Proiect disciplina - bugete publice si fiscalitate la Primaria Gura Humorului

Trimis la data: 2013-10-02
Materia: Management
Nivel: Facultate
Pagini: 70
Nota: 9.70 / 10
Downloads: 0
Autor: Pisica irina
Dimensiune: 63kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Primarul reprezinta principala autoritate la nivel local, care emite dispozitii ce devin executorii, dupa ce sunt aduse la cunostinta persoanelor interesate. Primaria oras Gura Humorului este o autoritate locala cu putere executiva avand ca scop satisfacerea cerintelor colectivitatilor pentru care infiinteaza institutii, regii autonome, societati comerciale si alte servicii publice care sa aiba un nivel calitativ superior si costuri cat mai mici. Spre deosebire de primarii, care reprezinta o autoritate executiva, consiliile locale sunt autoritati deliberative.
Primaria a fost infiintata in anul 1957, odata cu atestarea asezarii ca oras. In aceasta localitate, in afara de primaria oras Gura Humorului isi are sediul si primaria comunei Paltinoasa care cuprinde toate satele din jurul orasului Gura Humorului ( Manastirea Humorului,Vadu Moldovei.,Capu Codrului).Este inregistrata la Registrul Comertului si are codul fiscal 4541068. Primaria oras Gura Humorului este o institutie publica, avand in subordine si servicii publice cum ar fi:

piata agroalimentara - finantata din venituri proprii; casa de cultura - finantata din venituri proprii si subventii de la bugetul local (o parte din cheltuieli pentru utilitati si 75% din totalul cheltuielilor de personal); sala de sport - finantata din venituri proprii si subventii de la bugetul local. Legea administratiei publice locale( legea 215/2001) este cea care stabileste principalele elemente definitorii ale autonomiei locale (autonomie administrativa si financiara exercitata pe baza si in limitele prevazute de lege) :

Primaria are ca principala atributie, gestionarea resurselor care apartin orasului. Pentru aceasta anual se elaboreaza si se aproba bugetele de venituri si cheltuieli si se stabilesc impozitele, taxele locale si taxele speciale; Administratiile publice locale au dreptul ca in limitele legii sa aiba initiativa in toate domeniile cu exceptia celor care sunt date in competenta altor autoritati publice

Potrivit legii 215/2001, o parte din atributiile primarului pot fi delegate viceprimarului ales din randul membrilor Consiliului Local. Dintre atributii pe care le poate exercita viceprimarul amintim: asigura respectarea drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetatenilor, a prevederilor Constitutiei, precum si punerea in aplicare a legilor, a decretelor Presedintelui Romaniei, a hotararilor si ordonantelor Guvernului.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.