Proiect: Inovatie si design

Trimis la data: 2017-09-23
Materia: Arte plastice
Nivel: Facultate
Pagini: 12
Nota: 8.71 / 10
Downloads: 0
Autor: ralukaaa22
Dimensiune: 2189kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Prezentare inovatie si design in quilling - Arta rularii hartiei

1.Domeniu de activitate si istoric
Quilling - arta rularii hartiei

Quilling este o veche forma de arta ale carei inceputuri dateaza din secolul 15. Unele izvoare duc chiar la date mai timpurii, din secolele 14, sau chiar 13. In orice caz, istoria quillingului este strans legata de istoria hartiei, acesta fiind materialul de baza in quilling. Datorita naturii fragile a materialului folosit, cele mai vechi lucrari care s-au pastrat in muzee apartin anilor 1700, 1800.
Se pare ca acest mestesug a aparut in Egiptul antic, insa pe atunci nu putea fi vorba de rularea hartiei, ci mai degraba de papirus. In timpul Renasterii, calugarii si calugaritele din Franta si Italia, foloseau acesta tehnica pentru decorarea cartilor si obiectelor religioase, transformandu-le in adevarate obiecte de arta. Ulterior aceasta tehnica s-a raspandit in Anglia si nu in ultimul rand in America, fiind cunoscuta si promovata de persoane celebre, cum ar fi Jane Austen - care mentioneaza quillingul in cartea sa "Ratiune si simtire" - sau surorile Bronte.

Prin secolul al XVIII-lea, in Europa, tehnica quilling devine una dintre principalele preocupari ale doamnelor din inalta societate, devenind si una dintre disciplinele artistice, studiate in scolile vremii. Prin aceasta arta ele isi puteau confectiona rame foto, suporturi de lumanari, cutii de bijuterii, felicitari si multe alte lucruri deosebite.

In 1875, William Bemrose, a incercat sa introduca aceasta tehnica pe scara larga, tiparind un mic manual si un kit denumit Mozaicon.

De-a lungul timpului, aceasta tehnica a suferit numeroase modificari privind tipul de hartie folosit, motivele create si culorile, care difera de la o perioada la alta. Scopul tehnicii quilling, ramane pastrat intact, de-a lungul veacurilor: scopul de a transforma un obiect oarecare, intr-unul ingenios infrumusetat, intr-o podoaba, intr-un obiect de arta.

In secolul XX, intalnim doua evenimente majore, unde au fost expuse lucrari quilling: 1927 la Londra si 1988 in New York, in cadrul galeriei Florian Papp.

Rularea hartiei, filigran sau quilling sunt doar o parte din numele pe care acest mestesug le-a primit de-a lungul istoriei sale. Cele mai cunoscute tehnici artistice de "modelare" a hartiei sunt tehnica rularii hartiei (tehnica quilling), practicata in special de chinezi si tehnica plierii hartiei (tehnica origami), venita din Japonia. Ambele metode sunt vechi si ambele necesita rabdare, indemanare si imaginatie.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.