Pronumele si adjectivele pronominale relative

Trimis la data: 2014-11-04
Materia: Romana
Nivel: Facultate
Pagini: 22
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Ion_C
Dimensiune: 50kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Pronumele relativ este pronumele care inlocuieste un substantiv in propozitii subordonate neinterogative (mai ales necircumstantiale ), avand un dublu rol sintactic : face legatura (relatia) intre subordonata si cuvantul determinat din propozitia regenta, ceea ce il aseamana cu conjunctiile , dar indeplineste si functia de parte de propozitie in cadrul subordonatei pe care o introduce. Unele pronume relative pot inlocui si o propozitie intreaga (care , ce , ceea ce in propozitii atributive -
Ex : A primit ceea ce si-a dorit de mult.
[ceea ce =un trandafir mov, de exemplu] .Sintagma un trandafir mov este continutul semantic realizat intr-un enunt dat pentru pronumele relativ ceea ce(sensul particular ), dar ,prin intermediul lui , si sensul intregii propozitii :ceea ce si-a dorit de mult (sensul general).Propozitia adauga , prin verb si prin ceilalti constituenti , diferite sensuri substantivului care intra direct in raport de substitutie cu pronumele : "trandafirul dorit " .

Dintre pronumele relative absolute , pronumele ceea ce , cu sens neutru , cand se intrebuinteaza anaforic , contine in el insusi planul semantic global al unei propozitii pe care reia , in interiorul unei relatii sintactice de apozitie :
Ex. " Sa reclame, in caz ca ar fi fost dezavuati de noul regim, ceea
ce , credea el, i-ar fi daunat"(G. Calinescu ). [ceea ce =sa marturiseasca a fi tatal unor copii dezarmati de noul regim].

Preia continutul semantic global al unei propozitii (sau grup de propozitii ) si pronumele ceea ce in enunturi sintactice cu caracter emfatic , purtand amprenta influentei sintaxei limbii franceze sau italiene:
Ex: "Ceea ce mi s-a parut totdeauna ciudat in casa dumneavoastra ,
era ca va iubeati unii pe altii fara sa v-o spuneti"(T. Arghezi ).

Daca ceea ce , care are valoare neutra , este considerat ca unitate lexicala indivizibila si, deci, neanalizabila ca relatie de determinare intre un regent ceea si un subordonat ce, cel ce constituie obiectul unei discutiei in acest sens. De exemplu , Al. Graur este de parere ca in enuntul Nu e nebun cel ce mananca sapte paini , ci cel ce i le da. -cel ce , nu introduce subiective , cum se sustine in Gramatica limbii romane , si "nu putem lua in bloc pe cel
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.