Propozitia si cerintele ei logice

Trimis la data: 2015-05-01 Materia: Psihologie Nivel: Facultate Pagini: 8 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Viorel_O Dimensiune: 23kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Oamenii comunica intre ei nu prin notiuni izolate, ci prin intermediul propozitiilor logice (al judecatilor) in cadrul carora notiunile sunt legate intre ele cu inteles. In acest sens, in logica se opereaza cu variabile logice (a) si cu constante logice (b).
a. variabilele logice pot avea o cuprindere diferita:
1. simple cuvinte sau expresii (sintagme) desemnate simbolic, in logica, cu S, P, M
etc., numite notiuni (sau termeni, concepte)

De aceea, in logica numai formele lingvistice, adica numai propozitiile in sens gramatical, care exprima forma gandirii prin care se afirma sau se neaga ceva despre ceva, poarta denumirea de propozitie logica sau judecata. Din cele aratate, rezulta ca orice judecata se exprima printr-o propozitie, dar nu orice propozitie este si o judecata.
Pentru a evidentia structura logica a unei judecati, este necesar sa aratam ce fel de continut de gandire este exprimat intr-o judecata. Este evident ca un continut de gandire simplu si izolat nu poate fi o judecata.

De exemplu, simpla notiune "student" nu este o judecata, pentru ca nu are sens sa spunem ca ea ca atare corespunde sau nu realitatii. Putem forma insa o judecata, o propozitie logica servindu-ne de aceasta notiune daca spunem "acesta este un student". Orice judecata trebuie sa se poata descompune intr-un anumit numar de elemente, cel putin 2: prin termenul general (expresia) "element al unei judecati" vom intelege orice continut de gandire prezent in mod actual in mintea celui care gandeste aceasta judecata, continut a carui semnificatie (adica ale carui proprietati reale si logice)

conditioneaza respectiva judecata (semnificatia ei), astfel incat judecata (semnificatia ei) s-ar modifica daca acest continut de gandire ar fi suprimat sau inlocuit cu altul cu semnificatie diferita. Nu toate elementele unei judecati sunt intotdeauna explicit exprimate in propozitiile ce servesc, de obicei, la enuntarea ei.
Pentru a conferi judecatii o maxima claritate, adesea trebuie sa exprimam prin

cuvinte distincte fiecare element component. De aceea, in logica preocuparea pentru semnificatia judecatii, exprimata prin propozitie, ne obliga sa depasim analiza gramaticala elementara si sa aducem orice judecata (propozitie prin care se exprima) la structura cea mai simpla, din cate se pot concepe. Ori, o asemenea structura, simpla si clara, va contine in mod obligatoriu, 3 elemente:

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.