Proiectarea si realizarea sistemelor informatice

Trimis la data: 2004-06-03 Materia: Informatica Nivel: Liceu Pagini: 97 Nota: / 10 Downloads: 7292
Autor: Petcu Olteanu Dimensiune: 115kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
În primul capitol “Elemente privind proiectarea şi realizarea Sistemelor Informaţionale” este prezentat sistemul informational. Un sistem informaţional este un ansamblu de oameni, echipamente, software, procese şi date destinate să furnizeze informaţii active sistemului decizional, informaţii necesare în elaborarea de soluţii pentru problemele cu care se confruntă managerii agenţilor economici. Sistemul informaţional face legătura între sistemul de conducere şi sistemul condus şi este subordonat sistemului de conducere.

INTRODUCERE
În primul capitol “Elemente privind proiectarea şi realizarea Sistemelor Informaţionale” este prezentat sistemul informational.
Un sistem informaţional este un ansamblu de oameni, echipamente, software, procese şi date destinate să furnizeze informaţii active sistemului decizional, informaţii necesare în elaborarea de soluţii pentru problemele cu care se confruntă managerii agenţilor economici. Sistemul informaţional face legătura între sistemul de conducere şi sistemul condus şi este subordonat sistemului de conducere.
Sistemul informatic este o parte a sistemului informaţional în care procesul de culegere, transmitere, stocare şi prelucrare a datelor se realizează utilizând elemente sau componente ale TI, adică mijloace de calcul şi de comunicare moderne, produse software specializate, proceduri şi tehnici specifice la care se adaugă personalul specializat.
Rolul sistemului informaţional este de a transmite informaţia între diferite elemente. În cadrul sistemului informaţional, majoritatea activităţilor se pot desfăşura cu ajutorul tehnicii de calcul. Se pot prelucra datele primare şi apoi, rezultatul poate fi transferat mai departe, către alt compartiment spre prelucrare. Transferul se poate face şi el pe cale electronică, prin intermediul unei reţele de calculatoare sau cu ajutorul modemului.
Într-un sistem informatic pot intra: calculatoare, sisteme de transmisie a datelor, alte componente hardware, software-ul, datele prelucrate, personalul ce exploatează tehnica de calcul, teoriile ce stau la bază algoritmilor de prelucrare, etc.
Se poate spune deci, că sistemul informaţional este inclus în sistemul informatic, acesta din urmă fiind o componentă esenţială a primului.
Pentru realizarea unui sistem informatic eficient, trebuiesc avute în vedere următoarele reguli de bază, ce au fost deduse din practică:abordarea globală modulară, Criteriul eficienţei economice, orientarea spre utilizatori, asigurarea unicităţii introducerii datelor, antrenarea beneficiarului la realizarea sistemului, posibilitatea de dezvoltare ulterioară, strategia ascendentă şi strategia descendentă.
Pentru realizarea unui sistem informatic sunt implicate multe persoane, materiale, timp, etc., ceea ce implică în final costuri ridicate. Din acestă cauză, modul de abordare a problemei proiectării este foarte important.
Prin intrările unui sistem informatic se inţelege totalitatea datelor primare necesare obţinerii informaţiilor de ieşire ale sistemului. Datele primare se pot clasifica în date interne şi în date externe. La nivelul fiecărui subsistem informatic este necesar ca intrările sistemului să fie condiţionate de ieşirile acestuia.
Prin operaţia de codificare se înţelege generarea unor grupuri de simboluri şi atribuirea lor elementelor unei înregistrări.
Prin noţiunea de cod se înţelege o combinaţie de simboluri asociate unei caracteristici date din cadrul unei colecţii de date. Prin capacitatea unui sistem de coduri se întelege totalitatea combinaţiilor posibil de realizat din simboluri ce contin un cod. Prin lungimea codului se întelege numărul de simboluri elementare dintr-un cod.
Al doilea capitol, “Proiectarea Bazelor de Date” tratează aspectele de realizare şi proiectare a unei baze de date.
Activităţile fazei de proiectare detaliată privesc componentele principale ale oricărui sistem informatic, respectiv baza de date, interfeţele (formulare, rapoarte, meniu) şi programele. Desfăşurarea acestor activităţi nu este secvenţială ci, mai curând, paralelă şi iterativă. Baza de date trebuie sa reflecte specificaţiile de proiectare privind formularele şi rapoartele din sistem, iar proiectarea formularelor şi rapoartelor nu poate fi finalizată fără ca schema bazei de date să fie clar definită. Totuşi, baza de date reprezintă „nucleul” oricărui sistem informatic, în jurul său „gravitând” celelalte componente, motiv pentru care ne vom opri mai întâi asupra problematicii proiectării bazelor de date.
