Proiect statistica HIV/SIDA

Trimis la data: 2012-03-04
Materia: Statistica
Nivel: Facultate
Pagini: 18
Nota: 7.08 / 10
Downloads: 553
Autor: Nedeianu
Dimensiune: 598kb
Voturi: 29
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Epidemia HIV-SIDA este o criza globala care necesita in acelasi timp preventie si tratament printr-o politica clara de sanatate publica. Sunt in jur de 45 milioane de oameni infectati cu HIV/SIDA, majoritatea in tarile slab dezvoltate. Datorita evolutiei fatale a bolii, la persoanele infectate, seropozitive, s-a declansat o adevarata psihoza. Boala este privita diferit de la o tara la alta iar bolnavii sunt marginalizati. Persoanele infectate sunt stigmatizate, cauza fiind lipsa cunostintelor despre boala fie frica de moarte. Raspandirea bolii a inceput acum 26 de ani.
HIV , virusul imunodeficientei umane, face parte din clasa retrovirusurilor, familia Lentivirinae. El determina, in timp, deteriorarea grava a imunitatii persoanelor pe care le infecteaza. Acest virus a fost descoperit in anul 1983 in Franta de catre doctorul Luc Montagnier de la Institutul Pasteur. De atunci si pana in prezent cercetatorii au identificat doua tipuri de HIV, denumite HIV -1 si HIV -2. Acestea au o raspandire inegala pe glob , HIV i��1 fiind mult mai des intalnit.

Ce este SIDA ? SIDA inseamna in limba romana sindromul de imunodeficienta dobandita.Sindromul inseamna o suma de manifestari de boala care pot fi intalnite in diverse maladii.Imunodeficienta se manifesta prin scaderea puterii naturale a organismului de a se apara impotriva infectiilor.MODALITATI DE TRANSMITERE A VIRUSULUI

1.Transmiterea prin sange infectat cu virusul imunodeficientei umane (HIV) presupune:transfuzii de sange sau produse de sange necontrolate, contactul involuntar cu sangele altei persoane. Atentie in cazul unor accidente sau acordarea primului ajutor unei persoane ranite. Chiar daca pielea intacta reprezinta o bariera naturala este bine sa se manifeste prudenta sau sa se ia toate masurile de siguranta (de ex. manusi chirurgicale de unica folosinta)

- injectii cu ace si seringi reutilizate fara a fi, in prealabil, sterilizate.Atentie consumatori de droguri injectabile
- interventii de orice fel cu instrumente taioase sau care inteapa si care sunt murdarite de sange provenind de la o persaona infectata cu HIV. Atentie la "fratii de cruce", tatuaje facute de amatori, perforarea lobilor urecilor pentru cercei. Nu imprumuta periuta de dinti, lama de ras, briciul, trusa de unghii

2.Transmiterea pe cale sexuala este cea mai frecventa modalitate de raspandire a infectiei. Toate practicile sexuale neprotejate sunt potential infectante : vaginala, anala, orala. 3.Transmiterea de la mama la copil , numita transmitere perinatala, poate avea loc in timpul sarcinii prin strabaterea placentei de catre virus, in timpul nasterii sau prin alaptare.

Prevenirea este metoda cea mai eficienta de oprire a raspandirii virusului HI. Acesta presupune folosirea prezervativelor, seringilor si acelor de seringa sterile, a sangelui transfuzat sau prelucrat de la donatori de sange anterior testati. Nu trebuie neglijat nici riscul schimbului permanent al partenerilor sexuali, a consumului de droguri, prevenirea transmiterii aici facandu-se cel mai eficient prin renuntarea la asemenea practici sau consumului de droguri injectabile. In cazul unei expuneri accidentale se recomanda trecerea imediata la profilaxia postexpunere.

Nu exista inca un vaccin HIV.Toate cercetarile pentru gasirea unui ser de vaccin au esuat pana acum din cauza ratei mari de mutatie a virusului. Anticorpii dezvoltati pentru virusul SIDA (HIV) de care se pot imbolnavi maimutele au fost eficienti in conditii de laborator, dar in natura s-a constat foarte rapid o mutatie virala, vaccinul pierzandu-si astfel eficienta.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.