Proiect Metodologie

Trimis la data: 2015-01-02 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 74 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: suciachi Dimensiune: 681kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
In orice economie performantele pietei fortei de munca depind in mare masura de corelarea ofertelor de educatie si formarea profesionala initiala cu cerintele pietei muncii. Reformele declansate in tara noastra inca din 1990 urmaresc, in esenta, crearea unei economii cu piata concurentiala, performanta si durabila, in cadrul careia piata muncii are un rol primordial. Unii cercetatori au ajuns la concluzia ca aceasta piata este atat de importanta si revelatoare, incat trebuie considerata barometrul realizarii economiei concurentiale.

In ultima perioada pe piata romaneasca s-a constatat ca exista o ruptura intre sistemul educational si piata muncii. Aceasta este o concluzie enuntata in proiectul "Biroul pentru observarea pietei muncii si a calitatii locurilor de munca" realizat de Blocul National Sindical. In acest sens, se recomanda regandirea politicii in domeniul educatiei, avand in vedere schimbarile intervenite in mediul economic si social, astfel incat sa existe o corelatie intre cerintele impuse de evolutia pietei muncii si tipurile de calificare furnizate de sistemul de invatamant.

Cresterea relevantei educatiei si formarii profesionale initiale pentru nevoile pietei muncii trebuie sa fie un obiectiv major urmarit in elaborarea politicilor educationale si in activitatile desfasurate de furnizorii de educatie. Rata somajului in randul tinerilor ridica problema relevantei educatiei pentru piata muncii. In acest context trebuie adoptate o serie de masuri vizand adaptarea ofertei de educatie si formare profesionala initiala la nevoile pietei muncii: imbunatatirea planificarii strategice a ofertelor din invatamantul profesional si tehnic,furnizarea de servicii de orientare profesionala si furnizarea competentelor cheie.

Unul dintre factorii care limiteaza gradul de corelare a educatiei si formarii profesionale initiale cu piata muncii se refera la date si studii insuficiente si neactualizate privind nevoile pe termen lung ale pietei muncii.Ultimele decenii vazute din prisma evolutiei somajului au determinat statele sa acorde o importanta deosebita masurilor de stimulare in munca a tinerilor.

Raspunzand la intrebarea in ce sens merge acest fenomen, trebuie sa avem in vedere si cum putem face asta.Putem desprinde concluzii despre nivelul de dezvoltare in sensul de evolutie al unei economii nationale. Nimeni nu contesta astazi importanta ocuparii fortei de munca pentruasigurarea si cresterea viitoare a performantelor unei economii nationale. Dezvoltarea umana poate fi durabila numai in masura in care este centrata pe om - acesta fiind principalul protagonist si beneficiarul final al dezvoltarii. Realitatea economica trebuie sa faca efortul de a se apropia cat mai mult de dorintele indivizilor, iar acestia din urma de nevoile societatii.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.