Prolegomene la teoria socilogica

Trimis la data: 2014-10-26
Materia: Sociologie
Nivel: Facultate
Pagini: 4
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Cosmin_L
Dimensiune: 18kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
In colectia Sinteze sociologice a editurii stiintifice apare in 1969 sub ingrijirea lui Pompiliu Caraioan, o prima editie a lucrarii Prolegomene la teoria sociologica semnata Traian Herseni. Aceasi colectie a mai publicat multe alte lucrari ale unor sociologi cunoscuti cum ar fi: D. Tranca, N. Bagdasar, Henry H. Stahl, Stela Cernea, Alexandru Pescaru, Miron Constantinescu, J. Szczepanski, P. Caraioan, L. Topa, T. Turter si multi alti. In colectia Sinteze sociologice apar monografii pe probleme, monografii pe autori, introduceri in diverse discipline ale sociologiei sau in domenii conexe.
Temele abordate in aceasta colectie sunt structurate in patru serii: stiinte sociologice, metodologie si tehnici de cercetare sociala, discipline interferente cu sociologia (antropologie sociala si culturala, culturologie, sociopsihologie, etc) si interpretarea din punct de vedere sociologic a problemelor contemporaneitatii romanesti si mondiale.

Lucrarea este o introducere in sociologie, materialul fiind prezentat cititorilor structurat pe cinci capitole (sociologia individualista, sociologia integralista, dincolo si dincoace de individualism si integralism, socilogia dialectica si linii de corespondenta).
Cartetea este deopotriva interesanta pentru cititorii initiati in sociologie cat si pe cei care nu au luat contact cu aceasta disciplina pana acum. Autorul pleaca de la premisa ca o descriere prin definitii a sociologiei este anosta, dificila si fara rost, motiv pentru care prezinta sociologia prin intermediul diferitelor doctrine socilogice.

Astfel, Traian Herseni considera ca trebuie facuta o analiza a fiecarui curent sociologic aratand care sunt adevarurile pe care acesta le aduce sociologiei si in ce puncte exista lacune in interiorul curentului. Cititorul poate sa aleaga astfel intre diferitele moduri de abordare pe cel care il atrage cel mai mult sau, de ce nu, pe cel care a fost verificat prin trecerea timpului.Autorul face eforturi, si reuseste, de a nu-si transforma lucrarea intr-o lunga clasificare de curente sociologice, capitolele aratand diferite perspective asupra sociologiei. Prin discursul sau pro sociologie Traian Herseni doreste sa atraga cat mai multi necunoscatori indicandu-le acestora cateva dintre foloasele pe care le poate da sociologia:

"Sociologia asa cum se prezinta in zilele noastre, la capatul unei dezvoltari vertiginoase, nu se reduce la teoria societatii. Ea are numeroase ramuri specializate care se ocupa de diferitele fenomene sociale in lumina sociologie, adica a complexelor sociale din care face parte integranta (sociologia economica, politica, juridica, domestica, a moralei, a culturii, a religiei, a artei, a cunoasterii, etc) si tot atatea ramuri aplicative (socilologia industriala, agrara, comerciala, financiara, urbana, rurala, a organizarii, a educatiei, a administratiei, a armatei, etc)"
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.