Programul Phare, instrument pentru implementarea politicii spre est a Uniunii Europene

Trimis la data: 2015-06-22
Materia: Stiinte Politice
Nivel: Facultate
Pagini: 89
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Florentina_S
Dimensiune: 117kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Dintotdeauna in istoria omenirii, societatile au inteles ca singura posibilitate de succes in fata unui pericol era alianta cu cei care se confruntau cu aceeasi problema. Astfel, in secolul XX, succesul ideii constructiei europene rezida nu numai in armonizarea aspiratiilor tuturor statelor membre, ci si in afirmarea valorilor comune de pace, progres si solidaritate. In prezent, obiectivul major al Uniunii este sa construiasca o Europa care sa respecte libertatea si identitatea tuturor popoarelor care o alcatuiesc.
Programul PHARE este o initiativa a Uniunii Europene care sustine dezvoltarea unei familii mai mari de natiuni democratice in cadrul unei Europe prospere si stabile. Scopul sau este sa ajute tarile din Europa centrala si de est sa reintre in cursul normal al dezvoltarii europene prin viitoare calitate de membre al Uniunii Europene.
Programul PHARE a fost infiintat printr-un regulament al Consiliului Uniunii Europene in decembrie 1989 (CE 89/3906).

Creat la inceputul anului 1989 pentru Polonia si Ungaria, programul s-a extins treptat, incluzand astazi 10 tari partenere din regiune (Bulgaria, Cehia, Estonia, Ungaria, Lituania, Letonia, Polonia, Romania, Slovacia si Slovenia).
Cele 3 state candidate (Cipru, Malta si Turcia) beneficiaza de asistenta de aderare din partea Uniunii, dar prin intermediul unor instrumente separate. Pana in anul 2000, 3 state din zona vestica a Balcanilor (Albania, Bosnia - Hertegovina si fosta Republica Iugoslava a Macedoniei) au fost de asemenea beneficiare ale asistentei PHARE. Din 2001, ele sunt incluse in programul CARDS (Asistenta pentru Reconstructia, Dezvoltarea si Stabilitatea Balcanilor).

Procedurile PHARE sunt guvernate de Regulamentul Financiar al Comisiei Europene. Regulile si conditiile generale ce guverneaza cooperarea dintre Comisia Europeana si tarile partenere in programul PHARE sunt specificate in Acordul Cadru semnat cu fiecare dintre parteneri. In cadrul Memorandumului de Finantare, agreat de ambele parti (Comisia Europeana si tara partenera in programul PHARE, la nivel ministerial) este determinata asistenta financiara pentru programele specifice. Memorandumurile de finantare sunt publicate in Monitorul Oficial, avand statut de lege.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.