Proiect de design ambalaj pentru salamul Victoria de la Campofrio

Trimis la data: 2011-05-26
Materia: Agronomie
Nivel: Facultate
Pagini: 15
Nota: 8.45 / 10
Downloads: 597
Autor: Adela adela
Dimensiune: 52kb
Voturi: 25
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Preparatele din carne constituie completarea de baza a hranei pentru toate categoriile de consumatori, avand o valoare nutritiva si energetica ridicata. Se consuma, in general, ca atare, cu exceptia crenvurstilor care necesita incalzirea, a carnatilor care se consuma fripti si a sortimentelor cu os. Sortimentul de produse este foarte variat, compozitia fiind in functie de disponibilul de materie prima.
Preparatele tipizate se fabrica conform instructiunilor tehnologice ale Ministerului industriei Alimentare. Tipizarea asigura valorificarea superioara a materiei prime, utilizarea substantelor de adaos si scurtarea duratei procesului tehnologic, folosind saramura la malaxarea carnii tocate pentru accelerarea maturarii.
Prezentarea tehnologica a materialului de ambalaj si a modului de ambalare.Ambalajul se defineste ca un mijloc (sau ansamblu de mijloace) destinat sacuprinda sau sa inveleasca un produs sau un ansamblu de produse, pentru a le asiguraprotectia temporara din punct de vedere fizic, chimic, mecanic, biologic, in scopulmentinerii calitatii si integritatii acestora in stare de livrare, in decursul manipularii,transportului, depozitarii si desfacerii pana la consumator sau pana la expirareatermenului de garantie.

Operatia de ambalare este un procedeu sau o metoda prin care se asigura, cuajutorul ambalajului, protectia temporara a produsului in timpul manipularii,transportului, depozitarii, vanzarii, contribuind la inlesnirea acestora, pana laconsumare sau pana la expirarea termenului de garantie.In practica curenta se mai intalneste si termenul de preambalare, care reprezinta ambalarea partiala a produselor efectuata la locul de productie sau dedepozitare, in scopul prevenirii unor deteriorari pe fazele de productie. De asemenea,unele produse sunt preambalate inaintea vanzarii folosind ambalajele de desfacere.Ambalajul marfurilor poate fi privit si analizat din doua puncte de vedere: tehnic si economic.

Din punct de vedere tehnic ambalajul marfurilor constituie un ansamblu demateriale destinat protectiei calitatii si integritatii produsului, destinat facilitariituturor operatiilor ce urmeaza in circuitul economic dupa ambalarea produselor.Sub aspect economic ambalajul este privit ca un produs finit deoarece in el s-auinvestit cheltuieli materiale si umane pentru obtinerea lui

Membranele folosite pentru umplere sunt artificiale.Inainte de folosire membranele se verifica daca corespund calibrelor respective , conditiilor de salubritate si de integritate , dupa care se apreciaza rezistenta si elasticitatea.Membranele cu defecte sunt inlaturate.

Umplerea este mecanica si se face cu ajutorul masinilor de umplut , denumite clasic sprituri. Masinile de umplut sunt prevazute cu seturi de tevi de diferite caliber si dimensiuni, confectionate din otel inoxidabil. La introducerea in membrane, compozitia trebuie sa fie bine presata, pentru a nu ramane goluri de aer, densitatea se regleaza in functie de tipul produsului.Dupa umplerea membranelor se formeaza batoane de diferite calibre si lungimi. Legarea batoanelor se face cu sfoara sau/si cu clipsuri (agrafe) metalice inoxidabile. Batoanele nu se stufuiesc.

Ambalajele folosite pentru salamuri au urmatoarele avantaje:
-masa proprie mica ;
-prelucrare usoara, ele putand fi modelate in orice forma ;
-prezinta rezistenta la socuri mecanice ;
-protejeaza bine produsele ambalate in timpul transportului si depozitarii ;
-sunt impermeabile la apa, vapori de apa, grasimi, impuritati etc.;
-pot fi transparente sau opace, in functie de cerintele de protectie cerute deprodusul ambalat;
-prezinta rezistenta la radiatiile infrarosii si ultraviolete ;
-prezinta sudabilitate si posibilitate de lipire.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.