Proiect la marketing in turism

Trimis la data: 2010-11-13
Materia: Marketing
Nivel: Facultate
Pagini: 20
Nota: 9.02 / 10
Downloads: 2
Autor: Bogdan
Dimensiune: 286kb
Voturi: 6
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Biserica Romano-Catolica Sf Ioan Botezatorul
Pentru participantii la acest circuit cunoasterea acestei bisericii reprezinta o modalitate de cunoastere a stilurilor de arhitectura folosite de catre iezuiti care au construit intaia oara o biserica de lemn, care a ajuns sa fie pictata cu diferite teme religioase care fac ca biserica sa aiba o oarecare diversitate fata de celelalte biserici din municipiu.
Fatada bisericii este dominata de doua turnuri care se termina cu elemente bulbiforme tipice pentru stilul baroc, aceste turnuri sunt si un element de identitate si unul care infrumuseteaza urbanistic municipiul. Intre cele doua turnuri frontispiciul principal este inchis si este incadrat de un atic sub forma de voluta.

Doua usi practicate in zidul celor doua turnuri au rol functional pentru a ajunge la clopotele din turnuri care au o rezonanta de mare frumusete, iar nisele de deasupra intrarilor au amplasate statuile a doua personalitati importante ale ordinului iezuit: Sf. Francisc de Xaver si Sf. Ignat.

Stabiliti in 1702 in oras, iezuitii construiesc intr-o prima etapa, o bisericuta din lemn, vizitata in 1707 de principele Rakoczi Francisc al II-lea. In 1733 ordinul iezuit este dizolvat si biserica trece in stapanirea catolicilor.

Biserica a fost pictata in 1900 de Szirmai Bela, motivul principal este o copie dupa Paolo Veronese, "Adorarea Magilor". Tavanul bisericii este o bolta cu penetratii de aceea spatiul permite abordarea si altor teme printre care este "Inaltarea Mariei la ceruri". O alta pictura reprezentand "Botezul lui Isus" aflata pe altar intregeste somptuozitatea acestei decoratii altarului.

Intr-un spatiu de interculturalitate ca acela al municipiului Tirgu-Mures, prezenta acestei biserici aduce o nota de diversitate.Biserica Romano-Catolica Sf Ioan Botezatorul

Pentru participantii la acest circuit cunoasterea acestei bisericii reprezinta o modalitate de cunoastere a stilurilor de arhitectura folosite de catre iezuiti care au construit intaia oara o biserica de lemn, care a ajuns sa fie pictata cu diferite teme religioase care fac ca biserica sa aiba o oarecare diversitate fata de celelalte biserici din municipiu.

c) Participarea la slujba de vecernie la Biserica Reformata din Vechea-Cetate si audierea unui concert de orga.Motivul alegerii si includerii Bisericii Reformate in circuit este datorita faptului ca:

Edificiul religios cuprinde cladirea fostei manastiri franciscane, capela si turnul-clopotnita. Un document emis de papa Bonifaciu al II-lea, din 23 noiembrie 1400, se refera la "altarul cel mare al bisericii franciscane marcand doua etape in ridicarea ansamblului: incheierea lucrarilor la car si inceputul activitatii la nava si turn".

Practic, se cunosc trei etape constructive:
I - cuprinde capela si manastirea, intre 1350-1370, avand muluri de piatra si alte decoratii similare carului fostei biserici "Sf. Maria" din Sibiu, terminat la 1371.
II - cuprinde carul, actualul altar al bisericii, intre 1370-1400
III - cuprinde doua subfaze:
a - nava bisericii, intre 1400-1430
b - turnul bisericii, intre 1430-1450.

Ferestrele gotice ale bisericii aveau sa fie realizate mai tarziu, cu sprijinul lui Iancu de Hunedoara, care in 1442 face daruri pentru infrumusetarea bisericii. Cu exceptia celor doua ferestre flamboyante, celelalte sunt realizate intre 1450-1460. Cele doua ferestre flamboyante provin din perioada lui Stefan Bathory.

Prin Tratatul de la Blaj, cetatea orasului devine garnizoana austriaca, biserica fiind separata, cu acces aparte.In 1785 sunt efectuate lucrari de renovare a bisericii care dobandeste forme baroce, remarcat fiind arhitectul Anton Tirck (Turck).

Interior Biserica Reformata din Cetate
Relevanta cunoasterii acestor date de catre participantii la acest circuit este importanta deoarece se afla ca pe suprafata unei vechi cetati a orasului se construieste o biserica intr-un stil baroc, langa care se afla si capela unei foste manastiri franciscane precum si turnul-clopotnita, in cadrul caruia se asista la un concert de orga.
20.00- cina la Hotel-restaurant "Transilvania" .

Ziua a doua
-mic dejun la Hotel "Transilvania"
-tur de oras Targu Mures - obiective turistice:

a)Muzeul de arta,
Motivul alegerii si includerii in circuit este datorita faptul ca:
Se afla in Palatul Culturii la etajul trei. Aici este expozitia de baza impreuna cu depozitele de arta plastica si contemporana, iar la subsolul Palatului Culturii sunt alte doua depozite de sculptura si de arta decorativa contemporana. Oferta expozitionala este intregita de doua galerii de arta cu titluri de expozitii permanente: "Ion Vlasiu" si "Nagy Imre", care se gasesc in alte cladiri din municipiu.

O valoroasa colectie de arta romaneasca interbelica este legata de valorile estetice ale peisajului romanesc, colectie de autor la artistii renumiti ca: Gheorghe Petrascu si Nicolae Tonitza si la pictorii avangardei ca: M. H. Maxy, Ion Tugulescu, Vasile Popescu. Cea mai recenta colectie se inscrie in conceptele culturale contemporane, legate de identitate "Valori plastice transilvane in contextul artei romanesti".

Muzeul de arta are astazi o colectie de arta romaneasca valoroasa; in acelasi timp, artistilor maghiari traitori in acest spatiu cum ar fi Nagy Istvan, Zsolnay Sandor, Szopos Sandor si altii, li s-au constituit colectii de referinta. Expozitia de baza a Muzeului de Arta adaposteste in prezent o colectie de arta austro-ungara sub genericul "lumini si umbre".
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.