Prin modelarea conceptuală a datelor se urmăreşte construirea unui model al datelor care să asigure transpunerea exactă a realităţii din domeniul analizat, fără a lua în considerare cerinţele specifice unui model de organizare a datelor (cum este modelul relaţional), criteriile de calitate privind organizarea datelor, cerinţele nefuncţionale ale sistemului şi criteriile de performanţă privind stocarea şi accesarea datelor.
Proiectarea logică presupune organizarea datelor în tabele şi coloane, conform regulilor modelului relaţional (acesta fiind modelul cel mai popular de organizare a datelor).
Modelul fizic al datelor, rezultat în urma proiectării fizice, este invizibil utilizatorilor şi programatorilor. El specifică modul de stocare fizică şi accesare a datelor, utilizând facilităţile oferite de un anumit SGBD.
Proiectarea structurii bazelor de date – structura bazei de date reprezintă un model al datelor exprimat în concepte specifice unui anumit sistem de gestiune a bazelor de date (SGBD), lucru ce face ca proiectarea bazei de date să reprezinte transpunerea modelelor conceptuale în termenii unui model al datelor suportat de un anumit tip de SGBD, model ierarhic, reţea, relaţional, funcţional.
Al treilea capitol tratează sistemele de gestiune (sau administrare, sau management) a bazelor de date care sunt nişte softuri specializate pe manevrarea cât mai eficientă şi cât mai sigură a unor volume mari de date. Dacă excludem din discuţie sistemele desktop şi sistemele înglobate (embedded), rămânem cu o categorie numită generic "servere de baze de date". În vremurile noastre, acestea sunt bazate pe modelul relaţional (sau pe derivate ale acestuia), înţeleg un dialect de SQL, sunt extrem de complexe şi foarte scumpe.
SQL este limbajul standard folosit pentru manipularea şi regăsirea datelor din aceste baze de date relaţionale. Prin SQL un programator poate să modifice structura unei baze de date; să schimbe valorile de configurare pentru securitatea sistemului; să interogheze o bază de date asupra informaţiilor; să adauge drepturi utilizatorilor asupra bazelor de date sau tabelelor; să actualizeze conţinutul bazei de date etc.
Al patrulea capitol, “Reţele cu implicaţii la proiectarea sistemelor”:
O reţea de calculatoare este, în esenţă, ceva care permite unui număr de două sau mai multe calculatoare să comunice între ele şi/sau cu alte dispozitive. Acest lucru le permite utilizatorilor să folosească reţelele şi calculatoarele pentru a partaja informaţii, pentru a colabora la o lucrare, pentru a tipări şi chiar pentru a comunica direct prin mesaje adresate individual.
Tipurile de medii LAN pot fi, de asemenea, intangibile. Ele pot fi semnale luminoase, radio şi microunde, transmise prin aer.
Reţelele locale pentru transmiterea datelor, denumite pe scurt LAN (Local Area Networks), se extind pe arii limitate, adică la nivelul unui etaj dintr-o clădire, în aceeaşi clădire, dar pe mai multe etaje sau în clădiri apropiate. În consecinţă, mediul fizic care asigură comunicaţiile într-o reţea LAN este scurt ca lungime şi în aceste condiţii rata de transfer a datelor este mare.
Reţelele WAN au, de asemenea, echipamente de transmisie proprii. Astfel de echipamente sunt descrise de obicei prin viteza de tact şi structurile lor de cadre, nu ca simple medii de transmisie. Mediul lor fizic este irelevant comparativ cu performantele lor.
Capitolul al cincilea “Internet cu implicaţii la proiectarea sistemelor”defineşte noţiunea de Internet.
Internet-ul reprezintă mai mult decât o reţea uriaşă de calculatoare. El constituie o reţea de reţele (comerciale, militare, academice, universitare, educaţionale etc.), fiind, în plus, un mediu informaţional imens ce oferă servicii şi resurse din cele mai diverse–baze de date, biblioteci, dar şi o nebănuită comunitate de persoane din cele mai diferite domenii ale vieţii economico-sociale.
O definiţie succintă a Internet-ului poate fi formulată astfel: un număr foarte mare de calculatoare răspândite în toată lumea, legate între ele pentru stocarea, partajarea şi directionarea diverselor tipuri de informaţii.
Internet-ul este în acelaşi timp o uriaşă bibliotecă, un instrument de corespondenţă rapidă, un nou mediu de publicare şi un mijloc de difuzare mondial al informaticii. Modul ...

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Noutati
Stiri educatie
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.