Promovarea produselor,strategia de comunicare si promovare

Trimis la data: 2011-05-24 Materia: Marketing Nivel: Facultate Pagini: 16 Nota: / 10 Downloads: 13
Autor: Amiyra seiya Dimensiune: 28kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Operatorii de marketing trebuie sa inteleaga modul in care se desfasoara comunicarea. Aceasta implica existenta a noua elemente. Doua din ele sunt componente principale ale oricarei comunicari: emitatorul si receptorul. Alte doua sunt instrumente esentiale ale comunicarii: mesajul si mijlocul de transmitere. Urmatoarele patru sunt functii primare ale comunicarii: codificarea, decodificarea, raspunsul sireactia inversa. Ultimul element il constituie zgomotul din sistem (bruiajul). Va voi exemplifica in ce consta fiecare din aceste elemente folosind exemplul unei reclame difuzate la televiziune de firma McDonald's:Emitatorul. Partea care trimite un mesaj unei alte parti - in acest caz, firma McDonald 's.Codificarea.

Acest model scoate in evidenta factorii principali ai unei comunicari eficiente. Emitatorul trebuie sa stie cui doreste sa se adreseze si ce raspuns vrea sa primeasca. Se impune ca el sa stie sa codifice mesaje, tinand seama de modul in care destinatarii vizati le decodifica sau le interpreteaza. El trebuie sa transmita mesajul printr-un mijloc receptionat de destinatarii vizati si sa creeze canale de reactie inversa care sa-i permita sa elueze raspunsul dat de acesta la mesaj.

Astfel, cel care se ocupa de comunicatia de marketing trebuie sa faca urmatoarele lucruri: sa identifice destinatarii vizati, sa stie ce raspuns cauta, sa selectioneze mesajul, sa aleaga mijlocul prin care trimite mesajul, sa elaboreze bugetul promotional, sa aleaga mixul promotional, sa receptioneze reactia inversa pentru a putea masura rezultatele promorii si sa coordoneze ansamblul procesului comunicarii de marketing. in continuare, vom vedea in ce consta fiecare din aceste operatiuni.

Identificarea destinatarilor vizati
Un specialist in comunicarea de marketing are inca de la inceput in minte o imagine clara asupra destinatarilor vizati. Acestia pot fi cumparatorii potentiali sau utilizatorii actuali ai unui produs, cei care iau decizia de cumparare sau cei care o influenteaza. Destinatarii pot fi persoane, grupuri, anumite categorii sociale sau publicul in general. Ei vor influenta foarte mult deciziile specialistului cu privire la ce se spune, cum se spune, cand se spune, unde se spune si cine spune.

Determinarea raspunsului dorit
O data definite caracteristicile destinatarilor vizati, specialistul in comunicatii de marketing trebuie sa decida asupra raspunsului pe care cauta sa-l obtina. Desigur, in majoritatea cazurilor, raspunsul final il constituie achizitionarea produsului. Dar acest lucru este rezultatul unui lung proces de adaptare a deciziei de catre consumator.

Specialistul trebuie sa cunoasca situatia actuala a destinatarilor vizati si directia in care trebuie influentata atitudinea lor. Pentru aceasta, el trebuie sa afle daca consumatorul este sau nu pregatit sa cumpere.

Destinatarii vizati se pot afla in oricare din cele sase etape de pregatire a cumparatorului - etape pe care consumatorul le parcurge in mod normal pana la achizitionarea unui produs. Acestea sunt: informarea, cunoasterea, placerea, preferinta, convingerea si achizitionarea. Ele formeaza ierarhia etapelor raspunsului oferit de consumator. Comunicarea are ca obiectiv trecerea consumatorului prin toate aceste etape, urmata in cele din urma de achizitionarea produsului.

Informarea:Specialistul in comunicare trebuie inainte de toate sa stie cat de informati sunt destinatarii vizati de existenta produsului sau organizatiei respective. Ei pot fi total inconstienti de aceasta, ii pot cunoaste doar denumirea, sau numai cate lucruri referitoare la ea. Daca majoritatea destinatarilor vizati nu stiu de produs, specialistul incerca sa-i informeze si sa-i faca constienti de existenta acestuia, incepand chiar cu recunoasterea numelui sau. Initial, se pot transmite mesaje simple, in care sa se repete denumirea firmei sau a produsului.

Chiar si in acest caz, informarea poate lua destul de mult timp. Sa presupunem ca intr-un oras se deschide un nou restaurant care doreste sa atraga clientela. Acesta nu este cunoscut de localnici. Numarul locuitorilor este de 100.000, iar din acestia sa presupunem ca 20.000 ar putea fi interesati sa ia masa la restaurantul respectiv. Conducerea si-ar putea propune sa informeze 50% din totalul locuitorilor orasului despre existenta restaurantului.

Cunoasterea
Destinatarii pot fi informati de existenta firmei (in oras exista un restaurant numit Pinnochio's) sau a produsului (este o crama specializata in gastronomia italiana), fara sa cunoasca prea multe despre acesta. Conducerea restaurantului poate dori ca destinatarii vizati sa stie ca este vorba de o asociatie familiala, care ofera o gama riata de preparate italienesti apetisante, servite intr-o ambianta ce confera un grad ridicat de buna dispozitie.

Astfel, ea trebuie sa afle cate persoane stiu de existenta restaurantului si in ce masura il cunosc. De aceea, este posibil ca primul obiectiv al activitatii de comunicare sa-l constituie, in cazul firmei Pinnochio's, silirea gradului de cunoastere a produsului de catre consumatorii vizati.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.