Proiectarea instalatie de distilare

Trimis la data: 2007-11-08
Materia: Fizica
Nivel: Liceu
Pagini: 3
Nota: 7.87 / 10
Downloads: 1952
Autor: Nadia Grigor
Dimensiune: 22kb
Voturi: 139
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Instalaţia e alcătuită, În fond, dintr-un cazan de cupru(3) ce reprezintă blaza de distilare cu un volum 670 dal , din care 500 dal reprezintă volumul util. În partea de jos a cubului este amplasat un schimbător de căldură tip spirala(2), care e alimentat cu vapori de aburi printr-un racord de admisie(13).Aparatul este dotat cu un preîncălzitor de vin brut cu volumul de 500dal(4), în care preventiv se dau 450dal VMP care, la sfîrşitul distilării porţiei din blază, se trec în ea alături de 50dal de fracţie de ,,coadă,, (nu mai mult de 6 ori).
În partea superioară a blazei de distilare e situată coloana de concentrare cu talere clopot(5) care e legată cu deflegmatorul multitubular(8) printr-o conductă de legătura(6). Răcirea şi condensarea vaporilor are loc cu ajutorul unui condensator răcitor(16).
Controlul distilării se efectuează cu ajutorul termomanometrelor(9), întrerupătoarelor cu vid(12), felinarului de control(17) şi vasului de expansiune tip PC--5(11).
La fel în complect mai intră şi rezervorul pentru distilat(19), rezervorul pentru fracţiile externe (,,frunţi,, şi ,,cozi,,)(18), rezervorul pentru condensat(1) şi racordul pentru evacuarea borhotului(14).

2 Principiul de funcţionare.

Vinul încălzit în preîncălzitor pînă la 85-900C, datorită schimbătoarelor de căldură asigurate la modernizare, este încărcat în blaza de distilare unde e adus pînă la fierbere datorită schimbătorului de tip spirală. Condensatul de vapori de apă este evacuat prin rezervorul pentru condensat.
Vaporii formaţi se îndreaptă spre concentrare. Concentrarea vaporilor de alcool pînă la condiţia fracţiei de ,,frunte,, , de ,,mijloc,, şi de ,,coadă,, se atinge cu ajutorul coloanei de concentrare. Procesul de concentrare are loc în cadrul contactului continuu a vaporilor cu flegma ce se scurge pe talere din deflegmator prin conducta legătură coloană-deflegmator. Vaporii, contactînd cu flegma pe talere, se condensează. Datorită căldurii de condensare se formează aburi secundari cu conţinut mai ridicat de compus mai uşor volatil(alcool etilic), ca vaporii de pe talerele inferioare. Procese analogice de schimb de masa au loc pe toate talerele. Cantitatea lor se poate stabili în mod grafic din diagrama lichid-vapori. Datorită faptului că deflegmatorul este identic cu un taler teoretic (t.t.), pentru atingerea condiţiilor necesare a alcoolului trebuie de asigurat coloana de concentrare cu 1.5-2t.t. .

Vaporii concentraţi în coloană prin conductă sunt trecuţi în spaţiul inter-tubular în deflegmator. Prin tuburi circulă apă ce vine prin racordul de admisie de la răcitor condensator. Flegma formată se scurge printr-un racord hidraulic de forma U şi prin vasul de expansiune (rotametru) pe ultimul taler din coloană. Vasul de expansiune este destinat urmăririi cantităţii de flegmă, care trece din deflegmator pe coloana de condensare. Apa se încălzeşte pînă la aproape 85-900C. De aceea la ieşire, ea e îndreptată printr-o ţeavă în schimbătorul de căldură superior din preîncălzitor. Vaporii la ieşirea din deflegmator nimeresc într-o ţeavă care duce în acelaşi rezervor de preîncălzire. Datorită recuperării căldurii a apei din deflegmator şi a vaporilor, instalaţia devine mai eficientă faţă de acea precedentă, care folosea numai căldura vaporilor sau numai căldura apei de la ieşire.

În tot acest timp operatorul, care deserveşte instalaţia înregistrează indicaţiile termometrelor manometrice plasate pe blaza de distilare şi deflegmator şi valorile presiunilor la întrerupătoarele cu vid. El controlează concentraţia distilatului cu felinarul şi debitul flegmei cu rotametrul. Cum numai presiunea în întrerupătoarele cu vid începe să crească, semn al începerii fierberii VMP în blază, confirmat şi de indicaţiile termometrelor, fluxul de aburi în schimbătorul de spirală din cub se micşorează şi la apariţia distilatului în felinar se deschide accesul apei reci în răcitor şi totodată în deflegmator. De obicei cantitatea de flegmă ce vine înapoi pe coloană, se menţine la nivelul 250-300 l/h prin modificarea debitului apei, care vine în deflegmator. La mărirea debitului de apă pentru răcirea deflegmatorului creşte cantitatea de flegmă întoarsă în aparat. În acest caz tăria fracţiei de mijloc poate fi mai sus de 70% vol. alc. Tăria ridicată pe talerele coloanei de concentrare duce la scăderea concentraţiei în distilat a esterilor, aldehidelor greu volatile, alcoolilor superiori şi scăderea calităţii lui. La acest regim de distilare creşte consumul de abur încălzitor la evaporarea excesului de flegmă.

Intensificarea procesului de încălzire în blază poate duce la fierberea vinului în clocot, şocuri hidraulice şi creşterea presiunii peste 0.03-0.04MPa, şi ca urmare poate produce refulări ale componentelor şi chiar tulburarea distilatului. Pentru a exclude o astfel de situaţie, presiunea în întrerupătorul cu vid trebuie să se menţină la 3.4-5.4KPa.
Durata medie a distilării constituie 12 h. Fracţia de frunte se acumulează în cantitate de 0.8-1.2% în recalculare în alcool absolut încărcat în blază cu vinul. Tăria ei constituie 80-87% vol. alc. Durata de acumulare a fracţiei de ,,frunte,, la viteza 0.2-0.3 l/min constituie 20-30 minute.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.