Proiect strategia concurentiala

Trimis la data: 2010-04-11 Materia: Economie Nivel: Facultate Pagini: 58 Nota: / 10 Downloads: 316
Autor: Octavian Popescu Dimensiune: 61kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
1.1. Analiza strategica si importanta strategiei concurentiale
Analiza strategica reprezinta procesul de identificare a pozitiei strategice a organizatiei in raport cu mediul extern, resursele sale interne, competentele, dorintele si influentele actionarilor. Analiza strategica este menita sa raspunda intrebarilor de genul: "Ce schimbari se vor produce in mediul extern si cum vor afecta acestea organizatia si activitatile sale? Care sunt resursele si competentele organizatiei si cum pot acestea sa aduca organizatiei avantaje speciale sau noi oportunitati? Care sunt aspiratiile persoanelor si grupurilor asociate organizatiei - manageri, parteneri, actionari, sindicate - si cum vor influenta aceste aspiratii dezvoltarea viitoare a organizatiei?

In realizarea analizei strategice se vor valorifica informatiile furnizate de analiza mediului extern, analiza competitiei si a atractivitatii industriei, analiza pozitiei concurentiale a firmei, analiza diagnostic a firmei, analiza culturii si a ciclului de viata a firmei, concluziile benchmarking-ului.Studiile de piata vor oferi firmei informatii cu privire la pietele sau segmentele de piata cu cele mai bune perspective, nivelurile preturilor acceptate de piata, modalitati de distributie a produselor pe piata, actiuni promotionale etc.

La fel de importante sunt, pentru fundamentarea strategiei, prognozele macroeconomice, previziunile pe domenii de activitate si politicile organismelor de reglementare si supraveghere a asigurarilor. Ansamblul strategiei globale organizationale trebuie sa reflecte cerintele strategiei economice nationale, a celei de integrare a Romaniei in Uniunea Europeana. Se asigura astfel orientarea dezvoltarii organizatiei in concordanta cu evolutiile macroeconomice principale prefigurate pentru perioada urmatoare.

Elaborarea modelului de management strategic reflecta, nemijlocit, claritatea conceptiei managementului superior al firmei cu privire la coordonatele majore ale activitatii si la performantele care trebuie atinse.Compania va fi mai profitabila decat concurentii numai daca isi va asigura avantaje pe care sa le conserve. Compania, prin prisma produselor/serviciilor pe care le produce, trebuie sa asigure clientilor o valoare superioara (percepand preturi unitare mai mari) sau o valoare comparabila cu cea a concurentilor, dar la costuri inferioare (eficienta operationala permitandu-i sa aiba cheltuieli medii unitare mai mici.

Toate diferentele dintre companii din punct de vedere al cheltuielilor si al preturilor percepute deriva din zecile si sutele de activitati necesare crearii, producerii, vanzarii si furnizarii produselor/serviciilor respective. Aceste activitati genereaza o serie de cheltuieli .Avantajele de cost apar atunci cand activitatile respective sunt "executate" mai eficient decat concurentii. Diferentierea rezulta atat din alegerea potrivita a activitatilor, cat si din modul de "executie" a acestora.

Eficienta cu care isi desfasoara o organizatie activitatile se refera la un set de "practici & procedee" care-i permit o mai buna utilizare a resurselor. Diferentele dintre companii din acest punct de vedere nu intarzie sa apara.Adoptarea rapida a celor mai bune "practici & procedee de conducere" conduce la ridicarea eficientei proceselor organizationale pentru toate companiile, dar nu si la obtinerea de avantaje relative pe care sa le poata valorifica din exploatarea acestora. Aceasta deoarece aceleasi lanturi de activitati (si modalitati de executie a acestora) ale companiilor conduce la deservirea acelorasi segmente de consumatori, la folosirea acelorasi tehnologii si forme de organizare, la dotarea cu aceleasi echipamente si elemente de infrastructura si altele.

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.