Pronumele si adjectivele pronominale interogative

Trimis la data: 2014-11-05
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 16
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Eugenia_P
Dimensiune: 38kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Pronumele interogativ este pronumele care in propozitii interogative directe tine locul substantivelor , pronumelor si numeralelor asteptate ca raspunsuri la intrebari : Cine vine? -Popescu / el / primul vine. Interogativele se caracterizeaza prin participarea la structura enunturilor cu contur intonational interogativ . Distributia pronumelor interogative se delimiteaza in functie de caracterul animat sau nonanimat al referentului . Pronumele interogative sunt cine , ce, care, cat si al catelea . Cu exceptia lui cine toate sunt si adjective pronominale interogative , cu sau fara deosebiri formale . Pe de alta parte , cu exceptia lui al catelea toate sunt omonime cu pronumele relative deosebindu-se prin intrebuintari .
CINE este pronumele interogativ care se refera de obicei la nume
de fiinte ; la nume de lucru se poate referi mai rar la cazul N. , in situatiile in care numai astfel se precizeaza functia de subiect : Cine trage vagonul ?-Locomotiva , si mai ales la G.-D. (Al cui acoperis ? -Al casei.) .
Ex. : Cine ti-a dat asta? -Maria ( Alexandru, mama, tata...) .
Cine l-a adus in starea asta ? -Grijile ( necazurile) .

Tot pronume interogativ trebuie considerat si intr-o propozitie exclamativa: Ex. : Cine face morala!
Nu distinge singularul de plural si nici genurile intre ele (are o forma unica ) , dar dispune de forme cazuale diferite : N. , Ac. : (pe) cine ; G., D. : (al, a , ai ale,) cui . Si el include in forma de G.D. desinenta specifica -ui ,care cumuleaza aici valorile celor doua genuri :
Ex. : Al cui este ceasul ? -Ceasul este al colegului (al colegei).

Este folosit in intrebari cu caracter general , care arata ca vorbitorul nu stie nimic despre "numele inlocuit" (aceasta poate fi si de "neinsufletite") :
Este substituit sau substituibil in mod frecvent printr-o propozitie sau fraza : "Ce voi ? As vrea sa nu mai stai / Pe ganduri totdeauna ."(M. Eminescu ,I,p.174).
In pozitie proclitica (obligatorie) , ca determinant al unui substantiv , el devine adjectiv pronominal interogativ : Ce parere are dansul despre acest lucru?

In propozitii exclamative ce are anumite particularitati : poate fi intrebuintat numai ca pronume (Ce n-as da sa...!) sau adjectiv (Ce viata) si ca adverb (Ce-a mai oftat !, Ce mai viata! sau , ca adjectiv cu sens cantitativ, alaturi de de (Ce de flori!) , imbinarea ce de mai ( Ce de mai flori!) , care apare in vorbirea neingrijita , nu este recomandabila . In exprimarea literara nu este indicata folosirea interogativului ce cu sensul "de ce , pentru ce" (Ce pleci asa curand ? in locul lui De ce pleci ...?) .
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.