Proiectarea si analiza sistemelor de operare

Trimis la data: 2008-09-03 Materia: Informatica Nivel: Facultate Pagini: 37 Nota: / 10 Downloads: 10
Autor: Atto Dimensiune: 91kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Scopul lucrarii este expunerea bazelor contemporane ale metodelor si mijloacelor de elaborare a resurselor program de sistem (inclusiv, operatii asincrone, tratarea intreruperilor, interfetele sistemelor de operare, compromisele dintre dispozitivele tehnice si resursele program) si pregatirea cititorului pentru proiectarea si analiza sistemelor de operare (S.O.). Resursele fizice ale sistemelor de calcul contemporane poseda caracteristici tehnice extraordinare si pot fi utilizate in cele mai diverse scopuri. Insa aceste resurse fara compartimentul logic de sistem (software de sistem) intampina dificultati majore in relatiile cu mediul in care trebuie sa functioneze.

Exista mai multe motivatii ale necesitatii studierii sistemelor de operare, cele mai importante fiind urmatoarele:
- pentru utilizarea resurselor hardware in scopuri speciale poate fi necesar sa se creeze un sistem de operare propriu sau sa se introduca modificari in sistemul existent;
- de alegerea corecta a sistemului de operare si a versiunii concrete poate depinde viabilitatea si eficacitatea sistemului de calcul;
- este ideal ca utilizatorul sa interactioneze cu sistemul de operare cunoscand toate subtilitatile ultimului, deoarece sistemul de operare este un intermediar intre calculator si utilizator;
- multe metode si concepte, utilizate in domeniul sistemelor de operare, pot fi implementate cu succes si in alte domenii (ultima motivatie conform ordinii de expunere, dar nu si ultima ca importanta).
Prin notiunea sistem de operare intelegem modulele program ale unui sistem de calcul, care administreaza resursele tehnice (procesoare, memoria operativa si secundara, dispozitive de intrare/iesire, fisiere).

Modulele in cauza solutioneaza situatiile de conflict, optimizeaza productivitatea sistemului, sporesc eficienta utilizarii lui. Ele sunt un fel de intermediar (interfata) intre programele utilizatorului si componentele tehnice ale calculatorului. Alte denumiri istorice: program de administrare, monitor, supervizor.

Modulele destinate unor domenii anume, cum ar fi translatoarele, depanatoarele, bibliotecile, mediile integrate (Visual) etc. nu sunt incluse in definitia unui sistem de operare, fiind considerate si ele utilizatori ai sistemului de operare.

Notiuni de baza si clasificari
Un calculator consta dintr-un ansamblu de componente functionale fizice si logice, care coopereaza in satisfacerea cerintelor utilizatorilor privind introducerea, stocarea, prelucrarea, transmisia si regasirea informatiilor. Aceste componente functionale sunt structurate pe niveluri, care interactioneaza prin interfete bine definite. Suportul fizic (resurse tehnice, hardware) constituie nivelul inferior al sistemului de calcul construit pe baza unor componente electronice, magnetice, optice, mecanice etc., mai mult sau mai putin sofisticate in functie de stadiul de dezvoltare a tehnologiilor respective.

Notiuni si termeni din domeniul resurselor tehnice
Pentru a trece la notiunile principale, legate de hardware, vom face cunostinta mai intai cu functiile de baza ale unui calculator. Pot fi evidentiate cinci functii esentiale [2]: initializarea (bootup), introducerea datelor, procesarea datelor, stocarea datelor si extragerea rezultatelor:
- Initializarea implica testarea partilor importante ale calculatorului, rularea fisierelor de pornire si incarcarea altor fisiere necesare, cum ar fi driverele de dispozitive;
- Introducerea reprezinta transferul datelor dintr-o sursa externa in calculator. Surse externe pot fi dischetele, tastatura, mouse-ul etc.;

- Procesarea se refera la manipularea datelor introduse, in scopul producerii unui rezultat (iesirea);
- Stocarea constituie procesul salvarii informatiilor (date sau programe) intr-un dispozitiv de pastrare, de exemplu discul fix, pentru recuperarea ulterioara.

Prin structura unui calculator vom subintelege componentele (dispozitivele) care formeaza calculatorul si legaturile dintre ele. Componentele principale sunt: procesorul, memoria, unitatile de stocare pe termen lung, dispozitivele de intrare-iesire (tastatura, display-ul, mouse-ul etc.). Relatiile (legaturile) dintre aceste componente pot fi foarte variate, dar, istoric prima si, devenita mai apoi clasica, este structura John von Neumann.

Componentele principale se conecteaza la placa de baza (motherboard) direct sau prin conectoare speciale, numite placi de extensie (daughterboards). Unitatea centrala de procesare – procesorul (CPU) se gaseste intr-un singur circuit integrat (cip) incorporand unitatea de comanda (Control Unit, CU) si unitatea logico-aritmetica (Arithmetic Logical Unit, ALU). Unitatea de comanda controleaza functionarea unitatii logico-aritmetice. Memoria este o zona de lucru de mare viteza, unde CPU stocheaza datele si programele pentru a le consulta in mod rapid.

Memoria poate fi organizata in mod ierarhic, caz in care exista cel putin doua nivele de ierarhie – memoria centrala (operativa) si memoria secundara (externa, de lunga durata). Memoria operativa este electronica sub forma de cipuri, de obicei cu acces aleator (RAM – Random access Memory) si trebuie sa fie alimentata cu tensiune pentru a pastra datele.

Pentru salvarea datelor atunci cand se intrerupe alimentarea sau pentru pastrare de lunga durata, datele sunt stocate in memoria secundara, care le retine oricat de mult timp. Dispozitivele cele mai obisnuite de introducere a datelor sunt tastatura si mouse-ul, iar dispozitivul de iesire cel mai utilizat este monitorul. Procesorul si memoria operativa formeaza nucleul calculatorului, toate celelalte dispozitive fiind cunoscute sub denumirea de periferie (dispozitive periferice).

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.