Proiect jurnalism economic si publicitate

Trimis la data: 2010-07-27
Materia: Jurnalism
Nivel: Facultate
Pagini: 11
Nota: 8.01 / 10
Downloads: 0
Autor: Angela Ionescu
Dimensiune: 18kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Romania va fi membra cu drepturi depline, speram, de la 1 ianuarie 2007. Referitor la decalajele economice din cadrul Uniunii Europene, tara noastra, la nivelul lui 2005, se afla ca nivel al veniturilor medii pe cap de locuitor la nivelul Portugaliei si Spaniei in anul aderarii. Trebuie remarcat si saltul absolut incredibil al Irlandei, chiar daca anul aderarii este mai vechi, 1973. Succesul memorabil al Irlandei deriva din capacitatea de absorbtie a fondurilor comunitare. Ei s-au axat foart mult pe capacitatea lor administrativa si pe performanta de a atrage aceste fonduri, Optiunea lor a fost sa prioritizeze aceste cheltuieli spre resursele umane.
De exemplu, daca UE aloca 25% din fondurile comunitrare catre resursele umane, Irlanda a alocat 35%. De fapt o resursa umana competitiva se traduce in capacitati de management eficiente si implicit in competitivitatea produselor lor pe piata. Romania are de invatat din exemplele celorlalte tari in ceea ce priveste capacitatea de absorbtie a fondurilor europene. Un alt exemplu notabil este Estonia care, spre deosebire de Irlanda, orienteaza fondurile structurale cu prioritate spre cercetare si inovare.

Cazul Spaniei este si el de urmat, aceasta tara orientand fondurile structurale cu prioritate spre turism. Romania se afla la un nivel al veniturilor pe cap de locuitor de 32% din media UE, deci avem de recuperat un declaj urias in urmatorii 25 - 30 de ani, care presupun investitii ce pornesc de la un management eficient. Romania este centrata pe resurse de munca ieftine si tehnologii scazute. Un exemplu ar fi ca doar 11% din exporturile romanesti reprezinta exporturi bazate pe tehnologii inalte. Este un indicator absolut debusolant.

Romania participa la UE cu 200 km de autostrada, in conditiile in care tara noastra se afla intr-un nod geo- strategic important unde se intalnesc trei rute de transport european IV, VII si IX. In domeniul cercetarii si dezvoltarii nu reusim sa recuperam nici macar fondurile cu care noi contribuim la bugetul european. Reusim sa recuperam pana in 30 la suta din aceste fonduri. Ceea ce inseamna ca, de fapt, suntem net contributori la bugetul european si in nici un caz beneficiari. Acest fapt trebuie in mod obligatoriu rasturnat, iar rolul autoritatilor locale este fundamental.

Programele comunitare
Programele comunitare difera de fondurile structurale si de coeziune. Programele comunitare au caracter tematic, intrucat sunt destinate unui sector de activitate foarte clar precizat, in urma revizuirii strategiei de la Lisabona care urmareste o reconfigurare a economiei europene, in ansamblul sau, pentru stimularea cresterii economice si crearea de noi locuri de munca. Comparativ cu instrumente financiare cum sunt fondurile structurale, de coeziune sau cele ale Politicii Agricole Comunitare, programele comunitare nu includ nici un fel de criterii nationale de acordare a sumelor disponibile.

Pentru a accesa aceste fonduri, romanii trebuie sa dovedeasca excelenta in a construi un proiect eligibil. Perspectiva accesarii acestor fonduri este insa destul de sumbra pentru ca ea tine de capacitatea administrativa locala de absorbtie a acestor fonduri. Autoritatile locale vor trebui sa inceapa prin a rezolva cel putin 3 puncte. Prima problema e cea a personalului calificat, care sa informeze administratia locala cat si investitorii locali.

A doua este legata de proceduri - trebuie sa constientizam care sunt procedurile europene acceptate - iar in a treia - problema decizionala. Aceste trei etape sunt prioritare pentru pregatirea accesarii fondurilor.In prezent se afla in dezbaterea Consiliului si a Parlamentului European o serie de programe comunitare care urmeaza a fi implementate, in cea mai mare majoritate, in perioada 2007 - 2013 Acestea sunt: Programul pentru Competitivitate si Inovare (2007-2013) - doar 2 la suta dintre companiile romanesti sunt inovative, al 7-lea Program cadru pentru cercetare, dezvoltare tehnologica si activitati demonstrative al Comunitatii Europene (2007-2013).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.