Proiect de interventie psihosociologica

Trimis la data: 2022-06-30
Materia: Sociologie
Nivel: Facultate
Pagini: 37
Nota: 9.39 / 10
Downloads: 0
Autor: dya91
Dimensiune: 47kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: docx
Acorda si tu o nota acestui referat:
Proiect de interventie psihosociologica / Interventie psihosociologca in cadrul unei institutii publice prin care se evidentiaza o anumita problema actuala ale resurselor umane. O mini cercetare de tip calitativa.


Introducere
Reusita in activitatea profesionala este strans legata de increderea pe care ne-o acordam noua, dar si celorlalti, atunci cand relationam. Increderea de sine presupune cunoasterea propriilor resurse, exprimarea clara a nevoilor si dorintelor, acceptarea limitelor si formularea corecta a scopurilor. Constientizarea acestor elemente ne permite sa actionam adecvat in situatiile importante din activitatea profesionala. Multe persoane par pline de incredere. De multe ori, insa, in spatele acestor masti dezvoltate, in timp se ascund frici care influenteaza direct performanta profesionala. Proiectul de fata scoate in evidenta factorii care contribuie la dezvoltarea unui nivel redus de incredere in propriile forte, care este in stransa legatura cu performantele profesionale scazute de care dau dovada angajatii dintr-un anumit sector bugetar. Prin identificarea anumitor aspecte cu privire la increderea in sine si la performanta profesionala, desfasurarea proiectului are la baza o cercetare calitativa realizata printr-o interventie psihosociologica.
1. Identificarea problemei
In cadrul acestui proiect de interventie problema a fost identificata ca fiind una formala, fiind documentata prin intermediul unei cercetari calitative, metoda utilizata fiind metoda interviului. In perioada aprilie-mai 2022 s-au realizat 3 interviuri (prezentate in sectiunea Anexe) cu trei angajati din cadrul unei institutii publice. Cele trei persoane intervievate sunt de sex feminin cu studii superioare, cu varste de 49 de ani, 33 de ani si respectiv 32 de ani.
Din cadrul celor trei interviuri am identificat urmatoarea problema care va face obiectul interventiei: existenta unui nivel redus de incredere in propriile forte care afecteaza intr-un mod negativ performantele profesionale ale angajatilor.
Principalii factori care au generat o serie de schimbari in ceea ce priveste problema identificata sunt factorii de natura psihosociala, acestia fiind:
• Perceptiile angajatilor cu privire la recunoasterea calitatii muncii prestate de catre conducere/sefi. Unii angajati se simt devalorizati din punct de vedere profesional, prin faptul ca nu le este recunoscuta munca prestata si efortul pe care il depun.
• Perceptii eronate pe care ii au unii angajati si/sau sefii despre ei insisi, care nu sunt conforme cu realitatea. Exista anumiti angajati care se considera peste nivelul tuturor, ca ei le stiu pe toate, ceea ce disturba buna functionare a activitatii profesionale, dar exista si angajati care se simt neputinciosi, descurajati considerand ca nu pot realiza cu succes anumite sarcini.
• Neacordarea de catre conducere/sefi, de feedback pozitiv angajatilor, atunci cand acestia indeplinesc o sarcina cu succes. Acest lucru poate duce la o imagine de sine scazuta, la faptul ca nu sunt apreciati pentru ceea ce fac, nu li se aduc laude asupra performantelor lor.
• Neimplicarea activa a angajatilor in procesul de luare a decizilor care vizeaza activitatea profesionala a acestora. Unii superiori din cadrul anumitor compartimente/servicii ar trebui sa-i pe implice mai mult pe angajati in procesul de luare a decizilor, sa se consulte cu acestia, sa dezbata si sa analizeze impreuna cu acestia acele decizii care sunt de maxima importanta.
• Relatii de comunicare deficitare intre angajati si superiori din cadrul anumitor compartimente afecteaza in mod negativ activitatea profesionala a angajatilor. Lipsa unei comunicari deschise intre angajati si superiori, poate manifesta anumite temeri pe care la au angajatii asupra faptului ca acestia considera ca sunt judecati de catre ceilalti atunci cand isi exprima in mod direct opiniile.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.