Programe utilitare

Trimis la data: 2007-05-01 Materia: Informatica Nivel: Liceu Pagini: 35 Nota: / 10 Downloads: 2407
Autor: Racovicean andreea Dimensiune: 442kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Deschiderea aplicaţiei Word sub Windows

Programul Word poate fi deschis prin efectuarea unor paşi care pot fi uşor puşi în aplicare din meniul Start, din Windows: Start>Programs>Microsoft Word.
Acelaşi lucru se face prin mai multe posibilităti prin deschiderea meniului Start şi executarea de clic pe New Office Document; în cazul în care la marginea din dreapta a ecranului de lucru este afişată o bară de comenzi rapide pentru Office care poartă denumirea generică de Office Shortcut Bar, executăm clic pe New Office Document.

În cazul în care una dintre aceste metode a fost aplicată pe ecran va apărea caseta de dialog New Office Document. Aici va trebui să efectuăm clic pe eticheta General, iar apoi dublu clic pe pictograma Blank Document.

După ce am intrat în aplicaţia Word putem observa un document gol care este pregătit pentru introducerea textului. În continuare voi prezenta citeva lucruri despre ecranul din Word şi alcătuirea acestuia:

- bara de titlu unde sunt afişate denumirea programului, numele utilizatorului, şi denumirea documentului curent. La capătul din dreapta al acestei bare există butoanele pentru minimizare, restaurare precum şi cel de inchidere a programului

- butonul de minimizare, cu ajutorul acestuia putem ascunde temporar documentul pentru a-l transforma într-o pictogramă pe bara de sarcini. Pentru a reveni in Word se execută clic pe butonul Microsoft Word de pe bara din partea inferioară a ecranului.

- butonul de restaurare sau de maximizare foloseşte pentru mărirea ferestrei programului Word pe întregul ecran sau pentru a o readuce la dimensiunile iniţiale

- butonul close foloseşte pentru a părăsi programul Word

- bara de derulare verticală este acea bară cu ajutorul căreia ne putem deplasa în cadrul documentului pe verticală

- bara de stare unde Word afişează informatii despre document şi starea tastelor de blocare de pe tastatură

- bara de derulare orizontală este acea bară cu ajutorul căreia ne putem deplasa în cadrul documentului pe orizontală

- spaţiul de lucru unde este afişat documentul propriu zis unde putem introduce şi prelucra textul

- bara de formatare

- bara standard

- bara de meniuri unde sunt prezentate titlurile meniurilor care permit accesul la comenzile meniurilor din Word

În Word pentru a comunica programului acţiunile ce dorim sa fie executate trebuiesc date comenzi. Majoritatea comenzilor din Word pot fi emise fie folosind meniurile, fie barele de instrumente.

Pentru a selecta o comandă din meniuri:

- trebuie deschis un meniu executând clic pe titlul lui de pe bara cu meniuri. Putem deschide un nou meniu şi apăsând simultan tastele ALT şi tasta corespunzatoare literei subliniate din titlul meniului. Un exemplu simplu ar fi ALT+F care deschide meniul File

- după deschiderea meniului, executăm clic pe comanda dorită, sau apăsăm litera subliniată din numele comenzii

În cazul în care ne razgândim în executarea unei comenzi din meniu se apasă tasta ESC de două ori sau se execută clic undeva în afara meniului pentru a-l închide, fără să facem nici un fel de selectie.

Părţile componente ale unui meniu sunt:

- butonul, în cazul în care comanda din meniu are un buton care este corespondent pe bara cu instrumente, acesta este afişat în dreptul comenzii respective din meniu

- elipsa arată că respectiva comandă duce la o casetă de dialog

- săgeata de subdomeniu arată că respectiva comandă duce la un alt meniu care poartă denumirea de submeniu

- tasta de comandă rapidă indică tastele pe care le putem folosi pentru a selecta comanda din meniu cu ajutorul tastaturii.

