Proiectarea unui dispozitiv

Trimis la data: 2011-08-23
Materia: Automatica
Nivel: Facultate
Pagini: 30
Nota: 7.04 / 10
Downloads: 15
Autor: PASCALAU ANCUTA-ADELA
Dimensiune: 1370kb
Voturi: 5
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Proiectarea unui mecanism de pozitionare precisa cu surub diferential care are rolul de a asigura pozitia precisa a piesei in vederea prelucrarii.Tema proiectului de licenta este data de catedra de Organe de Masini si Tribologie in scop didactic, mecanism ce urmeaza a fi realizat si folosit in laborator.Mecanismul se defineste ca fiind lantul cinematic inchis care are un element fix sau considerat fix si care se bucura de proprietatea ca la o miscare data elementului conducator sau elementelor conducatoare, pentru toate celelalte elemente rezulta miscari univoc determinate.
Proiectarea rationala a mecanismelor este mai usor de realizat daca se bazeaza pe o tehnologie moderna. O etapa importanta in proiectare consta in determinarea schemei principale, a schemelor cinematice si de calcul pentru mecanismul care urmeaza sa fie proiectat. Schema principala este determinata, atat prin modul de plasare al mecanismelor si al elementului de baza cat si de principiul de functionare al masinii. Schema cinematica permite determinarea tipului mecanismului, a miscarilor relative a elementelor, a vitezelor si a acceleratiilor unghiulare ale acestora, respectiv a vitezelor si acceleratiilor liniare a punctelor elementelor. Prin intermediul schemelor de calcul, se poate stabili modul de actiune al fortelor exterioare si al reactiunilor din cuplele cinematice.

Un mecanism are elemente conducatoare, ale caror legi de miscare in raport cu un batiu sau cu un alt element sunt cunoscute si elemente conduse, ale caror legi de miscare sunt determinate de legile de miscare ale elementelor conducatoare.Astfel disciplina de Mecanisme poate fi definita ca fiind stiinta care studiaza structura, cinematica si dinamica mecanismelor si a masinilor. Se bazeaza pe principiile si teoremele mecanicii teoretice si foloseste ca instrument de calcul analiza matematica si geometria analitica.

1.1 ALEGEREA VARIANTEI CONSTRUCTIVE
Pentru alegerea variantei constructive am analizat solutiile prezentate in figurile 1.1,...,1.3.La varianta din figura 1.1, elementul 1 care se roteste in jurul unei axe fixe x-x, poseda un melc care vine in contact cu sectorul dintat 2. Elementul 2 , mobil in jurul unei axe fixe A, antreneaza elementul 3 cu ajutorul unui element intermediar 6 intr-o miscare de translatie in lungul ghidajului 'p'. Atunci cand la rotirea elementului de pozitionare 1, sectorul dintat 2, oscileaza in jurul axei A , permite plasarea elementului comandat 3 in pozitia dorita. Rotatia sectorului dintat 2 este limitata de limitatorul 4 si piulita 5 care se deplaseaza in lungul ghidajului 'a' a corpului.

La varianta din figura 1.2, elementul 1 formeaza o cupla elicoidala A cu elementul fix si o cupla elicoidala B cu elementul 2 care datorita penei sale 'a', culiseaza in canalul de pana 'b' a elementului fix. Elementul de pozitionare 1 are niste filete exterioare si interioare de acelasi sens, pasul filetului exterior difera putin fata de pasul filetului interior. La intoarcerea elementului 1 , stiftul 2 aflat in rotatie este impins de pana 'a', se deplaseaza la o distanta care depinde de diferenta dintre pasii filetelor interioare si exterioare.

In varianta prezentata in figura 1.3, elementul 1 formeaza o cupla elicoidala A cu elementul fix'4' si o cupla elicoidala B cu elementul 2 care prin camelura sa 'b', aluneca pe un stift fix '5'. Elementul 3 formeaza o cupla elicoidala C cu elementul 2. La rotirea elementului 3 se obtine o punere in pozitie aproximativa a limitatorului'a'. Pozitionarea precisa a limitatorului 'a' se obtine la mijlocul elementelor 1 si 2.

Din variantele analizate se poate constata ca varianta optima este cea reprezentata in figura1.3, deoarece: din punct de vedere constructiv este mai ieftina ca celelalte si indeplineste cerintele pentru a realiza o fixare corecta a piesei.

1.2 PROTECTIA MUNCII
Piesele componente ale mecanismului au fost proiectate astfel incat sa se evite accidentele fiind dimensionate si verificate pentru a rezista la fortele care pot sa apara in timpul utilizarii. S-a prevazut tesirea sau rotunjirea muchiilor pieselor componente.Gradul de mobilitate M al unui mecanism se defineste ca fiind egal cu numarul miscarilor independente pe care le poate primi din afara. Pentru ca mecanismele provin din lanturi cinematice la care s-a fixat un element, lantul cinematic fiind o reuniune de elemente cinematice legate intre ele prin cuple cinematice, atunci gradul de mobilitate al mecanismului se determina scazand din gradul de libertate L al lantului cinematic cele sase miscari blocate de batiu, astfel rezultand formula structurala sau formula mobilitatii mecanismelor.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.