Pronumele relativ si adjectivul pronominal relativ

Trimis la data: 2013-06-04
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 8.24 / 10
Downloads: 0
Autor: mariaana
Dimensiune: 14kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Pronumele relativ se foloseste numai in fraza si are rolul de a face legatura intre propozitie subordonata pe care o introduce si regenta ei. Pronumele relativ se deosebeste insa de conjunctie prin faptul ca, fiind pronume, are forme cazuale prin care indeplineste in propozitia pe care o introduce diferite functii sintactice. In fraza data pronumele relativ pe care tine locul substantivului(bautura), este la cazul acuzativ si are in propozitie subordonata functia de complement obiect direct: pe care o primise=bautura o primise.
Celelalte pronume relative sant: ce, cine, cat(cata), cati(cate). Pronumele relative au la cazurile nominativ si acuzativ aceleasi forme: care, ce, cine, cat(a), cati, cate. Formele(care, ce, cine) se folosesc pentru toate genurile, la singular si la plural. La acuzativ pronumele(care, cine) sant insotite totdeauna de prepozitie. Pronumele(ce, cat) se folosesc la acuzativ cu prepozitie sau fara prepozitie.

Pronumele relative la nominativ si la acuzativ indeplinesc, de obicei, functiile sintactice exemplificative:"Trecura intr-o odaita de alaturi/ care pe vremuri fusese sufragerie".Functia de complement obiect direct a pronumelui relativ care este marcata totdeauna prin prezenta in propozitia respectiva a pronumelui personal neaccentuat la acuzativ, pronume care inlocuieste acelasi substantiv ca si pronumele relativ: omul / pe care l-ai vazut, oamenii / pe care i-ai vazut, cartea / pe care ai adus-o, cartile / pe care le-ai adus.

Prezenta pronumelui neaccentuat la acuzativ te ajuta sa deosebesti functia de complement obiect direct a pronumelui relativ cu prepozitia(pe), de alte complemente construite cu aceasta prepozitie. La cazurile dativ si genitiv pronumele relative au urmatoarele forme: -pronumele(cine) are o singura forma neacordata in gen si in numar substantivul pe care il inlocuieste: D. cui; G.(al, a, ai, ale) cui; -pronumele(care) prezinta la singular forme acordate in gen cu substantivul inlocuit, iar la plural, o singura forma pentru toate genuriile: D. caruia, careia, carora; G.(al, a, ai, ale) carui(a), caror(a);
-pronume(cat) are numai la plural o forma pentru toate genurile: D. cator; G.(al, a, ai, ale) cator.Pronumele(ce) nu are forme pentru cazurile dativ si genitiv. Pronumele relative la dativ si la genitiv au functiile sintactice obisnuite. Pronumele relativ(care) la cazul genitiv sta, de obicei, inaintea substantivului determinat. Pronumele relativ(ce) in combinatie cu pronumele demonstrative (cel, cei, ceea) formeaza pronumele relative compuse: cel, ce, cei, ce, ceea, ce.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.