Proiectarea cercetarii stiintifice

Trimis la data: 2011-05-31
Materia: Sociologie
Nivel: Facultate
Pagini: 6
Nota: 7.20 / 10
Downloads: 331
Autor: Claudianeptina_andrei
Dimensiune: 13kb
Voturi: 9
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Acestui nivel ii sunt specifice urmatoarele etape:
a) Stabilirea/selectia temei de cercetare - in toate ipostazele este recomandat ca cercetatorul sa se orienteze dupa semnificatia sociala a temei, sa urmareasca sa "raspunda" unei comenzi sociale, sa contribuie la rezolvarea diferitelor probleme sociale.
b) Documentarea preliminara - asa cum subliniam in primul subcapitol, nici o cercetare empirica nu poate fi imaginata fara prezenta unui fundal teoretic pe care se sprijinasi din care isi trage seva ideatica.
c) Elaborarea obiectivelor cercetarii - in functie de tema de cercetare, se pot formula urmatoarele categorii de obiective: evidentierea particularitatilor unui fenomen (descrierea); formularea unor explicatii privind relatiile dintre fenomene/fapte; elaborarea unor prognoze referitoare la evolutia fenomenului; identificarea unor solutii pentru fundamentarea unor decizii; evaluarea efectelor unor decizii etc.

d) Formularea ipotezelor - in practica, ipoteza este o propozitie cauzalasi ia forma unui model ipotetic care incearca sa surprinda relatia dintre doua sau mai multe fenomene (variabile).

e) Selectarea surselor de informare - luand in calcul rezultatele documentarii preliminare, a posibilitatilor efective de informare, precumsi a cerintelor care decurg din etapele mentionate mai sus, urmeaza sa fie precizate sursele de informare care vor fi utilizate (bibliografia).

f) Stabilirea universului populatieisi tipului de esantionare - in functie de obiectivele cercetariisi resursele diplomatice se stabilesc natura, caracterulsi volumul populatiei care va intra in atentia cercetatorului, pentru a fi investigata.

2.Nivelul proiectiv
a) Operationalizarea conceptelor-definitia operationala are o mare
importanta in proiectarea cercetarilor deoarece, prin acest tip de definitie, stabilim o relatie intre "simbolurile" ce apar la nivel teoretic si "elementele" direct observabile, relative la orice concept.

Altfel spus o definitie operationala reprezinta un procedeu eficient de a decide daca o calitate observabila si masurabila poate fi atribuita unui fenomen social.b) Alegerea metodelor de cercetare - presupune realizarea unei corelatii intre toate etapele amintite la primul nivel (selectiv) astfel incat sa se atinga, in mod eficient, obiectivele propuse.Din motive lesne de inteles, in acest manual vom prezenta, pe scurt, doar trei metode de culegere a datelor, cate una pentru fiecare tip al demersului investigativ.

Ancheta este principala metoda cantitativa de culegere sistematica
de fapte despre un grup social definit si se utilizeaza pentru a furniza statistici descriptive despre populatii locale, regionale sau nationale, pentru a examina gruparea diferitelor fenomene sociale, pentru a identifica situatia sociala si caracteristicile grupurilor sau pentru a analiza diverse procese cauzale (testarea unor ipoteze). Diversitatea manierelor de aplicare a acestei metode ne obliga sa prezentam cateva tehnici de ancheta, dintre cele mai des utilizate:

- ancheta orala (fata in fata), pe strada, la domiciliu etc.;
- ancheta orala, prin telefon;
- ancheta in scris, prin serviciile postale;
-ancheta in scris, prin completarea chestionarului, in prezenta
operatorului (individual sau in grup).

Alegerea tehnicii de ancheta se face in functie de considerente
stiintifice, dar si de elemente de constrangere, de natura practica (buget, timp la dispozitie, mijloace etc.).

Studiul de caz este o metoda calitativa prin care sunt integrate
diverse fapte, fenomene sau procese sociale, dintr-o entitate sociala (indivizi, comunitati sau organizatii), cu scopul de a ajunge la o imagine cat mai completa despre acea entitate. Cazurile din practica juridica, medicala, economica sau sociala se constituie ca baza empirica pentru elaborarea sau ilustrarea unor teorii. Principala observatie care trebuie facuta aici vizeaza relevanta cazului ales sau reprezentativitatea lui pentru domeniul respectiv.

Analiza de continut reprezinta o metoda de intersectie intre
cantitativ si calitativ ce presupune scoaterea in evidenta a unor teme, tendinte, atitudini si valori, cuprinse in continutul unei comunicari. Se urmareste, in fapt, identificarea sensurilor denotative si conotative ale unui mesaj (oral sau scris). Dezvoltarea tehnicii analizei de continut ofera in prezent un larg evantai de procedee, iar alegerea unui procedeu sau a altuia se face in functie de tema de cercetare, de materialul de analiza si de obiectivele urmarite. Cele mai des utilizate procedee de analiza sunt:

- analiza frecventelor - determinarea numarului de aparitii ale unitatilor de inregistrare in sistemul categoriilor de analiza;
-analiza tendintei - pune in evidenta orientarea (atitudinea) emitatorului in raport cu o idee, fapt sau fenomen social;
- analiza contingentei - evidentierea structurilor de asociere a
termenilor (conceptelor) dintr-un text.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.