Pronumele si adjectivul de intarire

Trimis la data: 2013-06-03
Materia: Romana
Nivel: Liceu
Pagini: 2
Nota: 7.75 / 10
Downloads: 0
Autor: mariaana
Dimensiune: 16kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui referat:
Pronumele de intarire are rolul de a preciza(intari) persoana la care se refera:am luat insumi masurile necesare. In aceasta propozitie, pronumele(insumi) precizeaza mai bine persoana decat pronumele personal(eu). Sensul acestui pronume exprima ideea de intarire (chiar eu). Formele pronumelui de intarire(insumi, insami) au rezultat din vechiul pronume personal(insu, insii, insa, inse), la care s-au adaugat formele neaccentuate de dativ ale pronumelui personal sau reflexiv: mi, ti, si, ne, va, le. Pronumele de intarire nu poate avea decat functia de subiect.
Formele pronumelui de intarire(insumi, insami) au rezultat din vechiul pronume personal(insu, insii, insa, inse), la care s-au adaugat formele neaccentuate de dativ ale pronumelui personal sau reflexiv: mi, ti, si, ne, va, le. Pronumele de intarire nu poate avea decat functia de subiect.
Cuvintele(insumi, insuti, insusi), au valoare de adjective pronominale de intarire cand determina un substantiv sau un pronume: Mircea insusi mana-n lupta vijelia-ngrozitoare. Adjectivul pronominal de intarire poate sta dupa substantivul determinat(Mircea insusi) sau inaintea acestuia(insusi Mircea). El are functia sintactica de atribut adjectival. In limba literara de astazi(insumi, insuti, insusi), se folosesc numai ca adjective pronominale de intarire.

Adjectivul pronominal de intarire se acorda in persoana, gen, numar si caz cu substantivul sau pronumele pe care il determina. Fiind format din doua pronume, el prezinta un dublu acord. Acordul in gen si numar se face prin pronumele(insu, insa), adica prin partea componenta care are forme pentru masculin si feminin. Acest acord, facandu-se in interiorul cuvintului, cere mai multa atentie. La masculin singular, pentru toate persoanele, se foloseste forma invariabila(insu-), iar la plural, forma invariabila (inse-).

Acordul in persoana si numar se face prin pronumele personal sau reflexiv care intra in componenta adjectivului pronominal de intarire(-mi, -ti, -si, -ne, -va, -le). La plural, cand substantivele determinate sau inlocuite de un pronume personal sant de genuri diferite, acordul in gen al adjectivului pronominal de intarire se face cu substantivul de genul masculin.Substantivul determinat de adjectivul pronominal de intarire este de genul neutru, adjectivul pronominal are la singular forma de masculin, iar la plural forma de feminin: poporul insusi, poparele insesi.

Pronumele posesiv tine locul posesorului unui obiect. Formele lui arata persoana si numarul pronumelui(al posesorului), si dau indicatii despre genul si numarul substantivului care denumeste obiectul posedat. Daca pronumele ar avea articolul(ai) si terminatia(-i), aceste elemente ar arata ca el se refera la un substantiv de genul masculin, la numarul plural(caii)-ai sai. Pronumele posesiv este precedat totdeauna de articolul posesiv (al meu, a mea, ai tai, ale tale). Pronumele posesiv nu are forma proprie la persoana a-III-a plural.

De cele mai multe ori formele(meu, tau, sau) insotesc substantivul care denumeste obiectul posedat( calul meu, casa noastra). De acest fel formele pronumelui posesiv au valoare de adjective posesive, pentru ca determina un substantiv cu care se acorda in gen, numar si caz.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.