Prokaryote si protiste

Trimis la data: 2009-04-15 Materia: Biologie Nivel: Liceu Pagini: 15 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Silvia butnaru Dimensiune: 27kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Probabil ca doua dintre cele mai importante grupe de fosile sunt prokariotele si protistele, din ambele grupe facand parte organisme unicelulare. Desi ele nu sunt fosile spectaculoase, fiind astfel mai putin interesante pentru cercetatori decat metazoarele si metafitele mai complicate, aceste doua grupe nu numai ca domina viata de pe Pamant astazi, dar ele au o contributie enorma la intelegerea Pamatului si a istoriei vietii. Prokariotele au dominat lumea vie incepand de acum 3,5 miliarde de ani, pana acum aproximativ 0,5 miliarde de ani. Pentru ultimii 1,5 miliarde de ani, protistele au fost un element important in ecosistemele marine si, probabil, si in altele.

Aceste aspecte sugereaza ca organismele unicelulare sunt importante pentru studiul paleontologic general. Ele ofera oprtunitatea de a dezvolta si testa modele evolutionare folosind diferite grade de organizare si diferite limitari ecologice. Ele domina lumea fosila, la fel cum domina, din punct de vedere numeric, si astazi viata de pe Pamant. De asemenea, multe dintre protiste sunt exceptional de utile in aplicatii practice in geologie, incluzand industria, atat de importanta din punct de vedere economic, a petrolului.

Prokaryotele si protistele sunt organisme unicelulare, in timp ce toate celelalte organisme sunt fie acelulare, fie multicelulare. Prokaryotele difera de toate celelalte organisme in primul rand prin faptul ca ADN-ul lor este slab organizat in interiorul celulei si nu este inconjurat de o membrana pentru a forma un nucleu si, de asemenea, lipsesc cromozomii. Toate celelalte organisme, exceptand virusurile, sunt eukariote si au cromozomi formati din ADN, ARN si proteine continute intr-un nucleu inconjurat de o membrana. Protistele, animalele, plantele si fungii sunt toate eukaryote.

Animalele, plantele si fungii sunt multicelulare, iar protistele includ toate celelalte eukaryote. Organismele unicelulare sunt adesea considerate a fi "simple", dar acest lucru nu este tocmai adevarat. Fiecare celula trebuie sa functioneze in aceleasi moduri in care o fac plantele si animalele superioare si asta cu o singura celula. Prokaryotele si protistele au dezvoltat o varietate larga de organele perfect functionale.

Prokaryotele, protistele, fungii, metazoarele si metafitele sunt pur si simplu grade diferite de organizare, fiecare facandu-si o viata reusita cu metode diferite. Evident, pokaryotele si protistele sunt mai vechi si, in acest sens, mai primitive, dar ele exista de mai bine de 3,5 miliarde de ani si, de aceea, trebuie considerate ca fiind, intr-adevar, pline de succes.

Organismele unicelulare includ trei grupe majore, doua dintre ele abundent reprezentate ca fosile. Aceste grupe sunt virusurile, prokaryotele (eubacteria, archaebacteria si cyanobacteria) si protistele (alge unicelulare eukariote si protozoare).

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.