Programe si proiecte sociale

Trimis la data: 2010-07-15
Materia: Sociologie
Nivel: Facultate
Pagini: 8
Nota: 9.12 / 10
Downloads: 187
Autor: Constantin Mandurea
Dimensiune: 18kb
Voturi: 11
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
"Programele sociale reprezinta un ansamblu planificat si coordonat de resurse (materiale, financiare, umane) si activitati alocate, respectiv desfasurate pentru o perioada determinata de timp sau pana la atingerea unui obiectiv clar stabilit, in scopul satisfacerii unei (unui set de) nevoi sociale, al prevenirii sau rezolvarii unei (unui set de) probleme sociale." (Matauan, 1999, 38)
Proiectele se refera la "un grup de activitati care trebuie realizate intr-o secventa logica, pentru a atinge un set de obiective prestabilite, formulate de client; proiectul este prima subdiviziune a unui program." (Comisia Europeana, 1994 apud Matauan).Programele sociale au fost create in scopul eliminarii sau diminuarii problemelor sociale cu care se confrunta indivizii.

Cele mai importante si eficiente masuri de eliminare a problemelor sociale sunt intotdeauna incluse intr-un program social. Sferele de activitati in care pot fi realizate programe sociale sunt diverse, cuprinzand sanatatea, educatia, accesul la servicii, combaterea saraciei, excluziunea sociala etc.

Combaterea saraciei comunitare se realizeaza prin prisma unor programe sau proiecte sociale. Aceste notiuni se folosesc cu acelasi inteles in practica, dar la nivel teoretic exista foarte multe distinctii intre ele. Daca luam in considerare amploarea operatiilor, programele se desfasoara intr-un cadru mai amplu, la nivel national sau international, in timp ce proiectele rezolva probleme ale unui grup bine definit cu o problema foarte clar conturata.

Programele incearca sa implementeze anumite politici realizate in majoritatea cazurilor de catre stat, pe cand proiectele constituie componente ale programelor. Bugetul programelor este alocat global, poate suferi modificari in timp, cel al proiectelor este fix, neputandu-se modifica. Durata programelor este foarte mare, intinzandu-se pe mai multi ani, cea a proiectelor rareori depaseste un an.

Rolul echipei programului este de coordonare, planificare si supervizare, in cazul proiectului acesta fiind de implementare a activitatilor. Evaluarea proiectelor urmareste performanta, evaluarea programelor urmarind atat performanta cat si impactul.

In practica internationala sunt considerate a fi doua abordari majore ale programelor sociale [1].
1. Prima dintre ele se refera la instrumentele de implementare a politicilor nationale/ comunitare, scopul programului fiind rezolvarea problemelor adresate. Aceasta rezolvare duce la atenuarea unor caracteristici specifice programelor cum ar fi durata foarte lunga, uneori indefinita sau modificarea bugetelor in timp. Genul acesta de abordare este specific SUA sau Uniunii Europene unde fondurile structurale au trasaturi comune atat programelor cat si liniilor de finantare.

2. A doua abordare, are scopul de a facilita demararea anumitor procese sau de a demonstra faptul ca anumite procese pot fi adresate in diverse feluri. Spre deosebire de prima abordare, in a doua programele vor avea intotdeauna durate, bugete si obiective clar definite.
Proiectele sociale insusesc cateva elemente constitutive comune de care trebuie sa se tina cont in momentul in care se doreste realizarea lor (Matauan, 1999):

a) Obiectivul general, obiectivul de dezvoltare sau obiectiv pe termen lung reprezinta contributia pe care proiectul o are la programul din care face parte.

b) Obiectiul specific (operational, imediat, pe termen scurt) se refera la scopul operational al unui proiect. Cel mai adesa este definit ca starea care se doreste a fi implementata prin realizarea proiectului. Spre deosebire de obiectivul general, in cadrul unui proiect obiectivele imediate pot fi multiple.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.