În acelaşi timp se pot folosi tastele de comenzi rapide pentru a selecta anumite comenzi fără să folosim meniurile. Tastele de comenzi rapide sunt afişate în meniu în dreptul comenzii corespunzătoare.

Un exemplu ar fi CTRL+O care este comanda prescurtată a Open, un alt exemplu ar mai fi CTRL+C care este echivalentul tastei Copy sau CTRL+V care este cel pentru Paste. Astfel se obţin aceleaşi comezi fără apasarea butonului Open, Copy, Paste etc.

În cazul în care dorim să folosim barele cu instrumente, executăm clic cu mouse-ul pe butonul dorit. Acestea au simboluri care ajută utilizatorul la o indentificare mai uşoară a functiei fiecăruia.

În cazul în care utilizatorul uită ce reprezintă un buton trebuie doar sa plaseze mouse-ul pe unul dintre simboluri şi să-l menţină deasupra acestuia timp de citeva secunde fără a executa clic. Word va afişa o casetă de tipul Screen Tip în dreptul butonului indicând funcţia acestuia.

Multe dintre comezile programului Word au ca rezultat deschiderea unei casete de dialog. Word foloseste casetele de dialog pentru a obţine informaţii suplimentare necesare pentru executarea unei comenzi. Fiecare casetă de dialog este diferită, dar ele folosesc aceleaşi elemente de bază.
Într-o casetă de dialog prin apasarea tastei TAB ne putem deplasa de la un element la altul, iar pentru a ne muta înapoi apăsăm tasta Shift+Tab. Pentru a-l selecta, executăm clic pe un element, sau putem apăsa tasta ALT plus litera subliniată.

În cazul în care nu dorim să executăm nimic din caseta de dialog apăsăm tasta Enter sau executăm clic pe butonul Ok pentru a accepta datele introduse şi a executa comanda. Prin executarea de clic pe butonul Cancel sau prin apasarea tastei Esc se părăseşte caseta de dialog fără a executa nici o comandă.

Aplicatia Word afişează o liniuţă care clipeste în spatiul de lucru, acesta reprezintă cursorul sau mai bine spus punctul de inserare care indică locul în care va fi introdus textul în document şi în locul în care vor fi executate anumite operaţiuni de editare.

Pentru a putea introduce un text se foloseşte tastatura. La sfârşitul rândului nu trebuie apăsată tasta Enter - Word va împărţi în mod automat textul pe rînduri, atunci cînd acesta ajunge la marginea din dreapta. Nu vom apăsa pe tasta Enter decât în cazul în care dorim începerea unui nou paragraf.

În cazul în care facem greşeli de scriere acestea pot fi corectate prin apasarea tastei Backspace pentru caracterele care se află în stânga cursorului şi prin apasarea tastei Del pentru caracterele care se află în dreapta cursorului. De asemenea putem mişca cursorul pentru a adăuga şi edita texte în diferite locuri din document.

În acest mod pentru a deplasa cursorul în orice loc vizibil executăm un clic în locul respectiv; pentru a deplasa cursorul un caracter la dreapta sau la stânga apăsăm tasta corespunzatoare cu săgeata spre dreapta sau spre stânga; pentru a deplasa un rând în sus sau în jos apăsăm cu săgeata în sus sau in jos; pentru a-l misca la inceputul sau la sfârşitul unui rând se apasă tastele Home sau End; iar pentru a-l deplasa la sfârşitul documentului se apasă tastele Ctrl şi Home sau End.

Pentru a ieşi din programul Word avem mai multe posibilităţi de închidere a acestuia, chiar dacă toate acestea au acelaşi rezultat:

- se execută clic pe File şi Exit
- se apasă tastele Alt+F4
- se execută clic pe butonul Close( x-ul din dreapta sus a programului) chiar pe bara de titlu.
În cazul în care salvăm pentru prima dată un document Word ne va cere să îl salvăm înainte de a iesi din program.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.