Proprietatea afectata unui scop si fiducia

Trimis la data: 2010-06-21 Materia: Drept Nivel: Facultate Pagini: 7 Nota: / 10 Downloads: 12
Autor: V simona Dimensiune: 13kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui referat: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Referat despre Proprietatea afectata unui scop si fiducia
Proprietatea afectată unui scop este acea proprietate care este afectată fie exclusiv, fie de preferinţă unui scop care a fost determinat de proprietarul anterior ; proprietarul actual suportă restricţiile în dreptul său, iar la nevoie el va fi obligat să cedeze proprietatea altei persoane. Dar acceptând dobândirea ei, el s-a obligat să se conformeze afectaţiei dorite de autorul său .

Referat despre Proprietatea afectata unui scop si fiducia
Instituţia tip în care proprietatea efectată unui scop îşi are locul cel mai potrivit este fundaţia. Ea este – aşa cum o defineşte legea- un subiect de drept înfiinţat de una sau mai multe persoane care, pe baza unui act juridic între vii, ori pentru o cauză de moarte, constituie un patrimoniu afectat, în mod permanent şi irevocabil, realizării unui scop de interes general sau, după caz, al unei colectivităţi ( art. 15 alin. (1) din O.G. nr. 26/2000). Dar mai pot fi întâlnite şi alte cazuri. De pildă, o liberalitate cu sarcină.

Sarcina grevează proprietatea donatarului sau legatarului, fără însă să-i suspende sau să-i ameninţe existenţa. Dacă ea nu este respectată, beneficiarul sarcinii va avea o acţiune în executarea sarcinii, însă donatorul sau moştenitorii o acţiune în revocarea liberalităţii ( neretroactivă).

Problema fiduciei
În rândul proprietăţii afectate unui scop poate fi inclusă şi proprietatea fiduciară, chiar dacă deocamdată la noi ea nu a primit o reglementare legală, dar odată cu integrarea europeană problema ei se va pune.

Această proprietate ia naştere dintr-un act unilateral sau convenţie prin care o persoană, numită fiduciant ( sau constituant), transmite unei persoane de încredere, numită fiduciar, proprietatea temporală a anumitor bunuri, cu sarcina pentru ea de a o transmite la rândul ei fiduciantului sau unui terţ determinat după ce i-a avut folosinţa convenită .

Fiduciarul are atributele unui proprietar ( usus, fructus şi abusus). Numai că în exercitarea acestor atribute fiduciarul trebuie să se arate demn de încrederea pe care i-a acordat-o fiduciantul : el va trebui să dea dreptului de proprietate o folosinţă conformă scopului pentru care el a primit proprietatea.

Altfel spus, fiducia constă în a face din proprietate un simplu instrument de realizare a unei finalitţi. Dacă fiduciarul este titularul dreptului de proprietate, totuşi, puterea pe care el o exercită asupra bunului nu este cea a unui proprietar care se poate bucura de utilitatea bunului în interes personal.

Obligaţiile care îi sunt impuse fiduciarului în interesul altuia ( fiduciant sau beneficiar) şi, totodată caracterul temporal al fiduciei limitează mult prerogativele proprietarului ; fiduciarului i-a fost încredinţată proprietatea pentru un scop determinat. De aceea, bunurile care fac obiectul fiduciei nu se amestecă cu celelalte bunuri ale fiduciarului ; ele formează o masă particulară, separată, care constituie patrimoniul fiduciar.

În legislaţiile care au reglementat această formă de proprietate se disting două consecinţe practice : fiducia-gestiune şi fiducia-garanţie.
În cadrul primei variante, fiduciantul poate încredinţa unui terţ în care are încredere întreprinderea sa, portofoliul său de valori mobiliare, etc., cu scopul de a fi gestionate de către fiduciar şi cu sarcina pentru acesta din urmă de a-i preda fructele şi de a remite proprietatea, la împlinirea unui termen, fie fiduciantului însuşi, fie unui beneficiar desemnat de acesta ; fiduciarul devenit astfel proprietar ar avea puterile de gestiune cele mai întinse.

În a doua variantă, fiducia permite debitorului să remită creditorului său un bun sau o masă de bunuri cu sarcina pentru acesta de a le transfera primului în caz de ranbursare a datoriei. Creditorul devenit proprietar imediat ar dispune şi de acţiunea în revendicare ; totuşi, dacă poate îndeplini anumite acte, acest lucru nu îl va putea face spre propria satisfacţie .

PROPRIETATEA PERIODICǍ ( partajabilă în timp)
Într-o formă arhaică, această proprietate a fost cunoscută de multă vreme. Este cazul în care defunctul, prin testament, desemnează pe cei doi nepoţi ai săi să fie proprietarii unui teren agricol, fiecare din ei pe câte un an ( arat, semănat, recoltat). Sau un exemplu mai recent : un student şi un avocat cumpără în comun un apartament pe litoralul Mării Negre ; primul îl va locui 9 luni dintr-un an pentrua urma cursurile, cel de-al doilea trei luni pentru a se odihni. De fapt, cpproprietatea urbană dezvoltându-se mult în zilele noastre, există această tendinţă şi în privinţa reşedinţelor de vacanţă.

Societăţile de turism din alte ţări au preluat aceste formule pentru a asigura mai multor turişti aceeaşi locuinţă în staţiuni celebre numindu-i proprietari ; este aşa numita proprietate temporară.
În Franţa, formula apărea de la geneza sa ca oextrapolare a mecanismului coproprietăţii, ca o proprietate sau coproprietatea demultiplicată, de unde denumirea de « multiproprietate ».
Sistematizarea unei asemenea formule a întâlnit diverse obstacole, fapt pentru care pentru iniţiatorii unor asemenea realizări imobiliare au ales formula societăăţii, cu diverse modalităţi ( Legea din 16 iulie 1971).

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.