiri indicate de utilizator, prin memorarea locală a anumitor coduri sau prin conlucrarea cu alte DNS-uri conectate la Internet.

Codificarea literară a numelor serverelor respectă în general anumite reguli:

a) prefixul, prezent de obicei, va specifica tipul serverului respectiv: www – server de Internet (protocol HTTP, fişiere în limbaj HTML), ftp – server de fişiere (Protocol FTP – File Transfer Protocol, fişiere binare oarecare).

b) partea principală a numelui serverului este în general sugestivă pentru informaţiile care pot fi găsite pe acel server. De obicei se indică numele firmei sau organizaţiei care susţine serverul respectiv, sau o prescurtare a acesteia.

c) sufixul numelui fişierului indică de obicei ţara în care se găseşte serverul respectiv: (“.ro” – România, “.fr” – Franţa, “.de” – Germania, “.uk” – Marea Britanie, “.ch” – Elveţia, “.ru”- Rusia, “.tw” – Taiwan etc). Deoarece Internet-ul a apărut mai întâi (anii 1970) în Statele Unite, şi nu se punea problema existenţei unei reţele internaţionale, codificările serverelor din această ţară sugerează tipul organizaţiei care susţine serverul respectiv: “.com” – comercial, “.edu” – instituţie de învăţământ, “.gov” guvernamental, “.org” alte organizaţii.

Toate aceste reguli sunt opţionale dar cunoaşterea lor poate fi de ajutor când se doreşte aflarea unor informaţii de la o anume firmă sau organizaţie. Astfel dacă se doresc informaţii despre microprocesoarele produse de firma Intel, se poate încerca o denumire de tipul www.intel.com. Informaţii de la NASA se pot căuta la www.nasa.org , etc.

Informaţiile de pe Internet vor putea fi accesate dacă se cunoaşte locaţia la care se găsesc datele dorite (din cataloage, reviste etc.), sau avansând din pagină în pagină, până se ajunge la locaţia dorită.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.